Un eveniment internațional dedicat lecturii va fi organizat şi la Timişoara. Pentru a atrage atenția asupra faptului că alfabetizarea este o problemă globală.
Read Across the Globe Day, un eveniment internațional dedicat lecturii, va fi organizat concomitent în mai multe locații din București, Cluj și Timișoara, luni, 19 octombrie.
Read Across the Globe Day, spun reprezentanţii organizatorului, United Way Romania, este un eveniment internațional dedicat lecturii, care își propune să atragă atenția asupra faptului că alfabetizarea este o problemă globală.
„În Timișoara, în cadrul acestui proiect, ne dorim să încurăjăm cititul în rândul a peste 300 de copii provenind din familii defavorizate, din mediul rural, copii cu tulburări de auz și copii cu tulburări de vedere. Cei mici vor fi încurajați să citească cel puțin o oră sau li se va citi de către voluntari”, spune Ada Gabor, manager Timişoara Office United Way România.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, cuorganizații neguvernamentale și câteva companii partenere ale United Way: Continental Automotive, Deltatel, Biroul de avocatură Hațegan, Metropolitan Life și Raiffeisen Bank.
Întâlnirea se va desfășura simultan, de la ora 14 la ora 15, la sediile companiilor menționate, unde copiii vor participa la o sesiune interactivă de lectură. De asemenea, evenimentul se va desfășura în câteva unităţi de învăţământ partenere în program: CSEI „Constantin Pufan”, Liceul Teoretic Special „Iris” şi Școala Gimnazială nr. 15, din Timişoara, şi la Grădinița cu Program Normal Secaș.
Reprezentanţii United Way România spun că promovara alfabetizării este importantă pentru că aproape un milliard de adulți și de copii din întreaga lume nu pot citi, pentru că este de patru ori mai probabil ca un copil care nu citește fluent până în clasa a treia să abandoneze școala şi pentru că vocabularul unui copil de trei ani este un indicator al viitoarei sale abilități de a citi: „Expunerea la lectură de la o vârstă cât mai fragedă le asigură copiilor drumul către alfabetizare.”
Prin proiectele de educație United Way, mai spun aceştia, îşi doresc ca peste 2.200 de copii în dificultate să fie sprijiniți în fiecare an.
„Cu ajutorul susținătorilor noștri, copiii primesc îngrijire și sprijin gratuit în trei centre de zi din Timișoara, peste 15 centre de zi și grădinițe sociale din București, și trei centre din Cluj-Napoca. Copiii care vor să învețe, dar acasă nu au condiții adecvate, fie de locuit, fie de studiu sunt ajutați să își facă temele și să recupereze ce nu au învățat la timp. Totodată, primesc rechizite și hăinuțe pentru a merge pregătiți la școală, iar prânzul pe care îl primesc aici este uneori singura masă caldă a zilei. În felul acesta prevenim abandonul școlar și asigurăm un viitor mai bun”, adaugă Ada Gabor.
Ultimele comentarii