Mii de timișoreni s-au solidarizat cu românii din diaspora şi au protestat împotriva abuzurilor autorităților la adresa statului de drept

“În turul doi, ne luăm țara înapoi!”

Protest Timisoara Foto Ligia HutuO cabină de vot improvizată, amplasată simbolic pe un colț al treptelor Operei din Timișoara, asemeni unei ferestre larg deschise înspre Piața Victoriei. Un spațiu al libertății plenare, care a fost conotat din nou, sâmbătă seara, cu valențe simbolice, menite să readucă în amintirea întregii Românii faptul că libertatea a fost o redută câștigată, cu jertfă, aici, la Timișoara. Acesta a fost cadrul ales de organizatori pentru mișcarea de solidarizare cu românii din diaspora și de protest împotriva atacurilor aduse statului de drept și libertăților democratice de către Victor Ponta.

 

Timișoara, un oraș în avangarda libertății și a democrației românești

Protest Timisoara 3 Foto Ligia HutuSâmbătă seara, în Piața Victoriei din Timișoara s-a cântat din nou Imnul golanilor, s-au intonat refrene care au readus în amintire atmosfera lui Decembrie 1989, s-a ținut un moment de reculegere în memoria martirilor Revoluției, a răsunat Imnul național Deșteaptă-te, române!, iar, la finalul mitingului, mulțimea a îngenuncheat în piață și a rostit, la fel ca și atunci, la Revoluție, de această dată la îndemnul unuia dintre organizatori rugăciunea Tatăl Nostru. Toate acestea, într-un decor reprezentat de un noian de steaguri tricolore, ce au fluturat apoi încontinuu, preț de două ore.

La mitingul de solidarizare cu românii din diaspora și de protest împotriva practicilor unor exponenți ai clasei politice care au acaparat prim-planul scenei politice românești după Revoluția din Decembrie 1989 au fost prezente câteva mii de persoane, după unele estimări, în jur de 5.000. Timp de două ore, mulțimea care s-a reunit în centrul Timișoarei – tineri, părinți care au venit ținându-și pruncii de doar câțiva ani de mână, pentru a-i deprinde pe aceștia de timpuriu principiile de bază ale civismului, dar și persoane vârstnice – au manifestat pașnic, afișând pancarte pe care se puteau citi mesaje de protest la adresa întregii clase, mesaje cu caracter critic la adresa actualului premier, candidatul la alegerile prezidențiale Victor Ponta, dar și mesaje de reproș adresate autorităților române, acuzate de organizarea defectuoasă a alegerilor în diaspora.

Batran la protest Timisoara Foto Ligia HutuCel mai vârstnic participant prezent la manifestația din centrul Timișoarei a fost un bărbat de peste 90 de ani, care s-a aflat, pe toată durata celor două ore cât a durat evenimentul, pe scenă, alături de organizatori și care a declarat că s-a săturat de comunism. Alături de organizatori s-au aflat, de altfel, și reprezentanți ai societății civile din Timișoara și reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari, dar și reprezentanți ai galeriei ASU Poli.

La debutul evenimentului, organizatorii, în marea lor majoritate tineri, le-au adresat celor prezenți un mesaj care îndemna mulțimea să se manifeste pașnic, rațional și fără patimă, precizând că opțiunea de schimbare stă în puterea maselor, care au fost investite, prin moartea eroilor-martiri ce și-au pierdut viața în Decembrie 1989, în Piața Operei din Timișoara, cu puterea pe care i-o conferă fiecărui cetățean dreptul la vot și la exprimarea liberă și neîngrădită a propriilor convingeri și opinii.

Aceasta este o libertate pe care nu ne-o mai poate lua nimeni! Iar Timișoara a fost avangarda democrației și libertății românești”, a sunat o parte din mesajul adresat de pe treptele Operei din Timișoara de către unul dintre reprezentanții organizatorilor.

