Parada vaporaşelor, la sărbătoarea Begăi

Canalului Bega va fi sărbătorit la Timişpara prin festivalul Bega Bulevard’, care cuprinde în acest an diverse evenimente organizate de municipalitate, noutatea fiind parada celor şapte vaporetto, anunţă Agerpres.

 

„Încă de la prima ediţie, festivalul Bega Bulevard a dorit să atragă atenţia timişorenilor asupra importanţei Canalului Bega pentru oraş, dar şi asupra posibilităţilor de recreere, de agrement, sport sau divertisment pe care acesta le oferă. Festivalul a fost gândit astfel încât să pună în evidenţă Bega din toate punctele de vedere, respectiv estetic, urbanistic, ecologic şi va concentra pe parcursul celor trei zile activităţi culturale şi de divertisment”, declară primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Manifestările festivalului Bega Bulevard se vor desfăşura între podurile „Mihai Viteazul” (fost „Mitropolit Andrei Şaguna”) şi Podul „Maria” (fost „Traian”), unde vor avea loc concerte, spectacole şi demonstraţii pe apă, toate având rolul de a atrage atenţia asupra importanţei Canalului Bega, a posibilităţilor de recreere, agrement, sport sau divertisment pe care acesta le oferă.

Potrivit primarului, noutăţile acestei ediţii a festivalului, a XI-a, le oferă Parcul Alpinet, recent reabilitat, ale cărui puncte de atracţie sunt zona japoneză, pârâul alpin artificial şi aleea consulară, dar şi parada ambarcaţiunilor care va aduce la start atât sportul de performanţă timişorean, cât şi transportul public pe apă cu ajutorul vaporetto.

De asemenea, vor avea loc pe faleze activităţi pentru copii, atelierele creative organizate special în acest scop, demonstraţii ale voluntarilor Salvo, plimbări pe Bega cu bărcile pneumatice, jocuri cu artificii, show 3D de proiecţii pe apă.

Unul dintre cele mai aşteptate momente este „Cursa răţuştelor”, iar suma adunată din vânzarea celor cinci mii de răţuşte va fi destinată, în acest an, sprijinirii artiştilor locali, prin crearea a două spaţii culturale.

Istoria Canalului Bega începe în anul 1728, când contele Claudius Mercy a dispus săparea unui canal care să contribuie la asanarea terenurilor inundabile din jurul Timişoarei, moment în care a început canalizarea râului Bega (Begheului) în amonte de Timişoara, până la Făget. Patru ani mai târziu, în 1732, pe noul canal circula primul vapor, până la Pancevo (Serbia).

Print Friendly, PDF & Email