Casa Mühle trebuie refăcută aşa cum era

După doi ani pe rolul instanţelor din Timiş, procesul legat de Casa Mühle, imobilul de patrimoniu care a suferit intervenţii neautorizate ce aproape că l-au distrus, Curtea de Apel Timişoara a decis că imobilul trebuie readus la starea iniţială.

 

Victorie în instanţă

După aproximativ doi ani de judecată, Primăria Timişoara a reuşit să câştige procesul cu actualii proprietari ai Casa Mühle, care sunt obligaţi să refacă imobilul de patrimoniu de pe bulevardul Mihai Viteazu.

Pe 21 decembrie Curtea de Apel Timişoara a dat câştig de cauză Primăriei Timişoara, în litigiul cu proprietarul imobilului, consemnând că „respinge recursul declarat de pârât împotriva deciziei civile nr. 871/29 septembrie 2015, pronunţată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. 1333/325/2013, în contradictoriu cu reclamanţii Primarul Municipiului Timişoara şi Municipiul Timişoara, prin Primar, şi cu intervenienta Asociaţia pentru protecţia şi documentarea monumentelor şi patrimoniului din România. Decizia este irevocabilă.”

Într-o postare pe o rețea de socializare, viceprimarul Dan Diaconu declara că, prin a această decizie, Casa Mühle primeşte o şansă, dar mai mult decât atât, Primăria Timișoara scrie istorie. „Este pentru prima dată în România când o Municipalitate abordează astfel problema monumentelor batjocorite. Am urmărit prin tot acest proces, de la Ordonanţa Preşedinţială de punere în siguranţă, până la obligaţia de a aduce la starea iniţială monumentul, crearea unui precedent în România. Practic, Primăria va fi autorizată în cazul în care Casa Mühle nu e refăcută, să intervină ea însăşi pe cheltuiala proprietarului. Nu am luptat doar pentru Casa Mühle, ci pentru toată moştenirea istorică batjocorităa României. Aşteptăm motivarea instanţei şi apoi vom urmări pas cu pas punerea sa în practică. Nu vom ezita să intervenim dur dacă hotărârea nu este pusă în aplicare”, a mai anunțat Dan Diaconu.

„Este o decizie care nu poate decât să ne bucure. Este o decizie justă, conform legii, fără alte interpretări şi nuanţări, şi sperăm că proprietarii vor aduce imobilul exact la starea iniţială, fără alte artificii, altfel noi, reprezentanţii societăţii civile, vom fi prezenţi şi vom efectua toate demersurile necesare pentru ca legea şi decizia instanţei să se respecte. Le mulţumim celor care s-au implicat, pentru că fără reacţie oamenilor nu se putea face nimic”, ne-a declarat timişoreanul Corneliu Vaida, reprezentat al societăţii civile şi iniţiator al numeroase demersuri vizând soluţionarea situaţiei Casei Mühle.

 

Exproprierea, o variantă ignorată

Pentru a se stopa degradarea accentuată a Casei Mühle, mai multe ONG-uri din Timişoara le-au cerut autorităţilor locale să întreprindă demersuri pentru iniţierea procedurii de expropriere, văzută ca ultima soluţie pentru a salva imobilul. Nici Consiliul Judeţean Timiș, nici Primăria Timişoara nu au reuşit însă să ducă la bun sfârşit un asemenea demers.

În 2014, după un şir de proteste de stradă, în timpul cărora au fost adunate semnături pentru exproprierea clădirii, Primăria a decis să îl acţioneze în instanţă pe proprietarul imobilului, solicitându-i să readucă imobilul la starea anterioară demolării. Procesul s-a terminat abia acum.

Deşi este una dintre clădirile-simbol pentru arhitectura Timişoarei din secolul al XIX-lea, Casa Mühle a ajuns o ruină în urma unui şir de evenimente similar cu cel al altor imobile de patrimoniu distruse în oraşul de pe Bega. Imobilul, care în secolul XIX a aparţinut florarului Wilhelm Mühle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc, a ajuns acum zece ani în posesia unei familii de romi care a solicitat autorizaţii de construcţii pentru realizarea mai multor lucrări la imobilul respectiv, ultima fiind emisă în iulie 2011.

Ulterior s-a constatat că o bună parte din lucrările efectuate plecând de la această autorizaţie au fost nelegale, depăşind cu mult limitele autorizate şi ducând la transformarea acestei clădiri-emblemă pentru Timişoara într-o ruină. Izbucnit în plină campanie electorală pentru alegerile locale, scandalul legat de Casa Mühle a făcut furori. Cu această ocazia s-a promis reglementarea acestei situaţii şi un control strict pe linie de urbanism, pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete. Este greu de spus dacă aceste promisiuni s-au concretizat.

Print Friendly, PDF & Email