Naţionalul timişorean, singurul teatru din provincie cu sală alternativă de spectacol. Amenajată într-un fost manej imperial.

Sala 2 a Teatrului National Timisoara (2) Foto Adrian PiclisanFost manej imperial, fostă sală de sport, apoi, ani şi ani, un spaţiu cvasi-abandonat, Sala 2 a Teatrului Naţional face din Timişoara singurul oraş din România, în afara Bucureştiului, al cărui teatru are o sală alternativă de spectacol. În urmă cu cinci a fost pusă la dispoziţia publicului iubitor de teatru.

 

Din 25 ianuarie 2010, ziua inaugurării Sălii 2 a Teatrului Naţional din Timişoara, în această locaţie se spun frumoase povești ale lumii, prin vocea actorilor Naţionalului timişorean și a unei remarcabile serii de regizori din România și din străinătate. Prin multifuncţionalitatea sa şi prin capacitatea sa de adaptare şi de transformare, Sala 2 a devenit locul în care Naționalul timișorean a deschis polemica modernității teatrului, dovedind că orice vis poate deveni realitate.

La inaugurare a fost numită cea mai modernă sală de spectacole din România, fiind prima sală modulară, adaptabilă ca spațiu și funcțiuni. S-a dovedit că este o sală de spectacole cu adevărat occidentală, pentru un teatru care, la rândul lui, ține pasul cu ceea ce se întâmplă pe scenele din Europa.

La inaugurare, primarul de atunci, Gheorghe Ciuhandu, emitea pentru prima dată ideea candidaturii Timișoarei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Un an mai târziu, Teatrul Național Timişoara reunea, în același loc, cea mai mare concentrare de reprezentanți ai instituțiilor de cultură, ai organizațiilor neguvernamentale, ai societății civile, alături de oameni e afaceri, mass-media, culte, împreună cu reprezentanți ai administrației locale și regionale, într-o întâlnire care are ca rezultat final înființarea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană. 

Fost manej imperial, fostă sală de sport, clădirea în care azi funcţionează Sala 2 a fost, timp de 20 de ani, după Revoluţie, un spaţiu cvasi-abandonat. În 2008, în baza unei hotărâri de Consiliu Local, acest imobil a fost atribuit Teatrului Național. Un an mai târziu, trecea printr-o reabilitare majoră, reconversia sa, susținută financiar de Ministerul Culturii, ducând la apariția acestei locații culturale neconvenționale, dinamice. Iar în 2010 a fost inaugurat ca sală de spectacole. Prin intermediul acesteia, Timişoara este singurul oraş din România, altul decât Bucureşti, al cărui teatru posedă o sală alternativă de spectacol, de 250 de locuri. 

Spectacol Billy Foto Adrian PiclisanReprezentanţii Teatrului Național Timișoara spun, într-un comunicat de presă trimis redacţiei, că primul spectacol jucat în Sala 2 a fost Boala familiei M, de Fausto Paravidino, care a transformat definitiv fosta Sală de Sport nr. 2 într-un loc pentru teatru. „Trebuie menţionat că mai mult de două decenii acest spaţiu a fost complet neglijat, ceea ce a făcut ca Sala 2 să ajungă aproape o ruină. Deşi igienizată şi exploatată intens (au fost montate și alte spectacole de mare impact, cum ar fi «Povestea de iarnă» de Shakespeare, de exemplu), Sala 2 nu putea funcţiona în condiţii proprii, astfel încât în luna iunie a anului 2009 a intrat în reparaţii capitale. În cele patru luni de lucrări, Sala 2 s-a transformat dintr-o metaforă într-una din cele mai performante săli de spectacol din ţară: şi-a dublat suprafaţa utilă şi a devenit un spaţiu de joc modular, amovibil, o structură independentă de pereţii exteriori, care au fost astfel perfect conservaţi, renovarea respectând toate datele monumentului istoric”, mai spun reprezentanţii Teatrului Național Timișoara.

Ada Hausvater la finalul FEST FDR 2014Sala 2 a TNT, îşi aminteşte Ada Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara, a fost ianugurată cu spectacolul Revizorul lui Gogol. Și nu întâmplător, spune Ada Hausvater. „Un text clasic într-un spațiu modern, într-o lectură contemporană a fost o declarație de intenție pe care publicul a recepționat-o instantaneu și cu mare acuratețe. Sala 2 a fost gândită ca un fel de «act de identitate» al Teatrului Național – în viziunea sa modernă, racordată la prezent, cu o atitudine civică explicită. Iată că, după cinci ani, Sala 2 își are propria carte de vizită: 18 spectacole, 18 titluri diferite care se joacă într-o majoritate covârșitoare, cu casa închisă. Sala 2 a topit distanța dintre public și spectacolul de teatru și, poate lucrul cel mai important, a făcut ca spectatorii să devină spectatorii Teatrului Național. E minunat ca un spațiu care pare uitat de ziua de astăzi pe dinafară să poată crea atâtea miracole în interior. Sala 2 se transformă în fiecare seară în intrarea într-o lume magică din care publicul iese transformat, traversat de o experiență unică pentru fiecare”, mai spune managerul Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater.

Print Friendly, PDF & Email