Silviu Orăvitzan vorbeşte, la Timişoara, despre Lumină şi Adevăr

„Mă preocupă legătura dintre ceea ce nu se vede și ceea ce nu se vorbeşte. Rolul meu, ca artist, este să fac un soi de «traducere»"

Silviu Oravitzan Foto WikiartCentrul Areopagus organizează o întâlnire a publicului cu apreciatul artist plastic Silviu Orăvitzan, în care se va vorbi „Despre Lumină şi Adevăr”.

 

Evenimentul, moderat de Silviu Rogobete, va avea loc în 25 mai, de la ora 19, la Centrul Areopagus Timişoara, de pe Calea Martirilor nr. 104.

Silviu Orăvitzan, pe care Emil Cioran l-a numit „un artist extraordinar”, are numeroase expoziții și lucrări de artă în muzee și colecții private din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Statele Unite etc.

„Pentru mine – spune artistul pe pagina sa web – nu sunt importante decât lucrurile care nu se pot picta. Şi dacă, totuşi, nu renunţ la pictură, perseverând de o viață, acesta este răspunsul la înclinaţia mea pentru tăcere. Mă preocupă legătura dintre ceea ce nu se vede și ceea ce nu se vorbeşte. Rolul meu, ca artist, este să fac un soi de «traducere». Sigur, nu oricum, după ureche sau la prima vedere. Opera de artă îşi atinge scopul nu oferindu-se pur şi simplu contemplării, ci insinuându-se la însăşi temelia fiinţei noastre, dându-ne formă și conținut în același timp. Iată de ce, arta autentică mai mult decât să ne convingă, ne pune în ordine. Altfel spus, puterea artei stă în capacitatea ei de a zidi.”

Deși pare influențat de diferiți pictori abstracți din secolul XX, este considerat a-și avea rădăcinile în arta bizantină, în arta religioasă a Răsăritului creștin-ortodox.

Despre lucrările acestuia, Andrei Pleşu declara că, „adunate la un loc, configurează o cercetare spectaculoasă asupra anatomiei bucuriei”. Iar Sergiu Celibidache spunea: „Cum văd un lucru făcut de el, acesta se mută în mine, în trupul şi sufletul meu. Dumnezeu mi-a dat, acum, pentru că eu cred cu putere în el, un fiu cu care mă înţeleg perfect. Al doilea lucru dăruit este Silviu Oravitzan, care l-a întâlnit pe Dumnezeu, chiar dacă el sau noi acum nu suntem conştienţi de asta.”

Print Friendly, PDF & Email