Slađana Nina Perković și Svetlana Cârstean, invitatele Rezidenței Literare La Două bufnițe

Laureată cu mențiune specială a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură ediția 2022, Slađana Nina Perković, și poeta Svetlana Cârstean sunt invitatele celei de-a treia ediții a Rezidenței Literare La Două bufnițe de anul acesta, care se va desfășura la Timișoara în luna noiembrie.

 

Cele două scriitoare invitate anul acesta ale Rezidenței literare La Două bufnițe, Slađana Nina Perković și Svetlana Cârstean, vor locui timp de o lună la Timișoara și vor scrie la cărțile pe care le au în pregătire. De asemenea, pe durata programului de rezidență, Librăria La Două bufnițe va organiza o întâlnire între cele două scriitoare și publicul timișorean.

Ajunsă la cea de-a treia ediție, Rezidența literară La Două bufnițe este prima rezidența literară din Timișoara și își propune să promoveze creaţia contemporană la nivel național și internaţional prin oferirea unor burse care acoperă cheltuielile de transport, cazare pentru o lună de zile în orașul de pe Bega și onorariu pentru doi scriitori contemporani, încurajând astfel mobilitatea acestora și susținând proiectele la care lucrează.

Slađana Nina Perković (1981) este jurnalistă franco-bosniacă și scriitoare de ficțiune. După ce și-a încheiat studiile în Științe Politice la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, a lucrat în principal pe post de corespondent de știri pentru instituțiile media din fosta Iugoslavie. Articolele ei au fost preluate de mai multe publicații europene, cum ar fi The Guardian. Astăzi, este în mare parte dedicată carierei ei de scriitoare. A publicat o colecție de povestiri Kuhanje (Gătitul) și romanul U jarku (În șanț). U jarku a fost listat pentru Premiul NIN 2021, Premiul „Meša Selimović” și a fost menționat ca mențiune specială EUPL 2022. Slađana Nina Perković trăiește, lucrează și scrie între Banja Luka și Paris.

Svetlana Cârstean (1969) a debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie. Volumul de debut individual, Floarea de menghină (2008), a fost recompensat cu Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie șĭ a fost publicat în Suedia la editura Rámus în 2013, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. În 2015 a lansat volumul Gravitație, la Editura Trei. Volumul a fost tradus și publicat în Norvegia de către editura H//O//F, în 2017. În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, a lansat, în Suedia, volumul comun Trado, publicat la Editura Albert Bonnier, în colaborare cu editura Rámus. Cartea a apărut în română, în noiembrie 2016, la Editura Nemira, și a primit Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. Traducerea poloneză, la Editura Lokator, a fost lansată în iunie 2019, iar în primăvara lui 2021, au apărut traducerile în daneză și norvegiană ale volumului Trado, la editurile Amulet și, respectiv, H//O//F. În ianuarie 2021, Svetlana Cârstean a publicat la Editura Nemira un nou volum de poezie, Sînt alta. Textele sale au fost traduse în diverse limbi: engleză, franceză, germană, italiană, suedeză, norvegiană, daneză, cehă, catalană, slovenă, spaniolă, poloneză, ebraică.  A coordonat la Editura Pandora M (Grupul Editorial Trei), propria colecție de poezie, Cercul poeților apăruți. Din 2016, coordonează colecția de poezie Vorpal, la editura Nemira. A inițiat și curatoriază seria de dezbateri și conferințe Intersecțiile de miercuri. Este de asemenea inițiatoarea, alături de scriitoarea Ana Maria Sandu, a proiectului de ateliere de citit, scris și dezvoltare a gîndirii critice în rîndul copiilor și tinerilor, Incubatorul de lectură.

Rezidența Literară La Două Bufnițe este organizată de Asociația Culturală La Două Bufnițe. Parteneri în acest proiect – co-finanțat de European Union Prize For Literature – sunt European and International Booksellers Federation şi Asociația Editorilor din România.

Print Friendly, PDF & Email