„Să oprim, la alegeri, ciuma roșie! Haideți să dăm jos cu ei la alegeri!”, a sunat un alt mesaj al organizatorilor, care au specificat că protestul este unul de natură civică și nu politică și i-au îndemnat pe cei prezenți să dovedească implicare și să se prezinte la vot. Organizatorii au adresat și apeluri la manifestare pașnică reprezentanților unui grup care a încercat, la un moment dat, să tensioneze atmosfera mitingului, clamând mesaje cu caracter obscen la adresa premierului Victor Ponta. Aceștia au fost atenționați prompt de către unul dintre reprezentanții organizatorilor mitingului, studentul Edwin Sebastian Marc, care a precizat că organizatorii nu doresc deturnarea sensului protestului, prin contaminarea lui cu mesaje și intenții străine de cele anunțate de inițiatorii mitingului. De altfel, pe toată durata manifestării, a fost scandat din mulțime, doar de câteva ori, spre final, numele candidatului susținut de ACL la președinția României, Klaus iohannis.

 

„Binele societății românești trebuie să primeze în fața avidității politicienilor”

Pe treptele Operei s-au succedat, rând pe rând, exponenți ai celor prezenți în mulțime, iar mesajele cu caracter mobilizator, ce îndemnau la revigorarea conștiinței civice, au alternat, în chip inspirat, cu momente cu mare încărcătură emoțională, menite să amintească mulțimii episoade petrecute, în același spațiu simbolic al libertății Timișoarei, în urmă cu aproape 25 de ani, la Revoluție.

Am venit pentru că am simțit că nu mai pot să stau în casă”, ne-a spus, din mulțime, o doamnă, care afișa pe o hârtie format A4, tipărită la imprimantă, un mesaj de protest la adresa clasei politice. „Sunt niște lași, să știți, batjocoresc Timișoara. Nici măcar nu au curajul să dea față cu noi. Au venit în județul Timiș, dar au ocolit Timișoara. Cine a știut azi că au venit?”, mai întreabă aceeași persoană, referindu-se la vizita din cursul dimineții de sâmbătă a premierului Victor Ponta la periferia județului.

 

“Au dat ordin să se închidă ușile Catedralei”

Protest Timisoara Foto Gheorghe Gelu„Acolo, în zona aia – spune un bărbat în vârstă, arătând cu mâna întinsă către un loc de pe caldarâmul Pieței Victoriei – au murit la Revoluție opt oameni. Ei (exponenții fostului regim comunist, implicați activ în viața politică după 1989 – n.r.) sunt vinovați de moartea acestor oameni, pentru că ei au dat ordin să se închidă ușile Catedralei”, mai spune bărbatul. Din mulțime, se aude o altă voce care spune că unul dintre cei care s-ar face vinovat de moartea unor oameni nevinovați pe treptele Catedralei din Timișoara ar fi senatorul PSD Ilie Sârbu, socrul actualului premier.

Vedeți de ce era nevoie de lustrație? Vedeți de ce era atât de importantă Proclamația de la Timișoara?”, s-a înălțat, din mulțime, vocea unui alt bărbat.

Tinerii care au organizat protestul sunt absolut minunați”, ne-a spus, cu emoție, o doamnă care ne-a mărturisit și că, acum 25 de ani, „eram tot aici, în Piața Operei, la Revoluție”.

Sunt student la Medicină și nu vreau să plec din țară când termin”, a declarat, în fața mulțimii, un tânăr student pe nume Emilian. Acesta a apreciat că „a sosit momentul ca binele societății românești să primeze în fața avidității politicienilor” și a mărturisit că „am colegi care se zbat în sărăcie, dar care continuă să învețe, pentru că vor binele oamenilor. Studenți, veniți la vot!”, a sunat îndemnul de final al tânărului, al cărui mesaj a pledat pentru implicarea activă a tinerilor în procesul de a decide, prin vot, felul în care își doresc să arate viitorul.

 

“Am ieşit în stradă pentru viitorul copilului”

Parinti cu copii la protest Timisoara Foto Ligia HutuPentru viitorul copilului nostru și pentru ideile exprimate ne aflăm acum seara aici”, ne-a răspuns întrebării un cuplu de tineri care au venit aducându-și băiețelul de doi-trei ani de mână.

