Cadastrul pentru terenul vilei lui Ceauşescu, pe lista de achiziţii de la Consiliul Judeţean Timiş

Vila International 2 foto cosminaConsiliul Judeţean Timiş continuă să fie extrem de interesat de terenul aferent Vilei Internaţional, fosta reşedinţă timişoreană a lui Nicolae Ceauşescu, şi de terenul Centrului Cultural Francez. Aceasta, deşi o parte din consilierii judeţeni spun că nu văd rostul menţinerii parteneriatului în societatea care administrează Vila Internaţional, atâta vreme cât administraţia judeţeană şi-a luat angajamentul, de ani buni, că renunţă la parteneriatele public-private neprofitabile.

 

Achiziţie considerată prioritară

Consiliul Judeţean Timiş şi-a anunţat, recent, intenţia de achiziţie de servicii topo cadastrale şi întocmire documentaţii tehnice pentru actualizare plan de situaţie conform teren pentru imobilele şi terenurilor situate în Timişoara, bulevardul CD Loga, nr. 46 şi 48. Adică, terenul aferent Centrului Cultural Francez şi Vilei Internaţional.

Tiberiu LelescuAdministraţia judeţeană vrea să aibă această documentaţie pe masă în termen de cel mult şase luni şi să nu cheltuiască pentru elucidarea statutului cadastral considerat incert al celor două terenuri nu mai mult de 10.000 de lei.

Intenţia de achiziţie este curioasă, raportată cel puţin la terenul Vilei Internaţional, care este administrată la comun de Intercenter, o societate în care CJ Timiş este acţionar minoritar, şi în condiţiile în care CJ Timiş a promis de ani buni că va lichida toate aceste parteneriate în care este acţionari minoritar, din care nu obţine profit şi în care nu poate controla situaţia din cauză că nu deţine peste 50% din acţiuni.

„De fapt, nu s-a mai făcut nimic concret după aceste angajamente, deşi s-a promis că se va lichida tot ce înseamnă parteneriate neprofitabile. Culmea e că la o parte din aceste societăţi s-a pus şi sechestru pe bunurile administratorilor, deci ar fi culmea să ne trezim cu bunuri ale CJ Timiş care ajung sub sechestru”, spune consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu. Adăugând că acesta nu este singurul sector în care se remarcă lipsa de activitate a administraţiei judeţene: „Atmosfera la CJ Timiş pare mai mult una de tragere de timp”.

Un proiect rămas în stand-by

CJ Timiş a alocat de la începutul anului în buget un milion de lei, sumă pe care a defalcat-o într-o tranşă de 500.000 de lei, pentru achiziţia imobilului Centrului Cultural Francez, de pe bulevardul C.D. Loga, şi o tranşă similară, pentru achiziţia terenului aferent, din care, de fapt, o bună bucată, îi revine şi Vilei Internaţional, fostul imobil de protocol al lui Nicolae Ceauşescu.

După rectificarea bugetară, sumele s-au diminuat proporţional cu câte 200.000 de lei, însă există suficienţi bani pentru a demara procedurile preliminare ale achiziţiei, şi rămâne de văzut dacă se va face ceva concret în acest sens până la sfârşitul anului.

Sediul Centrului Cultural Francez, numit şi Vila Kimmel, una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu ale Timişoarei, i-a aparţinut CJ Timiş, care a închiriat-o CCF. În 2007 imobilul a fost retrocedat moştenitorilor ultimului proprietar. 

În urmă cu câţiva ani, CJ Timiş anunţa că va utiliza dreptul de preempţiune şi de a negocia răscumpărarea imobilului, evaluat pe atunci la aproximativ 1,2 milioane euro, precum şi terenul retrocedat de peste 500 de metri.

Planurile nu au mai fost concretizate, şi rămâne de văzut dacă se va face ceva în prezent, în condiţiile unor alocări bugetare guvernamentale modeste. Conform unor consilieri judeţeni, o miză care nu poate fi neglijată în această tranzacţie este terenul aferent Vilei Internaţional, din care o parte aparţine şi Vilei Kimmel. Vila este administrată în momentul de faţă de societatea Intercenter la care administraţia judeţeană deţine în prezent 45,62% din capitalul social. Acest parteneriat a fost reactivat de un proiect menit să transforme fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, actuală Vilă Internaţional, de pe bulevardul C.D. Loga, într-un hotel de 5 stele, imobilul urmând a fi extins cu un corp P+6, modernizat şi inclus în noul ansamblu arhitectural, care să facă parte din lanţul hotelier Hilton. Se estima, la momentul prezentării acestui proiect, că în acest fel Hilton ar fi primul operator hotelier care va deschide în Timişoara un hotel de cinci stele, cu peste 160 de camere. Investiţia se dorea a fi terminată până în 2013, iar managementul urma să fie asigurat de Hilton. Astfel, deşi ar fi trebuit să participe din plin la investiţie, CJ Timiş nu putea, din postura sa de acţionar minoritar, să controleze afacerea.

Print Friendly, PDF & Email