Stadionul şi sala polivalentă din Timişoara, pe lista de investiţii din 2016

Zona-Stadionului-Dan-Paltinisanu-Foto-PanoramioConform semnalelor primite de la Compania Naţională de Investiţii, sala polivalentă de 15.000 de locuri şi construcţia unui nou stadion se află pe lista de investiţii care ar putea demara în 2016.

 

Asigurări oficiale

Deşi o veste mai bună ar fi fost alocarea de fonduri pentru finalizarea inelului de centură din jurul Timişoarei, administraţia locală se bucură că au fost nominalizate ca aproape sigure în 2016 două investiţii importante: sala polivalentă şi noul stadion.

Directorul general al Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Irina Pătrăşcoiu, a transmis Primăriei Timişoarei că ambele obiective se află pe lista de priorităţi a Companiei Naţionale de Investiţii. În adresa CNI transmisă Primăriei Timişoara se precizează că finanţarea obiectivelor se va realiza în corelare cu alocaţiile bugetare destinate fiecărui program, respectiv subprogram derulat dfe CNI.

În primă fază se va aştepta alocarea de fonduri pentru documentaţia preliminară demarării acestor obiective de investiţii, pentru că este important ca studiile de fezabilitate şi prefezabilitate, destul de costisitoare, să nu mai fie finanţate din bugetul local, mai ales că zona în care se preconizează construcţia, Sala Olimpia – Stadionul “Dan Păltinişanu”, are destule necunoscute cu privire la regimul cadastral al terenurilor.

Consilierul local PNL Ştefan Constantin Sandu apreciază că ar trebui să existe o dezbatere serioasă înainte de demararea oricăror investiţii, pentru a se vedea dacă structuri de asemenea amploare pot fi poziţionate într-o zonă centrală a oraşului sau, în perspectiva completării inelului de centură şi a descărcărilor de pe autostradă se poate opta şi pentru poziţionarea lor în afara oraşului. “În marile oraşe din Europa se pot vedea ambele soluţii, în funcţie de condiţiile locale. Totodată, nu trebuie să uităm că asemenea structuri au nevoie de suficiente locuri de parcare şi spaţii utilitare aferente”, mai spune Ştefan Sandu.

Investiţii anulate

Cum amplasamentul luat în discuţie şi la Primărie, şi la Consiliul Judeţean Timiş pentru sala polivalentă şi stadion este zona Olimpia – Stadionul “Dan Păltinişanu”, rămâne de văzut dacă un asemenea plan nu ar anula investiţiile făcute în ultimii ani. La Stadionul “Dan Păltinişanu”, de exemplu, s-au făcut investiţii extreme de costisitoare, realizate în marea lor majoritate din bani publici, mai precis din bugetul CJ Timiş.

Şirul de investiţii făcute de administraţia judeţeană nu poate exclude nocturna timişoreană, proiectată cu o capacitate de iluminare de 1465 de lucşi. Conform datelor oficiale ale Ligii Profesioniste de Fotbal, aceasta a costat 60 de miliarde de lei vechi, adică şase milioane de lei noi. Ceea ce înseamnă, la cursul de atunci, aproximativ 1,7 milioane de euro.

Apoi, în anul 2009, CJ Timiş a realizat investiţii de amploare în stadion, în vederea susţinerii aici a meciurilor pe care FC Timişoara, patronată pe atunci de Marian Iancu, le-a jucat în UEFA Champions League, adică doar câteva meciuri. Atunci, după efectuarea în proporţie de 80% a lucrărilor, s-a ajuns la concluzia că mai e necesară o sumă suplimentară de aproximativ 170.000 de euro, pentru definitivarea lucrărilor programate. Pentru că nu mai avea timp să organizeze licitaţii, contractul iniţial de 800.000 de lei, adică peste 180.000 de euro, a fost împărţit, pe 14 firme contractante, pe a căror bună credinţă a mizat administraţia judeţeană. În total, pentru susţinerea aici a meciurilor din Champions League, CJ Timiş a plătit peste 350.000 de euro.

Anul trecut s-a decis dotarea suprafeţei de joc a terenului cu instalaţie de încălzire, montarea în incinta stadionului a unui sistem de publicitate cu panouri led şi modificări la racordurile electrice – ridicarea puterii instalate cu 750 Kw, necesare funcţionării instalaţiei de încălzire a suprafeţei de joc, şi ridicarea puterii instalate cu 250 Kw, necesare funcţionării sistemului de publicitate. Dacă s-ar iniţia construcţia unui nou stadion pe actualul amplasament, majoritatea acestor investiţii ar deveni, practic, inutile.

Print Friendly, PDF & Email