Timişorenii din aproape toate cartierele nu au putut să nu constate că în ultimii ani numărul “cazinourilor de cartier”, cu celebrele “păcănele” sau cu pariuri sportive, s-au înmulţit exponenţial. Acesta este şi motivul pentru care mai mulţi consilieri locali au solicitat o inventariere a acestor localuri, mai multă grijă la acordarea de autorizaţii pentru astfel de afaceri şi, nu în ultimul rând, un regim special de impozitare.
“Las Vegas” pe Bega
În ultima perioadă, numărul sălilor de jocuri de noroc electronice şi al caselor de pariuri a crescut foarte mult în Timişoara şi, în mod direct proporţional, au crescut şi cazurile de dependenţă dezvoltată de copii, tineri sau chiar adulţi, faţă de aceste jocuri de noroc. Ştirile despre administratori de bloc care pariază la “păcănele” banii strânşi de întreţinere pentru tot imobilul administrat sau fondul de rulment nu mai sunt de mult o raritate. Şi, cum Primăria Timişoara s-a arătat foarte pragmatică în ceea ce priveşte veniturile obţinute de pe imobile în care funcţionează diverse asociaţii de interes public sau organizaţii de cultură şi artă, mai mulţi consilieri locali ai P.D.-L. au cerut şi o inventariere a spaţiilor în care funcţionează “cazinouri de cartier”, pentru o evidenţă mult mai clară a modului de autorizare şi, eventual, un alt regim de impozitare, specific activităţii.
“Ne adresăm Biroului autorizare şi comerţ şi am dori să aflăm câte săli de jocuri există funcţionale în Timişoara, câte case de pariuri şi câte case de amanet. Am observat în ultima vreme o proliferare a acestor activităţi în oraş, nu sunt toate cele mai sănătoase pentru viaţa socială a oraşului. Sunt activităţi permise, însă credem că un număr foarte mare nu este foarte sănătos pentru oraş. În acest sens trebuie să vedem în ce mod au evoluat aceste unităţi şi ce se poate întreprinde ca, totuşi, să fie limitat numărul lor”, arată consilierii P.D.-L. în interpelarea lor.
Consilierul local P.D.-L Simion Moşiu spune că trebuie să existe o limitare a acestor activităţi, mai ales în zona unităţilor de învăţământ, ştiut fiind faptul că elevii se numără printre categoriile cele mai atrase de astfel de jocuri. “Dacă nu se poate rezolva ceva rapid la modul de impozitare, ar trebui să se întreprindă măcar ceva în ceea ce priveşte amplasarea unor astfel de săli de jocuri”.
“S-a promis şi închiderea birturilor de lângă şcoli şi nu s-a rezolvat nimic”
Rămâne de văzut cât de rapid va putea realiza Primăria situaţia cerută şi care va fi rezultatul final al inventarierii. Pentru că problema unor hotărâri de Consiliu Local care nu se aplică, deşi s-a bătut mult monedă pe tema lor, nu este minoră, susţine consilierul local. “S-a dat acea Hotărâre de Consiliu Local conform căreia nu se mai vinde alcool în localurile din Complexul Studenţesc. Oricine trece prin zonă poate vedea cum se aplică, mai bine zis cum nu se aplică. În cazul acesta, s-a dat o Hotărâre de Consiliu Local probabil mai mult ca să se câştige capital electoral”, mai spune Simion Moşiu.
Acesta îşi aminteşte şi de faptul că Primăria nu a reuşit să facă mai nimic nici în privinţa localurilor cu băuturi alcoolice amplasate lângă şcoli şi licee: “Lângă «Lenau» funcţionează trei sau patru birturi. Şi nu e decât un exemplu dintr-un lung şir. Constatăm deci, că se adoptă hotărâri de Consiliu Local de care nu se ţine cont”.
O altă hotărâre în aplicarea căreia s-au întâmpina dificultăţi. “Cu foarte mare greutate am reuşit în mandatul trecut, după ce s-a adoptat o hotărâre de Consiliu Local, să scăpăm de magazinele de etnobotanice”, mai spune Simion Moşiu.
Ultimele comentarii