USR Timişoara: “Implicarea activă a societăţii civile este singura soluţie de protecţie împotriva derapajelor și abuzurilor puterilor în stat”

Vot in ParlamentFiliala USR Timișoara a abordat, în cadrul unui eveniment numit Cafeneaua Civică “Salvaţi”, aspectele principiale ale imunităţii parlamentare, cu referire la inviolabilitatea parlamentară şi la iresponsabilitatea parlamentarului.

 

Concluzia discuţiilor din cadrul Cafenelei Civice “Salvaţi”, purtate pe tema Imunitatea parlamentară, între teorie și practică, a fost că în privinţa legislaţiei referitoare la imunitatea parlamentară, art. 69 şi 72 din Constituţie sunt pe aceeași linie de gândire cu cele din Constituţia franceză și în concordanţă cu practica europeană, peste 80% dintre ţările europene având reglementat în legea fundamentală acest mecanism de protecţie parlamentară. “Merită menţionat că dintre ţările europene doar în Malta, respectiv Olanda, parlamentarii nu beneficiază de protecţia imunităţii parlamentare cu privire la inviolabilitatea parlamentară”, declară reprezentanţii USR Timişoara.

Potrivit acestora, 11% din numărul total al deputaţilor și senatorilor din mandatul legislativ 2012 – 2016 sunt acuzaţi de comiterea de ilegalităţi: 39 de deputaţi, din totalul de 412, ceea ce reprezintă 9,47%, şi 22 de senatori, din totalul de 176, ceea ce indică un procent de 12,5%.

În privinta evoluţiei cererilor de ridicare ale imunităţii parlamentare, media celor respinse este aproape egală în cele două Camere ale Parlamentului. În Camera Deputaţilor, din totalul de 24 de cereri de ridicare a imunităţii, 16 au fost aprobate, iar 8 respinse, ceee ce indică un procent de respingere de 33%. La Senat, din 14 cereri de ridicare a imunităţii, au fost aprobate 9 şi respinse, 5, ceea ce indică o rată de respingere de 35%.

În urma discuţiilor, atât susţinătorii legislaţiei actuale cât și cei care au militat pentru modificarea legislaţiei în vederea eliminării protecţiei parlamentare au cazut de acord că o implicare cât mai activă a societăţii civile este de fapt singura soluţie reală de protecţie împotriva derapajelor și abuzurilor puterilor în stat.

Viitoarea întâlnire din cadrul Cafenelei Civice “Salvaţi”, anunţă organizatorii, va aborda tema răspunderii ministeriale și prezentarea unor exemple concrete din mandatul 2012 – 2016.

Print Friendly, PDF & Email