18 poliţişti de frontieră din lotul „Moraviţa 2016”, reţinuţi de DIICOT

Sunt vizaţi 80 de poliţişti de frontieră şi contrabandişti

DIICOT DGA Moravita Foto Opinia Timisoarei26 de persoane din lotul „Moraviţa 2016” au fost reţinute de procurorii DIICOT Timişoara. 18 sunt polițiști de la Stamora-Moravița, acuzați de corupție, contrabandă, dar și sprijinirea traficului de migranți sau a unor infractori dați în urmărire generală și care erau lăsați să treacă frontiera.

 

În ultimele ore, procurorii DIICOT Serviciul Teritorial Timişoara au emis mandate de reţinere pe 24 de ore pentru 26 de persoane din lotul „Moraviţa 2016”. Dintre aceştia,18 sunt sunt poliţişti de frontieră. Este vorba despre: Gabriel Furcea, şeful PTF Moraviţa, Deak Sturza, Gheorghe Ticuşi, Gabriel Vameşu, Ovidiu Frăţilă, Andrei Ioanăş, IoanTurcaş, Alexandru Petrache, Silviu Drăguţ, Constantin Goagă, Marius Neag, Cosmin Ionele, Olivian Milea, Valentin Ungureanu, Mihăiţă Sfetcu, Alin Plavă, Radu Ghilba şi Aurelian Gîta.

DIICOT Timișoara a făcut, ieri, 41 de percheziții domiciliare, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, complicitate la contrabandă, luare de mită şi dare de mită, se arată într-un comunicat al DIICOT. Procurorii mai spun că există suspiciunea rezonabilă că în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2016 poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct  şi a şefilor de ture, s-au constituit şi au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat. Prin neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, aceştia au sprijinit traficul de migranți şi chiar infractori dați în urmărire generală.

Activitățile ilicite desfășurate prin PTF Moravița nu vizau doar activitățile de contrabandă, ci orice activități apte să genereze venituri ilicite – sprijinirea traficului de migranți, favorizarea unor infractori dați în urmărire generală, prin permiterea accesului acestora peste frontiera de stat, omiterea constatării, contra unor sume de bani, a oricăror abateri de natură contravențională înregistrate la momentul trecerii frontierei și, nu în ultimul rând, atunci când nu putea fi constatată nicio neregulă, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocându-se o așa-numită “tradiție”, căreia călătorii trebuiau să i se supună.

Anchetatorii spun că poliţiştii de frontieră vizaţi ar fi fost implicaţi şi în protejarea unei grupări care aducea în ţară, din Serbia, ceasuri de contrabandă „Rolex”, acestea luând apoi drumul Germaniei, unde erau comercializate pe piaţa neagră.

Din cercetările efectuate de DIICOT, contrabandiștii din zona Stamora-Moravița acționează pe două paliere.Potrivit anchetatorilor, cei vizaţi au acţionat pe două paliere. Prima categorie este formată din grupări care activează pe plan local, ai căror membri au roluri bine definite: unii se ocupă cu transportul țigărilor, alții le depozitează, iar alții au rolul de distribuție către clienții finali. Aceste grupări acționează sub coordonarea unui număr restrâns de persoane, cu preponderență în zona Piețelor Iosefin şi Badea Cârțan, din Timișoara, unde își împart zona de comercializare și aprovizionează și micii distribuitori din localitățile limitrofe, magazinele de cartier.

A doua categorie o constituie contrabandiștii cu state vechi, care au ajuns să relaționeze cu grupările zonale de distribuție, fără a se mai implica în mod direct în activitățile de comercializare finală către clienți.

În acest caz se efectuează cercetări față de 80 de persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, complicitate la contrabandă, luare de mită și dare de mită. 60 dintre acestea au fost duse, ieri, sediul DIICOT Timişoara, pentru audieri. Cele 26 de persoane reţinute vor fi prezentate, azi, judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

 

Print Friendly, PDF & Email