Vladimir Tismăneanu vorbeşte, la Timişoara, despre efigiile unui coşmar istoric

Vladimir Tismaneanu bust 2Vladimir Tismăneanu se va afla, la începutul lunii iunie, la Timişoara. Pentru a-şi lansa cel mai recent volum.

 

Librăria Cartea de nisip, din Timişoara, va găzdui în 2 iunie, de la ora 18, lansarea celui mai nou volum purtând semnătura lui Vladimir Tismăneanu, Efigii ale unui coşmar istoric. La acest eveniment literar vor participa, alături Vladimir Tismăneanu, Marius Stan, coordonatorul cărţii, Mircea Mihăieş şi Cornel Ungureanu.

Cartea, apărută recent la Editura Humanitas, este gândită ca o galerie a portretelor în clarobscur, în care apar magnații vechiului regim, volum în Vladimir Tismăneanu este interesat de caracterologia epocii totalitare din România de după 1945 şi de felul în care s-a construit eșafodajul puterii și, mai ales, de exponenții ei. Cititorul va găsi în acest volum portretele liderilor PCR și ale premierilor comunişti, membri ai formațiunii politice care a monopolizat puterea, îndeosebi după alegerile măsluite din noiembrie 1946. Construind din biografiile liderilor comunişti un original bestiar al vremurilor moderne, Vladimir Tismăneanu explorează şi principalele instituții comuniste, între care, în primul rând, partidul, aparatul de propagandă şi poliția secretă.

„Odată cu «Efigii ale unui coşmar istoric», avem în față o carte de o pasiune intelectuală totală, proba unui angajament incontestabil al lui Vladimir Tismăneanu de partea adevărului și a civilității liberal-democratice. Volumul se înscrie pe linia «Fantomei lui Gheorghiu-Dej», a «Stalinismului pentru eternitate», la care putem adăuga însă, ca într-un tot unitar, și dimensiunea filozofico-politică a autorului așa cum apare ea, o supraconfirmare intelectuală, în «Diavolul în istorie». Pe de altă parte, avem, cu această nouă lucrare, o recuperare și o pedagogie esențială a memoriei”, spune Marius Stan, coordonatorul volumului Efigiile unui coşmar istoric.

Print Friendly, PDF & Email