O echipă e medici de la Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara, condusă de prof. dr. Mihai Ionac, șeful Clinicii, împreuna cu medici radiologi intervenționiști, au efectuat cu succes o procedură endovasculară în premieră națională.
Intervenția endovasculară, numită trombaspirație venoasă iliofemurală, care a fost urmată de un procedeu de stentare, a avut scopul de a debloca o venă importantă din abdomenul unui tânăr, anunţă reprezentanţii Spitalului Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu”, din Timișoara.
Pacientul, un student al Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, în vârstă de 19 ani, suferise un traumatism inghinal stâng, în timpul unui meci de fotbal. Acesta s-a prezentat în Urgențele Spitalului Judeţean, cu creșterea semnificativă în volum a membrului inferior stâng, absența pulsului și tulburări de sensibilitate și motilitate.
Pacientul a fost internat de urgență în Clinica de Chirurgie Vasculară, cu diagnosticul de Phlegmasia coerulea dolens, cea mai gravă formă de tromboză venoasă profundă a membrului inferior.
„Având în vedere gravitatea extremă a bolii, faptul că blocarea circulaţiei venoase a produs şi oprirea circulaţie arteriale, cu risc semnificativ de amputație majoră, medicii au optat pentru aspirația pe cale endovasculară, cu ajutorul unui sistem modern, a cheagurilor de la nivelul venelor, redând astfel permeabilitatea axului venos al membrului inferior stâng”, explică medicii de la Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara. Aceştia transmit că procedura, finalizată cu montarea unui stent, destinat special pentru sistemul venos, a fost încununată de succes.
Până la recuperarea completă, pacientul va mai urma câteva proceduri, însă acest tip de intervenție, realizat pentru prima dată în România, a oferit acestui tânăr şansa unui tratament echivalent cu cele europene şi evitarea producerii unui handicap major.
Ultimele comentarii