“Oameni și șoareci”, premiera care joacă singurătatea în picioare

LaszloSandorSpectacolul “Oameni și șoareci”, după textul lui John Steinbeck, se joacă în premieră la Teatrul Maghiar din Timișoara. Premiera îi este dedicată unui îndrăgit actor, Dukász Péter, trecut în nefiinţă acum câteva zile.

 

Premiera spectacolului Oameni și șoareci, sub bagheta regizorală a lui László Sándor (foto), are loc joi, 21 mai, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Maghiar din Timișoara, anunţă Teatrul  Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, într-un comunicat. Scenografia spectacolului îi aparține lui Csík György, muzica originală a fost compusă de Cári Tibor, iar Góli Kornélia semnează dramaturgia.

Premiera acestui spectacol îi este dedicată regretatului actor Dukász Péter care a încetat din viaţă în 9 mai, cu două zile înainte de a împlini 61 de ani. Inițial, acestuia îi fusese distribuit rolul personajului Candy. Ulterior a fost inclus în distribuție Balázs Attila, directorul Teatrului, care joacă alături de Bandi András Zsolt (George), Molnos András Csaba (Lennie), Kocsárdi Levente (Șeful), Aszalos Géza (Curley), Lőrincz Rita (Nevasta lui Curley), Kiss Attila (Slim), Csata Zsolt (Carlson), Vass Richárd (Whit) și Tokai Andrea (Crooks). 

Piesa vorbește despre ceea ce azi ne lipsește poate cel mai mult, umanismul, și despre ceea ce ne sufocă, singurătatea. Asta-i boala la modă, care ne apasă pe toți: singurătatea asta ciudată”, explică regizorul László Sándor.

Acesta mai spune că a vrut să evite realismul spațiului de joc, pentru a se ptea axa mai mult pe latura umană și pe cruzimea lumii pe care ne-o dezvăluie textul. „Pentru a realiza singurătatea de care vorbeam, trebuie evitat orice «ambalaj» plăcut, fiindcă asta ar însemna că lumea ne mângâie, ceea ce nu este adevărat”, dezvăluie László Sándor, cunoscut dealtfel și pentru spectacolul Livada de vișini, montat la Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara, în urmă cu cinci ani.

Spectacolul se joacă în limba maghiară, cu traducere simultană în limba română. Biletul la premieră costă 16 lei, iar posesorii de KULT-card beneficiază de intrare gratuită. 

Print Friendly, PDF & Email