Parlamentarii ar trebui să trateze cu mai multă seriozitate subiectul aderării României la Spaţiul Schengen, dat fiind că miza este dezvoltarea mediului de afaceri, atrage atenţia Dan Lazea, preşedintele partidului Forţa Civică Timişoara. Un parlamentar de Timiş consideră că subiectul aderării României la Schengen a fost transformat de unele state membre într-un subiect politic. Ba, mai mult, spune că aderarea sau neaderarea la Schengen e o falsă problemă.
Dan Lazea: “Mediul de afaceri este afectat de neaderarea României la Schengen”
Zilele acestea a reapărut pe agenda publică subiectul intrării României în Spaţiul Schengen. Cel care a făcut afirmaţii care anunţă o altă amânare a aderării noastre la Schengen este ministrul de Externe francez, Laurent Fabius. Acesta a declarat că dacă România şi Bulgaria vor intra în Spaţiul Schengen, migranţii proveniţi din ţările externe Uniunii Europene ar putea să pătrundă liber în U.E., prin cele două state. “Acolo există o problemă, pentru că trebuie să fim siguri că Bulgaria şi România vor avea mijloacele de a verifica. Pentru moment, mi se pare ca aceste condiţii nu sunt îndeplinite. Dacă nu va exista o schimbare de condiţii, nu suntem favorabili aderării celor două ţări”, declara, citat de Hotnews, oficialul francez.
Reprezentanţii partidelor de Opoziţie de la noi din ţară consideră că subiectul Schengen trebuie tratat cu maximă seriozitate, mai ales că neaderarea României la spaţiul de liberă circulaţie din U.E. poate avea consecinţe negative asupra dezvoltării mediului de afaceri. Dan Lazea, preşedintele filialei Timişoara a partidului Forţa Civică, atrage atenţia că pentru judeţele situate în apropierea frontierelor ţării, cum este şi cazul Timişului, acest subiect are o relevanţă şi mai mare faţă de celelalte judeţe, prin prisma dezvoltării mediului de afaceri: “Sunt industrii în cazul cărora, prin natura perisabilă a produselor transportate, a sta o zi sau două în vamă afectează enorm. Timpii de stat în vamă depind atât de mijlocul de transport, cât şi de perioada din an sau din săptămână. De exemplu, la sfârşit de săptămână sunt ţări pe care transportatorii mari nu pot să le tranziteze, cum ar fi Ungaria, şi atunci se formează cozi imense la vamă, iar din acest motiv se poate aştepta ore întregi”.
În aceste condiţii, Dan Lazea le solicită parlamentarilor de Timiş, mai ales celor afiliaţi partidelor de guvernământ, să ia atitudine şi să se solidarizeze cu mediul de afaceri, subliniind că de cele mai multe ori oamenii politici sunt dezinteresaţi de acest aspect, sub argumentul că “oricum, suntem ţară membră U.E. Ce mai contează Schengen?”.
Corupţia, cauză a neaderării la Schengen
Dan Lazea consideră că neîncrederea partenerilor occidentali şi neacordarea României unui vot pozitiv pe subiectul aderării la Spaţiul Schengen este, de fapt, o consecinţă a faptului că avem instituţii ale statului de drept cu o imagine pătată, aşa încât mult invocata luptă împotriva corupţiei se lasă aşteptată. “Poate pentru Guvernul francez e o chestiune de conjunctură politică această poziţie. Dar constat o serie de ţări în care, indiferent de puterea politică, de jocurile elctorale interne, au invocat funcţionarea precară a statului de drept”, mai spune preşedintele F.C. Timişoara, punctând că dacă România ar adera la Schengen, tot ceea ce ar însemna graniţa U.E. ar fi frontiera de est a ţării noastre, aşa încât “orice control vamal ar dispărea până la Oceanul Atlantic”.
Cornel Sămărtinean: “Trebuie pusă la punct funcţionarea Justiţiei”
Deputatul P.D.L. de Timiş Cornel Sămărtinean spune şi el că România are mare nevoie de aderarea la Spaţiul Schengen, tot din considerente economice, declarându-se îngrijorat de cele două rapoarte MCV negative consecutive elaborate de Comisia Europeană: “Lucrurile sunt discutabile în ceea ce priveşte siguranţa graniţelor noastre. Ceea ce este cert e faptul că trebuie pusă la punct funcţionarea Justiţiei”, spune Cornel Sămărtinean, punctând că, tehnic, România este pregătită să adere la spaţiul de liberă circulaţie al U.E. Cornel Sămărtinean consideră că declaraţiile ministrului de Externe francez nu sunt doar declaraţii politice, iar reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti ar trebui să facă demersuri pentru a convinge oficialii statelor care se împotrivesc aderării României la Spaţiul Schengen.
Horia Cristian: “Aderarea sau neaderarea la Schengen mi se pare o falsă problemă”
Horia Cristian, deputat de Timiş al P.N.L., declară că, la nivel european, subiectul a fost transformat dintr-unul diplomatic, într-unul politic, ţările care s-au pronunţat împotrivă aflându-se în diverse contexte electorale. Horia Cristian apreciază, însă, că omul de rând nu este afectat dacă România intră sau nu în spaţiul Schengen, nefiind “relevant dacă aşteaptă câteva minute în vamă sau nu”. Mai mult, în opinia sa, nici mediul de afaceri nu este afectat de această decizie: “Acest aspect mi se pare o falsă problemă, pentru că transportatorii care au marfă perisabilă nu stau chiar foarte mult la cozile de la trecerea frontierei, ei având prioritate”. În ciuda opiniei potrivit căreia lăsarea pe dinafara Spaţiului Schengen nu va fi o tragedie, Horia Cristian ţine să arate că România este pregătită să adere “având graniţele mai sigure decât ale altor state din spaţiul Schengen, cum ar fi Grecia”.
Prof. dr. Radu Carp: “Domnule prim-ministru, nu aţi făcut nimic”
Prof. univ dr. Radu Carp, doctor în drept constituţional, spune că, deşi Victor Ponta susţine că a făcut tot ce se putea face pentru ca România să adere la Schengen, de fapt lucrurile nu stau aşa. “Nu, domnule prim-ministru, nu aţi făcut nimic. Aţi prezentat public în statele membre U.E. criteriile tehnice care au fost îndeplinite? Nu. Aţi organizat vreo conferinţă la vreo universitate de prestigiu din Europa, despre starea reformelor în Justiţie în România? Nu. Aţi organizat vreo vizită a ambasadorilor statelor U.E. la centrul de pregătire consulară construit la Bucureşti din facilitatea Schengen? Nu. Aţi dezvoltat vreun plan de reintegrare a cetăţenilor români de etnie romă pe piaţa muncii din România? Nu. Aţi realizat o vizită la o tabără de romi din Franţa? Nu. Aţi comandat vreun studiu privind obstacolele întâmpinate de alte ţări în aderarea la Schengen, în general aţi apelat la resursele ştiinţifice pentru a studia impactul realizării sau nerealizării acestui obiectiv? Nu”, spune, pe profilul său de Facebook Radu Carp. Care îi recomandă premierului să ia măcar una din aceste măsuri de şi să nu mai caute să ofere explicaţia “este şi la ei campanie electorală”.
Ultimele comentarii