Clădirea fostei Primării Timișoara, reabilitată ca spațiu cultural

Foto: Primăria Municipiului Timișoara

Imobilul fostei Cancelarii de Război din Timişoara, parte a clădirii Primăriei Vechi din Piaţa Libertăţii, construite de habsburgi în anul 1727, a fost supraînălţată cu un etaj, reabilitată şi consolidată de Municipalitate, pentru a deveni spaţiu cu destinaţie cultural, Potrivit Agerpres.

 

La inaugurarea clădirii, a avut loc și primul vernisaj de artă plastic al Galeriei Jecza, iar în noua curte interioară a fost organizat un concert de muzică clasică.

Primarul Nicolae Robu spune că imobilul a fost supus unor lucrări complexe prin care s-a putut păstra o foarte mică parte din vechea clădire, din cauza deteriorării avansate, dar acum se impune în topul celor mai frumoase clădiri din municipiu. Lucrările, adaugă edilul, au presupus inclusiv coborârea demisolului cu aproape doi metri, amenajarea unor spaţii foarte generoase dedicate artelor, iar în curtea interioară s-a amenajat o scenă pentru spectacole de teatru şi concerte. A mai fost construit un lift exterior amplasat în curtea interioară, care completează proiectul de reabilitare.

Foto: Primăria Municipiului Timișoara

„La această clădire, construită în secolul XVIII, care a devenit o ruină, nu era raţional să se păstreze mai mult decât atât din ceea ce a fost ea la origini. De-a lungul timpului a avut mai multe destinaţii, între care una de han şi ulterior a devenit sediul Cancelariei de Război. Expertizele făcute acum de către specialişti au arătat că nu poate fi păstrată decât fundaţia, o parte din parter şi o mică parte din planşeul acestuia. Eu am insistat pentru supraînălţarea imobilului cu un etaj, pentru a ajunge la regimul de înălţime al zonei”, a afirmat Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Primarul a subliniat că, deşi există un mare interes al mediului privat pentru această clădire, ea nu va fi scoasă din administrarea Municipalităţii şi va avea destinaţie publică, culturală.

Valoarea lucrărilor a ajuns la aproape șapte milioane de lei cu TVA, finanţarea venind din bugetul local.

 

Print Friendly, PDF & Email