Seria de proiecte, evenimente, spectacole și inițiative culturale, realizate sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”, continuă și se extinde către o dimensiune a educației vocaţional-artistice. Astfel, Universitatea de Vest din Timișoara, prin facultățile sale cu profil artistic, Facultatea de Muzică și Teatru și Facultatea de Arte şi Design, își confirmă un rol de partener strategic pentru desfășurarea în aceste zile a Olimpiadelor vocațional-artistice naționale, organizate împreună cu Ministerul Educaţiei.
Olimpiadele Naționale de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei în Timișoara, organizate de Ministerul Educației, în perioada 26-29 aprilie, sunt susţinute de Universitatea de Vest din Timișoara prin infrastructura și expertiza Facultății de Arte și Design, anunţă oficialii UVT. O bună parte din examene, dar și componența comisiilor de evaluare beneficiază de aportul cadrelor universitare din UVT. De asemenea, elevii de liceu din toată țara vor fi ghidați în vizite de documentare de către voluntarii Facultății de Arte și Design.
Totodată, președinții olimpiadelor de muzică și teatru sunt cadre didactice ale Facultății de Muzică și Teatru. În cadrul comisiei de Arta Actorului se află prof. univ. dr. Violeta Zonte, decanul Facultăţii de Muzică Timişoara, iar în cadrul comisiei de Muzică – Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice se află conf. univ dr. Cristina Mălăncioiu. La solicitarea Ministerului Educației, Facultatea de Muzică Timişoara a nominalizat componenți în comisia de Canto, Vioară și Pian, oferind și spații ale facultății în vederea desfășurării acestei olimpiade.
„Îndeplinindu-și la nivel de excelență misiunea lor educațională, facultățile vocațional – artistice ale Universității de Vest din Timișoara sunt conștiente de faptul că elevii talentați de astăzi sunt artiștii de mâine. Ne bucurăm să îi întâmpinăm pe elevii veniți în Timișoara din toate județele țării, la aceste olimpiade școlare, competiții ce reprezintă o etapă esențială pentru formarea lor, ca viitori studenți în artele lirice și vizuale”, declară rectorul UVT, prof. univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea.
Marţi, 19 aprilie, a început proba de improvizație scenică, desfășurată în Sala de Spectacole a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, la care participă elevi din 14 licee, cu clase de profil, din ţară: Brăila, București, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Sfântul Gheorghe, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timişoara și Tulcea.
Următoarele probe și etape ale olimpiadelor se vor desfășura zilnic, până în 29 aprilie, când, de la ora 10, va avea loc premierea rezultatelor, organizată în Aula Magna a UVT, la care vor participa atât reprezentanții Ministerului Educației, cât și cei ai UVT.
Ultimele comentarii