Rectorul Universităţii de Vest: „Miza nu este doar să aducem Diaspora acasă, ci valorificarea ei acolo unde e”

Marilen Pirtea (o) Foto Costi DumaTimișoara a fost, la începutul acestei săptămâni, gazda unui eveniment științific de mare anvergură: conferința internaţională „Diaspora în Cercetarea Științifică și Învățământul Superior din România – Diaspora și prietenii săi”. Un eveniment care a reunit 900 de cercetători români din peste 30 de țări.

 

În cadrul conferinței internaţionale „Diaspora în Cercetarea Științifică și Învățământul Superior din România – Diaspora și prietenii săi” au avut loc 21 de workshop-uri exploratorii pe domenii diverse ale cunoașterii științifice, de la fizică și matematică, la științele inginerești și medicale, până la științe sociale și umane, care au acoperit aria de activitate a celor patru universități de stat din Timișoara: Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicina și Farmacie „Victor Babeș” şi Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”.

La conferință, anunţă reprezentanţii UVT, au participat aproape 900 de cercetători de prim rang din peste 30 de țări, precum Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda, Franța, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Elveția, Austria, Ungaria, Croația, Serbia, Polonia, Moldova, Belarus, Israel, Egipt, Kuweit, Singapore, și, desigur, România.

La deschiderea oficială a Conferinței a fost prezent și Președintele României, Klaus Iohannis, care a subliniat importanța legăturilor dintre cercetătorii români din țară și cei de peste graniță: „Suntem aici într-un cadru aparte, care pune la un loc două zone importante, care pentru mine sunt cu totul speciale: educația și diaspora. Suntem într-un spațiu al dialogului și colaborării în domenii-cheie pentru țara noastră, învățământul superior și cercetarea, în care, împreună, recunoaștem contribuția Diasporei la dezvoltarea României. Salut sprijinirea legăturilor dintre cercetători și profesori români dinăuntrul și din afara granițelor, în contextul unei conferințe științifice de înaltă ținută, în care avem cu toții același țel: un nou pas spre transformarea României într-un stat puternic și prosper”.

Colaj conferinta DiasporaLa finalul conferinței, ministrul Educației și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a declarat că una dintre concluziile dezbaterilor din ultimele zile este că oamenii așteaptă mai multă predictibilitate: „Au fost ani mulți în care am avut proiecte minunate, dar le-am finanțat la jumătate, le-am finanțat la trei sferturi, uneori am uitat să le finanțăm… și atunci vrem performanță de la ele. Sper să uităm momentele acestea.”

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, consideră această conferință ca fiind un bun instrument pentru valorificarea specialiștilor români din Diaspora: „Miza nu este doar să aducem Diaspora acasă, ci valorificarea ei acolo unde e, pentru țară, cum transformăm românii care lucrează peste graniță în ambasadori ai cercetării românești și cum putem să păstrăm legăturile cu ei. În momentul de față, distanțele fizice nu mai sunt o problemă. Nu trebuie să fim fizic în aceeași cameră pentru a genera proiecte comune.”

Cea de a IV-a ediție a conferinței „Diaspora în Cercetarea Științifică și Învățământul Superior din România – Diaspora și prietenii săi” a fost organizată de Universitatea de Vest din Timișoara împreună cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Dincolo de latura sa științifică, această conferinţă contribuie considerabil la creșterea vizibilității Timișoarei pe plan internațional și are capacitatea de a genera proiecte și parteneriate educaționale, sociale și economice pe termen lung, conchid oficialii UVT.

Print Friendly, PDF & Email