Pentru a se stopa degradarea accentuată a Casei Mühle, distrusă parţial de proprietarii romi, în urma unor lucrări de amenajare neautorizate, mai multe ONG-uri din Timişoara le-au cerut autorităţilor locale să întreprindă demersuri pentru iniţierea procedurii de expropriere, văzută ca ultima soluţie pentru a salva imobilul. Deocamdată, aceste propuneri au fost doar luate la cunoştinţă fără a se face niciun pas concret în acest sens.
O propunere fără urmări
O ultimă propunere în acest sens a fost doar amintită la ultima şedinţă de plen a Consiliului Judeţean Timiş, fiind pusă ca notă informativă în mapele consilierilor. „Vă aduc la cunoştinţă faptul ca aveţi dispoziţie în format electronic informarea privind propunerea de soluţionare a cererii formulate de către Asociaţia «Salvaţi Patrimoniul Timişoarei» pentru demararea de către Consiliul Judeţean Timiş a procedurilor de expropriere a imobilului situat in Timişoara, bulevardul Mihai Viteazu, nr. 3 – Casa Florarului” – a fost singura menţiune făcută la şedinţa CJ Timiş.
Informarea încă nu s-a transformat într-un proiect de hotărâre, şi e greu de crezut că se va întâmpla acest lucru în viitorul apropiat, ţinând cont că bugetul este diminuat faţă de cel de anul trecut şi nu au fost prevăzute sume în acest sens, CJ Timiş renunţând, tot invocând lipsa banilor, la dreptul de preemţiune la cumpărarea acselor de patrimoniu pentru tot anul 2015.
„Exproprierea era cea mai bună soluţie. Cred că merita să se facă acest efort pentru istoria oraşului. Dacă lucrurile se lasă tot aşa şi nu se iau măsuri, imobilul se degradează tot mai mult – văd asta pentru că trec zi de zi pe lângă el. Este o victorie a ignoranţei împotriva unei istorii frumoase a oraşului, pe care am moştenit-o şi de care ne batem joc”, spune Daniel Vighi, preşedintele Asociaţiei Ariergarda, care s-a implicat în acţiuni de protest menite să salveze acest imobil reprezentativ pentru Timişoara.
Demersuri fără rezultate concrete
Anul trecut, după un şir de proteste de stradă, în timpul cărora au fost adunate semnături pentru exproprierea clădirii, Primăria a decis să îl acţioneze în instanţă pe actualul proprietar al imobilului, solicitându-i să readucă imobilul la starea anterioară demolării. Însă, dincolo de această acţiune, lucrurile nu s-au schimbat, în sensul că degradarea clădirii continuă.
Deşi este una dintre clădirile simbol pentru arhitectura Timişoarei din secolul al XIX-lea, Casa Mühle a ajuns o ruină în urma unui şir de evenimente similar cu cel al altor imobile de patrimoniu distruse în oraşul de pe Bega. Imobilul, care în secolul XIX a aparţinut florarului Wilhelm Mühle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc, a ajuns acum zece ani în posesia unui clan de romi care a solicitat autorizaţii de construcţii pentru realizarea mai multor lucrări la imobilul respectiv, ultima fiind emisă în iulie 2011.
Ulterior s-a constatat că lucrările efectuate plecând de la această autorizaţie au fost ilegale, depăşind cu mult limitele autorizate şi ducând la transformarea acestei clădiri-emblemă pentru Timişoara într-o ruină. Izbucnit în plină campanie electorală pentru alegerile locale, scandalul legat de Casa Mühle a făcut furori. În campania electorală, actuala conducere a Primăriei Timişoara a promis reglementarea acestei situaţii şi un control strict pe linie de urbanism, pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete. Este greu de spus ce s-a ales de aceste promisiuni. În urmă cu mai bine de un an se menţiona că se lucrează la un proiect tehnologic legat de refacerea şi reabilitarea imobilului, pentru păstrarea specificului său, şi că trebuie realizat un proiect tehnologic după care să se efectueze lucrări la imobil, ţinând cont că intervenţiile pe o astfel de clădire nu sunt uzuale şi trebuie foarte bine detaliate. Despre acest demers nu se mai ştie, însă, nimic.
Ultimele comentarii