Primarul Timişoarei: „Dacă ni se provoacă pierderea fondurilor europene la Liceul «Lenau», Kasdum va suporta consecințele”

cladire Liceu Lenau (1)Problemele întâmpinate la Liceul „Nikolaus Lenau” nu sunt insurmontabile, este de părere edilul Nicolae Robu. Edilul admite, însă, că o parte din obiecțiile formulate public de către executantul lucrărilor la adresa proiectantului sunt întemeiate. Dar apreciază că atitudinea adoptată de executantul lucrării – care a întrerupt lucrul, acuzând greșelile din proiectul tehnic și incompetența unor funcționari din Primărie – este deplasată, în condițiile în care astfel poate fi prejudiciată soarta proiectului cu finanțare europeană.

 

Prevederi din caietul de sarcini, fără corespondent în realitate

Executantul lucrărilor de reabilitare a Liceulului „Nikolaus Lenau”, din Timişoara, anunțat public, zilele trecute, sistarea lucrărilor, solicitând refacerea proiectului și acuzându-i de incompetență pe uni funcționari ai Primăriei. Printre reproșurile formulate de către SC Kasdum-GF SRL s-a numărat și existența unor grave erori de proiectare. De asemenea, reprezentanții Kasdum-GF s-au plâns că Municipalitatea refuză să efectueze recepția unor lucrări deja finalizate și să efectueze plata serviciilor aferente, în condițiile în care executantul a achiziționat de pe piață un sortiment de parchet diferit de cel prevăzut în caietul de sarcini, din pricina faptului că sortimentul de parchet cu specificațiile de calitate a lemnului, gradul de finisare și grosimea prevăzute în caietul de sarcini nu se găsește pe piață.

Nicolae Robu PNLEdilul Nicolae Robu speră într-o deblocare a situației, în perioada de după Paște, și admite că o parte dintre probleme semnalate de către executantul lucrărilor sunt îndreptățite. Dar, spune el, gestul executantului de a întrerupe lucrările este deplasat, opinând că informațiile oferite public de către administratorul Kasdum sunt doar parțial întemeiate: „Gestul executantului este deplasat, dincolo de doza de dreptate pe care o are. Până la un punct, are dreptate executantul, dar nu se face ceea ce a făcut”.

Nicolae Robu mai spune că o parte dintre reproșurile pe care administratorul companiei le face acum reprezentanților Municipalității reprezintă subiecte despre care s-a discutat deja și care au fost soluționate. Un astfel de incident este cel legat de prăbușirea unor porțiuni din tavanul sălilor de clasă în timpul efectuării unor operațiuni, din pricina faptului că o serie de informații referitoare la structura de rezistență a tavanului nu se regăseau consemnate ca atare în proiectul tehnic. Edilul cataloghează însă informațiile referitoare la prăbușirea tavanelor imobilului drept exagerări, apreciind că au fost intens exploatate mediatic din pricina potențialului lor de a crea vâlvă. În plus, mai spune el, dacă informația legată de prăbușirea unor porțiuni din tavan este reală, atunci acest incident a fost cauzat, în parte, și de execuția tehnică defectuoasă a lucrării, nu doar de faptul că unele informații referitoare la structura tavanului nu au fost menționate în proiect: „Nimeni nu a știut, pentru că nu se regăsește în documente, că acolo plafonul e altfel decât apărea în proiect”. Primarul mai spune că nu a fost realizată o anchetă pentru a se vedea din ce cauză s-au petrecut incidentele și că, la efectuarea expertizei tehnice, se lucrează prin sondaj, existând, de aceea, posibilitatea ca, printre punctele de sondaj, să se găsească și porțiuni a căror structură este diferită de cea menționată în documentele tehnice.

În schimb, admite el, problema reală întâmpinată la Liceul „Nikolaus Lenau” este cea legată de parchet. Și aceasta întrucât specificațiile tehnice incluse în caietul de sarcini – parchet cu grosimea de un centimetru, realizat din lemn masiv și gata paluxat – corespund unui sortiment de parchet care nu se găsește pe piață. Lucru despre care primarul afirmă că nu a fost semnalat în perioada de clarificare ce premerge organizarea procedurilor licitației. Responsabilitatea pentru această scăpare, mai spune edilul, aparține atât proiectantului, care ar fi trebuit să știe că un astfel de sortiment de parchet nu se găsește pe piață, cât și executantului, care ar fi trebuit să semnaleze acest fapt în perioada de clarificări.

În aceste condiții, executantul lucrărilor a achiziționat de pe piață un sortiment diferit de parchet, cu o grosime de 1,5 cm, realizat din lemn multistratificat, dar nepaluxat. Situație în care executantul lucrărilor, Kasdum, trebuie să paluxeze parchetul, lucrare pentru care solicită Primăriei decontarea lucrărilor. Un astfel de serviciu, însă, nu se regăsește în caietul de sarcini, explică Nicolae Robu, asfel de lucrări urmând să facă, eventual, obiectul unui act adițional. Și, mai spune edilul, până la clarificarea situației, Primăria nu poate efectua recepția acestei componente a lucrării.

