Am solicitat Ministerului Justiţiei clarificări referitoare la cărţi zise ştiinţifice scrise în puşcărie, scoase de edituri neacreditate ştiinţific, care le-au tipărit contrar legii. Situaţie care poate ascunde grave derapaje de la lege şi din partea unor angajaţi ai Adminisitraţiei Penitenciarelor. Răspunsul ministerului, dat în bătaie de joc, ridică întrebarea: se muşamalizează scandalul operelor zise ştiinţifice scrise în puşcărie?
Cărţi cu semne de întrebare şi edituri neacreditate ştiinţific care au tipărit, contrar legii, cărţi scrise în puşcărie
Într-un articol recent, Cărţi ştiinţifice diferite, cu bibliografie identică, scrise în penitenciar sub coordonarea directorului Bibliotecii Universitare Bucureşti, atrăgeam atenţia că asupra a două volume despre care Ministerul Justiţiei a informat că au fost publicate în 2015, la editura CA Publishing, din Cluj Napoca, planează mari semne de întrebare. Ambele, coordonate de Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare Bucureşti, în calitate de cadru asociat la Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj Napoca:
1.“Rolul şi importanţa negocierilor comerciale în realizarea unui tranzacţii”
Autor: Măciucă Marin
Timp redactare lucrare: 18 martie – iulie 2015
2. “Psihologia negocierilor comerciale internaţionale. Stiluri de negociere”
Autor: Mucea Dorinel
Timp redactare lucrare: 9 aprilie – iulie 2015
Volumul Rolul şi importanţa negocierilor…, avându-l ca autor pe Măciucă Marin, nu este însă de găsit în reţeaua bibliotecară. Nici în Catalogul Colectiv Virtual RoLiNeST, care accesează simultan cataloagele marilor biblioteci universitare din ţară, Biblioteca Academiei şi Biblioteca Naţionala a României. Nici în Catalogul Colectiv al Bibliotecilor Publice din România (biblio.ro) şi nici în Bibliografia CIP pe anul 2015 publicată pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României, semn că nicio editură nu a semnalat apariţia acestei publicaţii. Şi, totuşi, potrivit ANP, ea a fost publicată.
Am solicitat ANP informaţii suplimentare despre acest volum (respectiv ISBN-ul, coperta cărţii şi bibliografia). Administraţia Penitenciarelor a transmis că nu are cum să ne dea aceste date pentru că… în evidenţe nu există o lucrare cu acest titlu semnată de Măciucă Marin, dar că a fost identificată una, cu acest titlu, la dosarul lui Mucea Dorinel. Nu e clar dacă au fost inversaţi autorii sau dacă unul şi acelaşi volum a stat, contrar legii, la baza eliberării mai rapide a doi deţinuţi.
Alte semne de întrebare le ridică volumul Psihologia negocierilor comerciale internaţionale. Stiluri de negociere, scris de Mucea Dorinel. Bibliografia acestei cărţi este identică cu cea a volumului amintit anterior – care nu e clar dacă e al lui Măciucă, al lui Mucea sau al amândurora –, Rolul şi importanţa negocierilor comerciale în realizarea unei tranzacţii.
În plus, deşi în lista Ministerului Justiţiei volumul Psihologia negocierilor… figura ca fiind tipărit la CA Publishing, în circuitul bibliotecar şi pe copertă apare Editura Tritonic – editură la care coordonatorul lucrării, Mireille Rădoi, fusese director câţiva ani. Asta, deşi Tritonic nu figurează pe lista Ministerului Justiţiei că ar fi editat vreo carte scrisă în puşcărie şi nici nu este acreditată CNCSIS/CNCS, cum cere legea, pentru a fi tipărit cărţi scrise în penitenciar cu scopul de a reduce din numărul de zile de închisoare ale deţinuţilor care scrius lucrări zise ştiinţifice.
Biblioteca Naţională a României, in silenzio stampa
Ca un „amănunt”, nu am identificat acest volum, după ISBN, nici la Biblioteca Naţională a României.
