Recenta dezbatere publică prilejuită de discutarea proiectului de finanţare a persoanelor fizice proprietari de clădiri istorice sau aflate în sit, din cartierele Cetate, Iosefin şi Fabric, a ridicat şi o nedumerire legată de absenţa Casei Mühle de pe această listă. Societatea civilă lansează un apel către reprezentanţii Primăriei Timişoara, solicitându-le să amplifice controalele asupra celor care distrug patrimoniul istoric urban şi să îi urmărească pe aceia care lasă imobilele să se degradeze.
Societatea civilă cere chemarea în justiţie a celor care distrug patrimoniul Timişoarei
Istoria Casei Mühle, dar şi a altor imobile din patrimoniul oraşului a constituit în repetate rânduri în ultimul an subiect de îngrijorare semnalat ca atare de către reprezentanţii societăţii civile. Prin cel mai recent apel de acest gen – semnat de reprezentanţii Societăţii „Timişoara”, ai Asociaţiei Culturale Ariergarda, ai Comitetului Civic pentru Apărarea Patrimoniului Timişoarei, dar şi de către profesorul universitar Marcel Tolcea, scriitorii Petru Ilieşiu, Daniela Raţiu şi Adela Dragomir şi de managerul Festivalului Internaţional de Jazz Gărâna, Marius Giura – reprezentanţilor Primăriei Timişoara li se solicită să amplifice controalele asupra celor care distrug patrimoniul istoric urban şi să îi urmărească pe aceia care lasă imobilele să se degradeze. Au fost date ca exemple Casa Mühle, Abatorul, dar şi imobilul istoric de pe strada Eugeniu de Savoya nr. 16, colţ cu Emanoil Ungureanu, ajuns o groapă imundă care sluţeşte perimetrul cetăţii. Semnatarii apelului le cer autorităţilor locale să-i cheme în Justiţie pe autorii acestor fărădelegi patrimoniale.
Recent, Primăria a anunţat că va pune în aplicare un proiect de finanţare destinat persoanelor fizice proprietare ale unor clădiri istorice. Interesant, dar Casa Mühle nu se află pe lista potenţialilor beneficiari ai prevederilor acestui proiect. La dezbaterea publică organizată de Primăria Timişoara, la finalul săptămânii trecute, liderul F.C. Timiş, Andrei Văcaru, a întrebat reprezentanţii Municipalităţii de ce această clădire nu este inclusă în respectivul plan? Reprezentanţi ai Primăriei au invocat situaţia particulară a construcţiei şi procesul existent între Primărie şi actualii proprietari.
Viceprimarul P.S.D. Traian Stoia confirmă aspectul. Acesta mai spune că proprietarii imobilului au obligaţia de a-l proteja şi de a-l readuce a forma iniţială, existând în acest sens o decizie a instanţelor, care a fost atacată.
Situaţie scăpată de sub control
Povestea Casei Mühle, care a aparţinut grădinarului imperial Wilhelm Mühle, a intrat în atenţia timişorenilor în urmă cu mai bine de un an şi jumătate, adică în perioada premergătoare campaniei electorale pentru alegerile locale. Imobilul, intrat acum mai bine de zece ani în posesia unei familii de etnie romă, care a solicitat Primăriei aprobări pentru a executa o serie de lucrări la faţada clădirii, a ajuns o ruină. În campanie, actualul edil a promis soluţionarea situaţiei, prin măsuri menite să elucideze dacă au fost sau nu respectate toate prevederile în materie de urbanism. Ulterior, s-au aplicat amenzi de către Poliţia Locală şi de către Inspectoratul Teritorial de Construcţii Timiş şi s-a discutat chiar şi despre elaborarea unui proiect tehnologic vizând refacerea şi reabilitarea imobilului şi care prevedea respectarea specificului acestuia.
Apoi, tăcere, până în primăvara acestui an, când subiectul a fost din nou adus în discuţie, la vizita ministrului Culturii, Daniel Barbu, la Timişoara. Demnitarul şi-a oferit atunci susţinerea pentru exproprierea imobilului, dar a solicitat societăţii civile timişorene să se implice în elaborarea unui proiect prin care să propună inclusiv soluţii concrete referitoare la destinaţia imobilului după expropriere. Timişoreanul Corneliu Vaida, exponent al societăţii civile de la nivel local, a făcut apel la Asociaţia Studenţilor de la Facultatea de Arhitectură pentru elaborarea unor proiecte centrate pe realizarea unei Case Memoriale Wilhelm Mühle sau a unui Muzeu al Rozelor. Apel rămas, însă, fără niciun rezultat.
Nici proiectul vizând cumpărarea imobilului de către Primăria Timişoara nu a avut sorţi de izbândă, fiind respins cu majoritate de voturi în Consiliul Local, prin voturile exprimate de consilierii P.D.L., P.P.-D.D. şi P.C., care s-au opus atât sumei solicitate de actualii proprietari, care depăşea două milioane de euro, cât şi angajării unor negocieri vizând achiziţionarea imobilului, pe motiv că astfel s-ar crea precedente ce ar putea fi invocate în situaţii similare ale unor alte imobile de patrimoniu. Singurele veşti relativ bune se leagă de expirarea autorizaţiei de lucrări eliberată de Primărie şi de ordonanţa preşedinţială obţinută de Municipalitate, în mai, prin care proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru protejarea clădirii. Tardiv, însă, câtă vreme din clădirea de altădată au mai rămas în picioare doar zidurile.
Ultimele comentarii