Vama Stamora Moraviţa, „periată” de DIICOT Timişoara

Sunt vizaţi 60 de poliţişti de frontieră şi contrabandişti

 Sigla DIICOTDIICOT Timișoara a făcut, azi, 41 de percheziții domiciliare, în cadrul unei acțiuni ce vizează polițiști de frontieră din vama Stamora-Moravița, acuzați de corupție, contrabandă și de sprijinirea traficului de migranți sau a unor infractori dați în urmărire generală.

 

Procurorii ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofițeri din cadrul Direcției Generale Anticorupție au făcut, azi, 41 de percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, complicitate la contrabandă, luare de mită şi dare de mită, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun că există suspiciunea rezonabilă că în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2016 poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct  şi a şefilor de ture, s-au constituit şi au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat. Prin neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, aceştia au sprijinit traficul de migranți şi chiar infractori dați în urmărire generală.

Activitățile ilicite desfășurate prin PTF Moravița nu vizau doar activitățile de contrabandă, ci orice activități apte să genereze venituri ilicite – sprijinirea traficului de migranți, favorizarea unor infractori dați în urmărire generală, prin permiterea accesului acestora peste frontiera de stat, omiterea constatării, contra unor sume de bani, a oricăror abateri de natură contravențională înregistrate la momentul trecerii frontierei și, nu în ultimul rând, atunci când nu putea fi constatată nicio neregulă, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocându-se o așa-numită “tradiție”, căreia călătorii trebuiau să i se supună.

Perchezitii DIICOT Vama Moravita Foto Opinia TimişoareiDin cercetările efectuate de DIICOT, contrabandiștii din zona Stamora-Moravița acționează pe două paliere.Potrivit anchetatorilor, cei vizaţi au acţionat pe două paliere. Prima categorie este formată din grupări care activează pe plan local, ai căror membri au roluri bine definite: unii se ocupă cu transportul țigărilor, alții le depozitează, iar alții au rolul de distribuție către clienții finali. Aceste grupări acționează sub coordonarea unui număr restrâns de persoane, cu preponderență în zona Piețelor Iosefin şi Badea Cârțan, din Timișoara, unde își împart zona de comercializare și aprovizionează și micii distribuitori din localitățile limitrofe, magazinele de cartier.

A doua categorie o constituie contrabandiștii cu state vechi, care au ajuns să relaționeze cu grupările zonale de distribuție, fără a se mai implica în mod direct în activitățile de comercializare finală către clienți.

La sediul DIICOT Timişoara au fost aduse, pentru audieri, 60 de persoane.

Print Friendly, PDF & Email