După o dezbatere publică organizată la începutul săptămânii, aparatul Consiliului Judeţean a retras de pe ordinea de zi controversatul Regulament de achiziţie a imobilelor. Timpolis a atras atenţia în premieră asupra unor prevederi cel puţin curioase ale acestui regulament, care, până la urmă, nu a mai fost asumat de către reprezentanţii CJ Timiş.
„Fără dezbatere, proiectul ar fi ajuns pe ordinea de zi”
După ce TIMPOLIS a sesizat că noul Regulament de achiziţie a imobilelor de către Consiliul Judeţean Timiş conferea atribuţii nejustificat de mari conducerii executive a instituţiei, proiectul a fost suspus dezbaterii publice, în urma unei iniţiative consilierului judeţean PNL Marius Martinescu.
Iar în cadrul dezbaterii publice surprizele s-au ţinut lanţ. În primul rând, s-a constatat că Direcţia Patrimoniu a CJ Timiş, invitată să desemneze un reprezentant pentru a participa la dezbaterea publică, a precizat că nu are calitatea de iniţiator al acestui act normativ şi, în consecinţă, nu se impunea participarea cu un reprezentant la dezbaterea publică.
Din aproape în aproape, s-a ajuns la concluzia că expunerea de motive şi regulamentul, aşa cum reieşea din comunicarea cu Direcţia Patrimoniu, a fost întocmită de un singur consilier juridic debutant, fără se existe un raport de specialitate şi nici vreo notă de fundamentare. Ca atare, după cum s-a precizat la aceeaşi, dezbatere, „cineva a greşit când a publicat pe site-ul Consiliului Judeţean propunerea de hotărâre. Aceasta, în condiţiile în care a fost semnată doar de o singură persoană, fiind neprofesionistă încărcarea pe site a unui document, care poartă semnătura unui iniţiator care nu trebuia să facă acest lucru.”
Aşa stând lucrurile, reprezentanţii CJ Timiş au susţinut că, într-un fel, respectivul Regulament a fost încărcat pe site „de încercare”. „La nivelul Consiliului Judeţean Timiş se publică toate proiectele de hotărâre iniţiate. Şi a fost încărcat cu titlu orientativ, în vederea consultării, nu neapărat în vederea organizării unei dezbateri publice, nefiind forma sa finală. Ulterior s-a concluzionat că nu va lua forma unei hotărâri, ci a unei proceduri operaţionale”, au menţionat oficialii administraţiei judeţene.
În urma acestor discuţii, s-a ajuns la concluzia că acest proiect de regulament trebuie scos de pe site, fiind retras oficial. Rămâne însă deschisă întrebarea: ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi organizat această dezbatere publică? Nu ar fi rămas pe ordinea de zi, fiind votat de majoritatea consilierilor puterii?
„S-a spus că a fost o eroare care a fost asumată de un funcţionar, în numele şefilor. Concluzia este că s-a publicat pe site un document care nu era suficient documentat, şi părerea mea e că putea să intre în plen fără probleme şi să fie votat. Lucru care demonstrează debandada din instituţie. Nu vreau să cred că se propune proiecte de hotărâri de Consiliu Judeţean la plesneală, pe principiul «să vedem dacă ne iese şmenul»”, ne-a declarat consilierul judeţean Marius Martinescu.
Un regulament-problemă
În varianta aprobării, atribuţiile şi puterile conducerii executive a conducerii CJ Timiş ar fi crescut semnificativ. Conform noii variante de regulament, şefii administraţiei judeţene ar fi avut atribuţii directe în ceea ce priveşte stabilirea membrilor comisiei care va reglementa activitatea de achiziţie.
„Pentru aplicarea regulamentului-cadru, preşedintele CJ Timiş va numi, prin dispoziţie, o comisie de evaluare formată din cinci membri, dintre care un membru va fi evaluator autorizat ANEVAR, doi consilieri judeţeni şi doi membri dintre funcţionarii publici din aparatul propriu al CJ Timiş”, se preciza în noul regulament.
Comisia, numită tot de către preşedintele CJ Timiş, decidea ce se cumpără, la ce preţ şi în ce condiţii. Practic, cu acest nou cadru, şefii administraţiei judeţene îşi puteau exprima mult mai uşor voinţa şi intenţiile în ceea ce priveşte imobilele achiziţionate.
Citeşte şi:
Regulamentul de achiziţie de imobile, pus în dezbatere publică neanunţată nicăieri
Ultimele comentarii