Institutul Francez din Timişoara a invitat-o pe artista fotograf Floriane Spinetta în rezidenţă, pentru a lucra cu studenţi de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi Facultatea de Artă şi Design din Timişoara, în cadrul unui workshop. Prin aproprierea subiectului, prin forţa detaliului, în cadrul unei munci în echipă, artista împreună cu studenţii au reflectat asupra fabricilor din Timişoara. Ceea ce a rezultat a fost expozţia de grup Poveştile fabricilor.
„Element central al vieţii din Timişoara, industria a animat viaţa cotidiană a mii de muncitori, timp de două secole, şi a modelat un peisaj urban aparte, pe care se cuvine să-l păstram şi să-l punem în valoare. Cosmopolit, oraşul a văzut organizându-se în jurul său o viaţă industrială intensă, dând naştere unui remarcabil patrimoniu, unic în România”, spune Floriane Spinetta.
Aceste situri industriale, la care face referire artista, erau cândva actori economici şi locuri de creaţie. Azi, mai spune ea, nu ne rămâne decât să reflectăm asupra golului lăsat în urma lor: „Abordarea patrimonială se află în centrul reflecţiilor despre renaşterea şi, în special, viitorul acestor foste centre industriale. Demolare, conservare, reutilizare sunt cuvintele cheie care răsună în urechile decidenţilor şi investitorilor. Oraşul Timişoara şi cartierele sale vechi oferă posibile chei de rezolvare ale acestei dificile ecuaţii. Ce rămâne, aşadar, din aceste ateliere, depozite, fabrici după încetarea sau reorganizarea activităţii?”
Vernisajul expoziţiei – care include nu doar fotografie, ci şi video, desen şi instalaţie – va avea loc astăzi, de la ora 18, la Centrul Cultural Ambasada, de pe str. Anton Seiller nr. 2. Expoziţia va putea fi văzută până în 22 martie.
Proiectul Poveştile fabricilor, mai spun reprezentanţii Institutului Francez din Timişoara, este propus de o echipă pluridisciplinară din Franţa, formată din Floriane Spinetta,fotograf, şi Aymeric Jeudy, istoric.
Ultimele comentarii