Istoria fotografiei în Banatul Montan, prinsă într-un volum româno-german

coperta carte Cristian GraureUn album bilingv româno-german, dedicat istoriei fotografiei în Banatul Montan, din perioada 1860 – 1910, realizat de un timişorean, va apărea în aceste zile.

 

Cartea-album bilingvă româno-germană Un ținut redescoperit prin imagine. Fotografia în Banatul Montan între 1860 și 1910, avându-l ca autor pe timișoreanul Cristian Graure, de la Facultatea de Arte şi Design Timişoara, conține 146 de pagini policrome, fiind structurată pe capitole dedicate istoriei fotografiei și tehnicilor fotografice, fotografilor itineranți prin regiune, atelierelor mai importante din localitățile Reșița, Bocșa, Oravița, Steierdorf-Anina, Orșova, Băile Herculane, Caransebeș, sau realizate în zone de interes turistic, spune Cristian Graure.

Cele peste 250 de fotografii inedite realizate între anii 1860 și 1910 provin din colecția personală a autorului, dar și din colecțiile unor instituții importante din Austria, Ungaria, Germania și România. „Acest ținut, al Banatului Montan, este redescoperit acum prin imagini realizate timp de cinci decenii, într-o epocă de plină glorie a fotografiei, în care căutarea asiduă a unor subiecte noi a condus adesea fotograful către tărâmuri neexploatate anterior”, declară Cristian Graure.

Decizia editării acestui volum – care va apărea în aceste zile, urmând a fi lansat atât la Reșița, cât şi la Timișoara – a fost luată în urma succesului înregistrat la apariţia cărţilor-album editate în ultimii ani de către Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, ajuns la cea de a 66-a carte tipărită.

Volumul Un ținut redescoperit prin imagine. Fotografia în Banatul Montan între 1860 și 1910 apare cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţii Interetnice de pe lângă Guvern, în cadrul unui proiect al FDGR Caraș-Severin, numit „Etnic 2015”.

Print Friendly, PDF & Email