Ca în fiecare an, pe timp de vară, sectorul construcţiilor ia avânt, favorizat de condiţiile meteo şi de mâna de lucru sezonieră disponibilă. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş avertizează, însă, că acest segment al construcţiilor reprezintă un „magnet” pentru munca fără forme legale şi accidente.
Un început de an nefast
De la începutul anului, în Timiş s-au produs 72 de accidente de muncă, dintre care 65 au dus la răniri destul de grave, soldate cu incapacitate temporară de muncă, iar şapte au fost mortale.
„În sectorul construcţiilor am înregistrat şi un număr mare de angajaţi fără forme legale, dar şi accidente de muncă. Accidentele au crescut ca niciodată, numărul lor s-a dublat faţă de perioada anterioară a anului trecut, şi în acest sector al construcţiilor am avut cele mai multe accidente mortale. Am avut, de exemplu, cazul acelui muncitor care a căzut de pe acoperişul noului mall, în Calea Şagului, un muncitor a căzut de pe schelă de la etajul 6 şi s-a electrocutat, iar la Dumbrăviţa, tot pe o schelă s-a format un arc electric care a dus la rănirea gravă a unui muncitor şi la decesul altuia”, declară Pavel Kasai, inspectorul şef al ITM Timiş. Deşi, susţine acesta, s-a pus accent mare pe prevenţie şi protecţia muncii: „Am avut de la începutul anului întâlniri cu peste 500 de angajatori în care am subliniat, de fiecare dată, importanţa respectării normelor de protecţie a muncii.”
Munca le negru şi neplata orelor suplimentare, probleme frecvente
De la începutul anului, ITM Timiş efectuat 1.537 de controale, în urma cărora, la 31 de angajatori, au fost depistate lucrând fără forme legale de angajare 53 de persoane. Au fost stabilite 1.210 sancţiuni, din care 1.068 avertismente şi 142 de amenzi în valoare totală de 916.200 de lei. Totodată, ITM Timiş a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara în privinţa unei firme, unde au fost găsite muncind la negru şapte persoane.
Nici în acest an nu au lipsit sesizările legate de abuzurile unor angajatori şi de nerespectarea legislaţiei muncii. Astfel, la ITM Timiş s-au înregistrat 514 sesizări din care 473 au fost rezolvate, diferenţa fiind în termen de soluţionare, Majoritatea acestor sesizări, spun reprezentanţii ITM Timiş, au vizat salariile restante şi neplata muncii suplimentare. Ca rezultat al acestor abuzuri ale angajatorilor, şi numărul demisiilor rămâne foarte mare. Potrivit ITM Timiş, lunar, în judeţ îşi încetează contractele individuale de muncă în medie 12.000 de angajaţi din care maxim un sfert sunt cei care se pensionează, restul fiind demisionari.
Accidentele de muncă, o problemă la nivel european
Conform ITM Timiş, prevenirea accidentelor de muncă rămâne una dintre priorităţile instituţiei din acest an. În fiecare an, în spaţiul european, peste trei milioane de persoane suferă un accident grav la locul de muncă, 4.000 pierzându-şi viaţa în acest mod.
Se poate vorbi despre accident de muncă în momentul în care lucrătorul afectat are nevoie de peste trei zile de concediu medical pentru a se recupera. Aproape un sfert dintre lucrătorii europeni consideră că muncesc în condiţii care reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei lor.
Pe lângă suferinţă, aceste accidente generează şi costuri economice importante: în medie, la nivel european, concediile medicale acordate anual duc la o scădere a productivităţii estimată la 3,1% din PIB. Accidentele la locul de muncă au un impact semnificativ şi asupra bugetelor de asigurări sociale. Un studiu al Eurostat arată că fiecare euro investit în prevenirea accidentelor de muncă generează un profit cuprins între 1,29 şi 2,89 euro.
Totodată, la nivel european, un subiect major de preocupare îl reprezintă şi elementele oarecum conexe accidentelor de muncă, boli profesionale, cum mai sunt numite. Datele provenite de la campania de analize medicale obligatorii gratuite realizată în urmă cu câţiva ani a relevat faptul că multe din afecţiunile medicale ale timişenilor sunt dobândite sau agravate la locul de muncă. Totuşi, oficial doar un număr extrem de mic de cazuri sunt recunoscute ca boli profesionale.
Anual, în Timiş, la peste 210.000 de lucrători, sunt înregistrate oficial doar 40 – 50 de cazuri de boli profesionale, şi aceasta pentru că angajatorii fac tot ce le stă în putinţă pentru a demonstra, în cazul în care li se cer despăgubiri, că respectivele afecţiuni nu au nicio legătură cu locul de muncă.
Ultimele comentarii