CJ Timiş şi-a amintit de ANL-urile pentru militari, ca să nu piardă terenul de la MApN

Miza ar fi realizarea „mega-spitalului” de la Giroc sau mutarea Clinicii de Psihiatrie

clinica-vacarescuDupă ce ani de zile nu a mai spus nimic pe această temă, Consiliul Judeţean Timiş şi-a amintit brusc de promisiunea neonorată făcută către Ministerul Apărării, care cedase o serie de terenuri administraţiei judeţene în schimbul realizării unor blocuri ANL pentru militari. „Revelaţia” e legată, probabil, de riscul ca CJ Timiş să piardă respectivul teren, care deja e cuprins în tot felul de proiecte, cum ar fi cel de realizare a „super-spitalului” de la Giroc sau de mutare a Clinicii de Psihiatrie de pe strada Văcărescu.

 

Angajamente uitate şi reînnoite

Când Ministerul Apărării Naţionale îi cedase Consiliului Judeţean Timiş mai multe terenuri şi imobile, cu precădere din zona Giroc, administraţia judeţeană se angajase să construiască locuinţe ANL pentru militari. De proiectul acesta nu a mai ştiut nimeni nimic.

După ani buni, şi-a amintit de această promisiune, promovând în acest sens abia în această lună un proiect de aprobare a dării în folosinţă gratuită, a unui teren către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în vederea construirii unor locuinţe.

Consiliul Judeţean Timiş recunoaşte în acest sens că acea cedare a terenului MApN, de pe Calea Martirilor nr. 198 era condiţionată de construirea de către ANL a 50 de apartamente pentru angajaţii din Apărare. În cazul în care nu se respecta promisiunea, terenul şi clădirile reveneau în administrarea MApN. Realizarea celor 50 de apartamente trebuia făcută în termen de trei ani, însă ANL nu a putut realiza acest obiectiv din lipsă de fonduri. „După mai multe consultări între cele trei părţi implicate, MApN, CJTimiş şi ANL, s-a reuşit ca acest obiectiv să fie cuprins în programul ANL începând cu anul 2015”, menţionează administraţia judeţeană. Lucru care nu este, în esenţă, decât o altă promisiune, pentru că ANL are pe lista de priorităţi o grămadă de proiecte aflate în stadiu incipient, care nu se ştie când şi dacă vor fi realizate. Chiar şi Primăria Timişoara are astfel de proiecte promise şi pentru care se aşteaptă finanţare.

„Rememorare” interesată

Consiliul Judeţean nu şi-a amintit întâmplător de promisiunea făcută către MApN, miza fiind terenul care deja este antamat pentru alte proiecte. O investiţie intens vehiculată în zonă este cea a „super-spitalului” din Giroc. CJ Timiş anunţa, încă din vara lui 2013, că va intra într-un parteneriat public-privat pentru construirea unui campus spitalicesc la Giroc. Mai mult, a decis să înceapă demersurile pentru amenajarea terenului pe care urmează să se realizeze investiţia, prin lucrări de infrastructură şi demolări, deşi unii consilieri judeţeni spun că nu s-au lămurit aspecte importante legate de acest parteneriat. Astfel, trebuia să se clarifice dacă servi­ciile asigurate de respectivul spital urmau să se adreseze unei categorii largi de popu­laţie, şi trebuia lămurită relaţia con­tractuală a acestua cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Con­form aceloraşi aleşi judeţeni, CJ Timiş punea la dispoziţie un teren valoros şi infrastructura aferentă şi, pentru că era vorba de un parteneriat, trebuia să existe şi nişte obligaţii, dar şi nişte drep­turi clare. Din punctul lor de vede­re, CJ Timiş ar fi trebuit să intre în acest parteneriat doar dacă unitatea spitali­cească avea o adresabilitate largă. În plus, dacă proiectul se concretiza sub forma anunţată de conducerea CJ Timiş, respectiv o combinaţie între sistemul privat şi cel de stat, având în vedere că, pe judeţ, există aprobat un număr fix de paturi de spital, deschiderea noului spital putea presupune închiderea secţiilor unor unităţi spitaliceşti de stat.

Mai nou, tot terenurile MApN sunt vehiculate pentru o altă iniţiativă, legată de reamplasarea Spitalului de Neuropsihiatrie din Timişoara. Într-un proiect realizat pentru recenta şedinţă de plen menţionează că, “în cadrul politicii de investiţii, are în vedere refuncţionalizarea clădirii dezafectate a Cazărmii Militare 1406 – Pavilion C de pe şoseaua Timişoara – Giroc, şi destinarea acestei clădiri către acest proiect de investiţie, având în vedere starea relativ bună a clădirii din punct de vedere structural”. Deci, se are în vedere mutarea aici a Spitalului de Psihiatrie “Eduard Panfil”, de pe strada Iancu Văcărescu.

Consilierul judeţean PNL (fost PDL) medic Georgeta Rus afirmă că despre acel spital în parteneriat cu firma americană nu s-a mai spus nimic. “Potrivit ultimelor discuţii pe această temă, partenerii nu erau satisfăcuţi de reglementarea parteneriatului public-privat prin legislaţia din România. De aceea, acum se vrea mutarea în acea zonă a Spitalului de Psihiatrie, pentru care se plăteşte de ani buni o chirie de 7.000 de euro pe lună, clădirea fiind retrocedată. Nu se ştie de ce abia acum s-a ajuns la această iniţiativă, problema e veche, şi probabil că se intenţionează să se realizeze ceva într-un context mai mult sau mai puţin electoral”, mai spune Georgeta Rus.

Print Friendly, PDF & Email