„În turul doi, ne vrem țara înapoi!”, s-a scandat, ulterior, de pe treptele Operei. În vreme ce, din mulțime, a răsunat imediat, ca un ecou, în replică: „În turul doi, ne luăm țara înapoi!” Și apoi, în repetate rânduri, preț de minute în șir, s-a scandat, simplu, ca într-un mesaj de trezire adresat țării întregi: „Timișoara!”, „România!” și „Vă pasă, vă pasă, nu stați în casă!”,Hei, hei! Nouă ne pasă! / Hei, hei, aici e acasă!” ori „Aicea nu-i deșert!”, „Doamne, vino Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni / Doamne, vino Doamne, să vezi c-au mai rămas oameni!” 


Avertisment și vot de blam, adresat clasei politice românești

Protest Timisoara 3 Foto Cristian LupsaOpiniile timișorenilor prezenți la miting s-au concretizat, de altfel, și în mesaje cu caracter divers, scandate sau afișate de mulțime, de la „Monarhia salvează România!”, la „Nu jefuirii Banatului! Susținem descentralizare fiscală”, „România depontaminată!” ori, mai fermele mesaje de genul „Le-a blocat votu / Să nu-i umfle botu!”,Jos Ponta!, Jos Mafia PSD!”, „Jos Antena 3!”, „Ponta, nu uita, ești pe lista DNA!” și „Dragnea, nu uita, ești pe lista DNA!”, „Noi suntem poporul!”, „DNA, curățenia!”, „Ponta, nu fura, România nu te vrea!” sau „Ponta, nu uita, Timișoara nu te vrea!”, „Comuniștii la căpșuni!”, „Puterea e la noi!”, „Ponta, nu mai desconsidera România!” și „Jos comuniștii!”. S-a scandat, de asemenea, în repetate rânduri, „DNA, curățenia!” și „Vrem democrație, nu mai vrem hoție!”, „Să dăm glas României!” și „Mergem la vot!”, respectiv „Mergeți la vot!”

Au fost evocate în fața celor prezenți și refrenul devenit simbol al „Imnului golanilor”: Mai bine haimana, decât trădător / Mai bine huligan decât dictator / Mai bine golan, decât activist / Mai bine mort decât comunist!”.  Iar, în contextul unei referiri la miza alegerilor din 16 noiembrie, care ar fi reprezentată, potrivit aprecierii unuia dintre cei care s-a adresat mulțimii de pe treptele Operei, de o opțiune clară între Est și Vest, a fost reamintită celor prezenți și piesa trupei Phoenix, În umbra marelui urs, cu al său obsedant și tulburător mesaj de avertisment: „Căci timpul nostru s-a scurs / În umbra marelui URSS / Dar ghearele v-au rămas / În orice-mbrăţişare / Astăzi doare sărutul pe obraz!”

Și, în timpul unui discurs prin care a fost subliniată importanța votului ca formă de exprimare cetățenească, s-a scandat „Demisia!” și „Hoții!”, cu referire la organizarea defectuoasă a alegerilor în diaspora și la prestația, în această privință, a ministrului de Externe, Titus Corlățean, și a reprezentanților autorităților române responsabile cu organizarea. În plus, au reliefat, în discursul lor, organizatorii, „ambasadele și consulatele sunt teren românesc”, astfel încât, s-a scandat ulterior, alături de mulțime: „Vor să voteze, lăsați-i să voteze!”, „Solidari cu diaspora!”, „Ne vrem țara înapoi!”, „Păcat, păcat de sângele vărsat!”, „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”

Jos comunismul și toată clasa politică care se trage din comunism! Doar un vot corect va face România adevărată! Lichelele trebuie trimise în străinătate (…) și să aducem diaspora acasă! (…) Demnitate! Umanitate! Valoare! Revoluția continuă!”, au fost alte mesaje prezente, succesiv, în discursul organizatorilor. Care au apreciat, referindu-se la prestația majorității politicienilor, la acuzațiile de corupție ce planează asupra multora dintre reprezentanții clasei politice românești și la inconsecvența doctrinară de care politicienii români dau dovadă, că prim-planul peisajului politic românesc ar fi fost acaparat de o mafie transpartinică, iar „Parlamentul a devenit o casă de toleranță”, care ar găzdui „swingeri politici”.

La ora 20, momentul expirării autorizației pentru acest miting, la solicitarea organizatorilor, mulțimea reunită în Piața Victoriei a părăsit, fără niciun fel de incidente, locul de desfășurare a protestului.

Print Friendly, PDF & Email