O seară de lectură cu Ana Maria Sandu şi Alex Tocilescu, la librăria La Două bufniţe

Editura Polirom organizează la Timişoara un eveniment dedicat prozei scurte, o seară de lectură şi discuţii, la care vor participa scriitorii Ana Maria Sandu şi Alex Tocilescu. Gazda evenimentului va fi librăria La Două bufniţe.

 

Ana Maria Sandu şi Alex Tocilescu vor citi din noile lor volume, Pereţi subţiri, respectiv Imperiul Pisicilor, apărute la Editura Polirom, disponibile şi în ediţie digitală. Evenimentul, care va avea loc joi, 19 octombrie, de la ora 18, la librăria La Două Bufniţe, va fi moderat de scriitorul Robert Şerban, anunţă Polirom.

Pereţi subţiri include 17 poveşti dintr-un bloc cu patru etaje din Bucureşti. „Vieţile personajelor comunică prin pereţii subţiri. În această comunitate de locatari vechi şi noi, intimitatea devine fluidă. Destinele personajelor se intersectează, apartamentele au propriile istorii, cuplurile îşi trăiesc sub ochii celorlalţi ritualurile şi descompunerea. Dincolo de uşile închise e o lume în mic, cu bucuriile şi tristeţile ei infinitezimale”, spun editorii cărţii.

Ana Maria Sandu, redactor la revista Dilema veche, a debutat în 2003, cu volumul Din amintirile unui Chelbasan, apărut la Editura Paralela 45, reeditat în 2013, la Editura Art. Cartea a fost tradusă în limba franceză, în 2010. În 2006 a publicat la Editura Polirom, romanul Fata din casa vagon, iar în 2010, romanul Omoară-mă!, tradus şi în limba italiană şi anul acesta va apărea şi în limba maghiară. A mai publicat texte în antologiile Cartea cu bunici, Bookataria de texte&imagini, Iubire 13, Prima dată, Nouvelles de Roumanie, Rumänien heute. A coordonat volumul Cu ochii în 3,14, o antologie Dilema veche, apărută în 2015, la Editura Humanitas.

Imperiul Pisicilor include povestiri populate cu extratereştri, politicieni, locatari de bloc, diavoli sau feline. Marius Chivu spune că „au o naturaleţe absurdă, o impuritate elitistă şi un umor neconvenţional – trei atuuri care pe unii îi vor face să ridice statui, iar pe alţii din umeri. Căci în realismul paralel al lui Tocilescu se intersectează mai toate genurile: parodia şi parabolă, satira şi apocrifă, farsă şi pornograficul, fantasy-ul şi autofictiunea. Ingenioasele sale proze sunt punk, pulp, prozac. Ca şi cum Iisus, Harms şi Tarantino ar intra într-un bar unde cântă David Bowie. Orice se poate întâmpla. Inclusiv că barmanul să fie o pisică.”

Alex Tocilescu este scriitor şi publicitar. După mai mulţi ani petrecuţi în străinătate, mai întâi în Germania, iar ulterior în Statele Unite, se întoarce în 2009 în România. În prezent este copywriter la Graffiti BBDO. A publicat articole în România liberă, Dilema Veche, Vice şi alte periodice. A debutat ca scriitor în 2005, la Editura Polirom, cu volumul de povestiri Eu et al. Au urmat romanul Carne crudă (2007) şi volumul de proză scurtă Standard (2009). Două povestiri ale sale au fost incluse în volumul Best of: proză scurtă a anilor 2000, editat de Marius Chivu (Polirom, 2013).

Print Friendly, PDF & Email