Nu e nimeni cu rea-voință, nu e nimeni, în situația de față, incompetent. Că în anumite ipostaze se manifestă și incompetența, este o realitate. La orice se pot găsi soluții, dar ele trebuie să fie legale. Pe orice subiect legea trebuie să fie suverană, nu avem voie să încălcăm legea. Aici (la proiectele cu finanțare europeană – n.r.) sunt dispoziții ferme”, argumentează edilul Nicolae Robu. În caz contrar, spune el, poate fi periclitată soarta finanțării proiectului.

Edilul mai spune că proiectantul lucrării ar fi trebuit, până în 31 martie, să predea modificările la proiect, în baza unui angajament luat, dar respectat: „A fost un angajament luat în fața mea, și aici are dreptate executantul. Nu este predat, pentru că nu au reușit să facă toate modificările în termenul asumat”.

Nicolae Robu mai spune că menirea sa, în situația de față, este aceea de a realiza medierea între reprezentanții proiectantului și cei ai executantului lucrării, pentru a nu periclita soarta proiectului cu finanțare europeană. Context în care mai important este să se deblocheze situația decât să se identifice a cui anume este vina pentru situația creată. „Nu cine e de vină contează, ci soluțiile. Și trebuie rezolvată problema. Dacă nu voi face moderare, e păgubos pentru toată lumea”, își argumentează primarul punctul de vedere.

Acesta apreciază că atenția acordată acestui subiect a fost cauzată mai mult de potențialul mediatic pe care îl generează exploatarea unei situații conflictuale. Și aceasta în condițiile în care, pe fond, problema este ușor diferită față de modul în care este prezentată, iar întârzieri în derularea lucrărilor de execuție, chiar mai mari decât cele înregistrate la Liceul „Nikolaus Lenau”, se înregistrează la Liceele „C.D. Loga” și „Louis Calderon”: De ce vă preocupați atât de acest subiect, când în alte locuri sunt mai întârziate lucrările? La Loga sunt mai întârziate, la Calderon sunt mai întârziate. Probabil va fi nevoie de o nouă procedură de atribuire a lucrărilor care nu au făcut obiectul licitației”.

Primarul avertizează reprezentanţii Kasdum că, dacă periclitează soarta proiectului cu finanțare europeană, generând blocarea proiectului în această fază și forțând soluționarea situației conflictuale în instanță, atunci le va fi imputată eventuala pierdere a finanțării europene: „Să nu se joace această firmă cu noi, pentru că putem să îi imputăm pierderea fondurilor europene! Dacă se ajunge în instanță, nu cred că vor avea câștig de cauză pentru o nimica toată. Dacă ni se provoacă pierderea fondurilor europene, Kasdum va suporta consecințele. Să nu apară ca Albă ca Zăpada, pentru că nu e așa! Dacă cercetăm să vedem cine e de vină, oprim lucrările și mergem în instanță să vedem cine e de vină”.

 

Proiectul de finanţare a Liceului „Lenau”, semnat în octombrie 2014

Proiectul de reabilitare, modernizare şi echipare, susţinut din fonduri europene, a Liceului “Nikolaus Lenau”, a fost semnat de Primărie la jumătatea lunii octombrie 2014.

Proiectul, a cărui execuţie a fost prevăzută să se întindă pe o perioadă de 12 luni, prevede utilizarea a 1,5 milioane de euro pentru efectuarea de lucrări de construire şi reabilitare a 18 săli de clasă, cinci laboratoare, cinci cabinete, a unei biblioteci cu sală de lectură şi a unei săli de muzică. Proiectul prevede şi executarea unor lucrări de infrastructură, ce vizează măsuri de consolidare, reparaţii la structură, la tâmplărie şi planşee, dar şi îmbunătăţirea dotărilor educaţionale (mobilier, echipamente didactice şi echipamente IT).

Valoarea totală a proiectului este de 6,7 milioane lei (1,5 milioane de euro), din care finanţarea nerambursabilă este de 6,4 milioane de lei (1,4 milioane euro).

Tot la jumătatea lunii octombrie 2014, edilul a anunţat că au fost identificate oportunităţi de finanţare pentru aceste proiecte din fonduri europene, rămase necheltuite la finalul exerciţiului programatic 2007 -2013, după ce Municipalitatea asumase deja executarea de lucrări de reparaţii la trei licee: „Nikolaus Lenau”, „J.L. Calderon” şi „C.D. Loga”.

Municipalitatea a aplicat pentru aceste fonduri, iar primul contract de finanţare, câștigat pentru Liceul „Nikolaus Lenau”, a fost semnat în toamna lui 2014. Nicolae Robu a precizat atunci și că una dintre condiţiile necesare pentru a primi finanţarea din fonduri europene a fost reprezentată de obligativitatea ca lucrările să fie demarate deja. Or, în cazul Liceului „Lenau”, lucrările de reabilitare fuseseră demarate deja, ele fiind atribuite, în baza unui contract de execuţie, companiei Kasdum-GF, din Drobeta Turnu Severin.

Print Friendly, PDF & Email