Festivalul Baroc marchează 300 de ani de lumină pentru Timişoara

festival-baroc-timisoara-foto-cristi-vicolLa Timişoara începe, la acest sfârşit de săptămână, Festivalul Baroc. Un eveniment dedicat eliberării cetăţii Timişoarei, după 164 de ani de stăpânire otomană.

 

După 300 de ani de la eliberarea Timişoarei de sub stăpânire otomană, Asociația Festivalul Baroc Timișoara organizează, împreună cu Primăria locală, festivalul omonim, dedicat valorilor de artă și cutură barocă.

Ajuns la cea de-a cincea ediţie, Festivalul Baroc Timișoara va avea loc în perioada 8 -23 octombrie. Manifestarea, spun organizatorii, se doreşte a fi un prilej de a conştientiza moştenirea culturală bogată pe care o are oraşul şi de a readuce în atenţie data de 18 octombrie, declarată, prin hotărâre de consiliu local, zi de importanţă locală. În 18 octombrie 1716, prinţul Eugeniu de Savoya, personalitate care a marcat un moment de răscruce în istoria Europei, elibera cetatea Timişoara, după 164 de ani de stăpânire otomană. Această dată reprezintă un moment de cotitură în istoria Timişoarei, aniversat, anul acesta, sub genericul „300 de ani de lumină pentru Timişoara”. „După această dată, Timişoara cunoaşte o dezvoltare pe toate planurile, devenind un oraş al premierelor. Moştenirea habsburgică ne-a făcut să ne putem mândri cu faptul că am fost primii în diverse domenii. O dovedesc zecile de premiere şi inovaţii tehnologice, care au apărut în oraşul nostru de-a lungul istoriei şi care continuă şi în prezent”, transmit organizatorii Festivalului Baroc.

În cadrul Festivalului vor avea loc o serie de evenimente, după următorul program:

8 octombrie – Muzeul de Artă

Ora 18.30 – Serata Savoare Barocă, dedicată lansării celei de-a V-a ediții a festivalului, cu participarea Incanto Quartetto. Vor acompania: Caius Hera, la lăută, şi Claudiu Șola, la bas. Scopul evenimentului este de a lansa programul concertelor vocal-simfonice planificate în cadrul Festivalului Baroc și de a-l serba pe Eugeniu de Savoya, această figură marcantă care a schimbat cursul istoric al orașului. Intrarea se va face pe bază de invitaţie, care se poate obţine de la Asociaţia Festivalul Baroc Timişoara.

18 octombrie – Domul Romano-Catolic

Ora 20 – Concertul vocal-simfonic dedicat lui Eugeniu de Savoya, denumit „Timișoara 1716 – începuturile unui oraș european”, sub conducerea muzicală a maestrului Walter Kindl. Soliști sunt Alina Todea, Maria Virginia Oniţă, Daniel Zah, Ovidiu Ciucuriţă, Lucian Oniţă. Evenimentul va fi completat de momente inedite pregătite de Capella Academica Timisiensis, al cărei concertmaestru este Ioan Fernbach, și de Corul de cameră al Filarmonicii Banatul, avându-l ca maestru de cor pe Iosif Todea. La orgă va fi Silviana Ana Cîrdu. Intrarea este liberă.

20 octombrie – Filarmonica Banatul Timișoara

festival-baroc-timisoara-foto-dana-moicaOra 19 – Concertul extraordinar L`Amore Innamorato, susținut de ansamblul de muzică veche L`Arpeggiata, format din cei mai buni instrumentiști ai momentului, care aduc la viață muzica barocă și tradițională din întreaga lume. Conducerea muzicală este asigurată de Christina Pluhar, la teorbă. Încă din anul lansării, ansamblul L’Arpeggiata a avut parte de un succes răsunător, fiind invitat să participe la cele mai mari festivaluri din întreaga lume, precum Printemps des Arts de Nantes, Festival de Sablé-sur-Sarthe, Brugge Musica Antica, Istanbul International Festival, Hong Kong Arts Festival, Tokyo Metropolitan Art Space şi New York Carnegie Hall. L’Arpeggiata va interpreta arii rare compuse de Francesco Cavalli, faimos organist și compozitor de operă în Veneția secolului al XVII-lea. Invitat special al concertului este soprana Hana Blažíková. Biletele de intrare se obţin gratuit, de la casieria Filarmonicii Banatul Timişoara.

23 octombrie – Filarmonica Banatul Timișoara

Ora 19 – Concertul de muzică barocă Le Roi Danse, susținut de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, cu participarea extraordinară a sopranei Rodica Vică. Lully, Rameau, Handel, Purcell sunt doar o parte din compozitorii ale căror lucrări le vom auzi ieșind de sub bagheta tânărului dirijor Gabriel Bebeșelea, recunoscut ca fiind „unul din cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii” , după cum l-a prezentat Jurnalul Festivalului George Enescu, din 7 septembrie 2011. Concertul se bucură de participarea renumitei soprane Rodica Vică, deţinătoarea mai multor premii naţionale şi internaţionale. Biletele de intrare la concert se obţin gratuit, de la casieria Filarmonicii Banatul Timişoara.

Pe toată durata Festivalului Baroc, între 8 – 23 octombrie, la Cărturești Mercy va avea loc expoziția Eugenio von Savoya și Timișoara veche. Stampele expuse vor reda o perioadă impresionantă din istoria locală, documentele fiind puse la dispoziţie de către Serviciul Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale. Intrarea este liberă.

Print Friendly, PDF & Email