Lupta cu sistemul, pentru sănătate, la Centrul de Permanenţă de la Biled

Pentru că nu întotdeauna serviciile secţiilor de urgenţă ale spitalelor şi sunt uşor accesibile pentru toată lumea, Centrele de permanenţă s-au dovedit a fi o poveste de succes. De succes s-a dovedit a fi şi povestea Centrului de Permanenţă de la Biled, a cărui înfiinţare a presupus, însă, o adevărată luptă cu sistemul.

 

Oprelişti instituţionale

La Biled, în urmă cu mai mult de un an şi jumătate, şapte medici şi şapte asistenţi medicali au deschis un Centru de Permanenţă, pentru a le fi de ajutor oamenilor pentru urgenţe de noapte, departe de un spital sau de o ambulanţă.

„Aşa ne începeam povestea. Dar am fost oprită de o funcţionară de la Direcţia de Sănătate Publică Timiş care a spus categoric: «Nu veţi mai deschide niciun centru, doamna doctor, se va deschide doar când vreau eu, iar eu nu vreau!» O funcţionară, din păcate tot medic, care nu a consultat niciodată într-un cabinet, dar nici nu a sprijinit medicii în iniţiativele lor, aşa cum îi este scris în fişa postului ei din slujba cetăţeanului, dimpotrivă, a boicotat deschiderea acestui centru de permanenţă timp de 19 luni!”, povesteşte medicul Georgeta Rus, de la Centrul de Permanenţă Biled.  

Medicul, fost consilier judeţean, spune că nu a renunţat, a păstrat echipa, a făcut petiţii către Ministerul Sănătăţii, către primul-ministru, către Preşedinţie, către parlamentarii de Timiş şi către Consiliul Judeţean Timiş. „Toţi le-au cerut intrarea în legalitate şi deschiderea Centrului de Permanenţă. Nu au vrut nici aşa! Iresponsabilitate maximă! Până când a revenit la conducerea CJAS Timiş cel pe care eu îl numeam într-un articol cel mai bun manager al CJAS Timis, prof. dr. Victor Dumitraşcu, care m-a invitat la o discuţie despre acest subiect, iar în trei-patru zile Centrul de Permanenţă Biled a primit avizul şi acum este deschis”, mai spune Georgeta Rus.

Un rol important, mai spune aceasta, l-a avut şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Roxana Iliescu, care s-a luptat alături de ea, până când Centrele de Permanenţă de la Biled, Giarmata, Satchinez au fost deschise. La fel, primarul Comunei Biled, Cristian David, şi Consiliul Local Biled, care au semnat un protocol de parteneriat.

 

Un ajutor pe care cei din zonă se pot bizui

Astfel, acum, zi de zi, de la ora 20 până la ora 8 dimineaţa, echipe de medici şi asistenţi îi aşteaptă pe localnici să le fie de ajutor,  pentru diverse urgenţe, pentru ca aceştia să nu fie nevoiţi să meargă la spitale.

 „Ştiu ce înseamnă ca sute de oameni să aibă unde să se adreseze când au o urgenţă, ştiu ce înseamnă ca atunci când bebeluşul tău are febră sau convulsii, să ai o uşă deschisa în spatele căreia stă un medic şi un asistent, ştiu ce înseamnă sistemul de sănătate românesc, veşnic subfinanţat, de aceea ştiu că mii de oameni se vor bucura de aceasta luptă a mea pentru ei”, mai spune dr. Georgeta Rus, care coordonează Centrul de Permanenţă Becicherecu Mic de patru ani.

Print Friendly, PDF & Email