Reglementarea afișajului stradal s-ar putea schimba după bilanţul vijeliei de la Timișoara

Distrugerile, vătămările și pierderile de vieți omenești generate de fenomenele meteorologice extreme din vestul țării nu au rămas fără urmări. Este în pregătire un proiect de lege care să reglementeze mult mai strict afișajul stradal.

 

Un regim mai strict pentru afișe și panouri

În urma bilanțului tragic al furtunii extreme de la Timișoara, din 17 septembrie, în Parlament va fi înaintat un proiect de lege care are ca scop înăsprirea condiţiilor de autorizare a oricăror construcţii cu scop publicitar.

În opinia iniţiatorilor legii, „publicitatea stradală trebuie permisă doar în locuri special amenajate şi prin intermediul unor ecrane electronice atent securizate. Publicitatea stradală nu trebuie să fie nici un pericol pentru cetăţeni şi nici să creeze un deranj al imaginii pentru trecători.”

Deputatul PMP Robert Turcescu, iniţiator al proiectului de lege, spune că lipsa de reglementări face ca în marile oraşe peisajul să fie „unul dezolant, din cauza panourilor şi mesh-urilor publicitare montate alandala, care arată precum balconul unei familii din centrul oraşului, care-şi întinde pe sârmă chiloţii la uscat.”

Deputatul PMP atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă panourile publicitare. „Tragedia de la Timişoara, unde un tânăr de 24 de ani a murit după ce poarta de la intrarea în municipiu a fost luată de vânt şi a căzut peste maşina în care acesta se afla, m-a făcut să îmi pun mari semne de întrebare în acest sens. Cine răspunde pentru astfel de tragedii? Cum se poate ca astfel de porţi sau panouri publicitare masive să fie montate fără ca sistemele de siguranţă să fie impecabil puse la punct? Cum e posibil ca un fenomen meteorologic precum uraganul Irma să nu facă nicio victimă, iar în ţara noastră să fie opt morţi din cauza unor copaci, porţi şi panouri luate de vânt, de o furtună de 20 de minute?”, se întreabă Robert Turcescu.

Deputatul a solicitat tuturor administraţiilor locale din România să inventarieze de urgenţă toate panourile, mesh-urile şi sistemele acestora de siguranţă şi să desfiinţeze urgent toate formele de afişaj care nu prezintă condiţii de siguranţă pentru cetăţeni.

 

Reglementări mai aspre cerute şi pe plan local

Conform unor aleşi locali, şi în vestul ţării este nevoie de mai multă rigoare în ceea ce priveşte afişajul stradal în intravilan, dar şi în afara localităţilor.

„Am atras atenţia de mai multe ori asupra afişajului electoral, rămas ani de zile pe lângă drumurile publice. Pe drumul spre Moraviţa erau până nu de mult panouri electorale cu Gheorghe Ciobanu, care a decedat de câţiva ani, sau cu Ilie Sârbu, pe la Chevereş. Şi de fiecare dată se spune că nu se poate interveni, fiind vorba de proprietăţi private”, declară şi consilierul local PNL Simion Moşiu.

În opinia sa, în Timişoara ar trebui să se descurajeze prin amenzi sistematice afişajul ilegal pe stâlpi de curent sau pe stâlpii sau staţiile RATT: „Dacă s-ar da amenzi pentru fiecare stradă împânzită cu astfel de afişe, sau pe afiş, cu siguranţă organizatorii ar fi descurajaţi.”

Print Friendly, PDF & Email