Revoluţionari, către Primărie: „Vă rugăm să nu călcaţi în picioare memoria eroilor din Decembrie 1989, împuşcaţi pe Podul Decebal”

podul decebalAsociaţia 17 Decembrie 1989, din Timişoara, îi solicită primarului şi Consiliului Timişoara să nu modifice numele Podului Decebal.

 

La ultima şedinţă a Consiliului Local Timişoara, s-a decis schimbarea denumirii unor străzi şi poduri din Timişoara. Printre acestea, Podul Decebal, situat între b-dul Revoluţiei din 1989 şi b-dul 3 August 1919, care va primi numele de Podul Traian.

Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989 se declară nemulţumită de această decizie. Într-o scrisoare deschisă adresată Consiliului Local Timişoara şi primarului Nicolae Robu, preşedintele asociaţiei, Corina Untilă, atrage atenţia că schimbarea denumirii acestui pod echivalează cu smulgerea unei pagini din istoria Timişoarei. „Dorim să vă aducem la cunoştinţă faptul că Podul Decebal, din Timişoara, reprezintă un simbol al Revoluţiei Române din Timişoara. În data de 17 Decembrie 1989 în acel loc au fost ucişi cinci oameni şi răniţi 32 de oameni dintre cei care au ieşit în stradă să lupte pentru libertate şi democraţie împotriva unui regim comunist dictatorial şi inuman.  Schimbarea denumirii acestui pod echivalează cu smulgerea unei pagini din istoria Timişoarei – oraşul care a declanşat Revoluţia Română din Decembrie 1989.  (…) Vă rugăm să nu călcaţi în picioare memoria Eroilor din Revoluţia Română din Decembrie 1989, împuşcaţi de Armată de pe Podul Decebal”.

Citeşte şi:

Denumirea majorităţii podurilor din Timişoara, sub spectrul schimbării

Corina Untilă aminteşte că pe Podul Decebal au fost împuşcaţi mortal  Maria Andrei, de 25 de ani, Leontina Bânciu, de 39 de ani, Slobodanca Ewinger, de 21 de ani, Teodor Octavian Ţintaru, de 21 de ani, iar Rozalia Irma Popescu, de 55 de ani, a fost călcată de un autovehicul blindat, lângă Podul Decebal.

Tot acolo au fost răniţi Dumitru Alexoaie, de 20 de ani, Paul Avădănoaie, de 33 de ani, Marius Bogdan, de 20 de ani, Ioan Borlea, de 30 de ani, Vasile Butcura, de 23 de ani, Adrian Călin, de 20 de ani, Maria Cimpoieru, de13 ani, Vasile Crăsnean, de 31 de ani, Cristian Cristea, de 19 ani, Viorica Facasciuc, de 38 de ani, Mariana Rodica Farcău, de 28 de ani, Dănuţ Gavra, de 20 de ani, Ionel Giurgiu, Adrian Kali, de 21 de ani, Aladar Lăcătuş, de 18 ani, Daniela Lengyel, de 17 ani, Irinel Maxin, de 12 ani, Andreea Nagy,  de 16 ani, Gheorghe Necşulei,  de 18 ani, Marian Olaru, de 17 ani, Laurenţiu Papillion, de 22 de ani, Ioan Pîrju, de 30 de ani, Margareta Radu, de 54 de ani, Ilie Roşca, Marcel Sidenco,  de 19 ani, Zeno Stoianov, 16 ani, Gheorghe Trifu, de 20 de ani, Cristian Toc, 19 ani, Corina Untilă,  de 18 ani, Alin Valon, de 17 ani, Sandu Vaşnei, de 23 de ani, şi Florin Zaharia, de 21 de ani.

Noi, urmaşii eroilor-martiri şi răniţii din Revoluţia din Decembrie 1989, care încă mai suntem în viaţă, vă rugăm să nu ne răniţi încă o dată prin manifestarea unui cinism şi a unei totale lipse de respect pentru ce a reprezentat ziua de 17 Decembrie 1989 pentru Timişoara şi pentru România”, se arată îm finalul scrisorii semnate de preşedintele Asociaţiei 17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989.


 

Print Friendly, PDF & Email