Prin urmare, am solicitat acestei instituţii să ne transmită ISBN-ul pentru volumul Rolul şi importanţa negocierilor comerciale în realizarea unei tranzacţii, semnat de Măciucă Marin, şi să ne comunice dacă a primit exemplarele acestei cărţi, la care Legea depozitului legal obligă editura, şi bibliotecile la care a trimis acest volum. Deşi termenul legal de răspuns a fost depăşit şi deşi am dat două telefoane la secretariatul directorului general Octavian Gordon, de unde ni s-a transmis că reprezentanţii Bibliotecii vor reveni cu informaţii, acest lucru nu s-a întâmplat.
Ministerul Justiţiei răspunde în bătaie de joc
Dată fiind această situaţie, am solicitat Ministerului Justiţiei, printr-o adresă trimisă ministrului Raluca Prună, care are în subordine ANP, să ne răspundă la câteva înrtrebări:
Cine a scris de fapt volumul Rolul şi importanţa negocierilor comerciale în realizarea unei tranzacţii?
De ce în prima listă acest volum are ca autor o persoană, iar apoi, o alta?
De ce două lucrări distincte – care, fiecare, a fost considerată că întruneşte condiţiile Deciziei directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nr. 619/14.10.2011 – au aceeaşi bibliografie?
De ce în lista iniţială o lucrare apare ca fiind editată de o editură, CA Publishing, din Cluj Napoca, iar pe coperta cărţii apare o altă editură, Tritonic, din Bucureşti?
Care este componenţa comisiilor ANP care au decis că cele două volume întrunesc condiţiile Deciziei 619/14.10.2011 şi, deci, pot sta la baza reducerii numărului de zile de detenţie?
Vă rugăm să ne transmiteţi titlurile tuturor volumelor ştiinţifice scrise în penitenciar de Mucea Dorinel de Măciucă Marin, editurile care le-au publicat cărţile, numele coordonatorilor şi numărul de zile care le-au fost scăzute din pedeapsă, pe baza acestor lucrări.
Ministerul Justiţiei transmite un răspuns în bătaie de joc: „Vă informăm că lista făcută publică de către Ministerul Justiției la începutul acestui an a fost întocmită de către Administrația Națională a Penitenciarelor, la cererea Ministerului Justiției.” Aspect pe care îl cunoaşteam… Şi ne îndrumă spre „colegii de la ANP” care „vă vor ajuta cu răspunsurile de care aveți nevoie.” Adică, suntem trimişi să solicităm informaţii exact la instituţia din subordinea Ministerului Justiţiei, care a refuzat să aducă clarificări în privinţa acestor neconcordanţe. Neconcordanţe ce pot fi rezultatul unor erori, dar pot fi şi rezultatul unei acţiuni concertate de eludare a legii, care a inclus şi reprezentanţi ai ANP.
Două volume diferite, cu bibliografie identică.
Imagini care ne-au fost furnizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Pentru că iată ce comunica DNA, despre acest caz, la începutul anului: „(…) Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate.”
După răspunsul Ministerului Justiţiei, am contactat Biroul de Presă al instituţiei, rugând să nu fim îndrumaţi spre ANP – care, am spus-o, refuză să clarifice această situaţie – şi să primim răspunsurile la întrebările adresate. Ni s-a promis că vor reveni. Asta a fost acum şapte zile. De atunci, nimeni din Ministerul Justiţiei nu ne-a contactat şi nu a revenit cu un răspuns pe această temă.
Citeşte şi: Frăţia penal-academică
Ce cauzează acest dezinteres al Ministerului Justiţiei de a verifica o situaţie punctuală, care îi este adusă la cunoştinţă şi care poate ascunde grave derapaje de la lege din partea unor angajaţi ai Administraţiei Penitenciarelor? Şi cine şi de ce are interes să pună batista pe ţambal în acest caz?
Update: După publicarea articolului, Biblioteca Naţională a României ne-a transmis că Editura Tritonic, care a publicat volumele semnate de Mucea Dorinel, Rolul şi importanţa negocierilor comerciale în realizarea unei tranzacţii comerciale de succes şi Psihologia negocierilor comerciale internaţionale: stiluri de negociere, nu are ISBN eliberat de Biblioteca Naţională a României şi nici nu se află în colecţiile acesteia. Volumele – care au ISBN declarat, dar care nu a fost emis de Biblioteca Naţională – au fost, se pare, trimise ca donaţie Bibliotecii Academiei Române şi Bibliotecilor Centrale Universitare Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi.
Articol publicat şi în Puterea a Cincea.
Ultimele comentarii