Dublu eveniment medical la Timişoara, prilejuit de inaugurarea Centrului de Tratament, Cercetare Medicală Clinică şi Training al Clinicii a II-a de Ortopedie şi Traumatologie din Timişoara, acolo unde, în premieră pentru România, au fost realizate, la începutul acestei săptămâni, mai multe intervenţii de chirurgie osteoarticulară prin utilizarea unui sistem de navigaţie GPS.
Precizie mai mare în aplicarea protezelor de genunchi şi de şold
Sistemul de navigaţie utilizat în chirurgia osteoarticulară este produs de compania Stryker, lider mondial în domeniul implanturilor ortopedice şi unul dintre cei mai mari producători de dispozitive medicale din lume. Acest sistem a fost achiziţionat din veniturile proprii ale Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara, iar costul total al dipozitivului este de aproximativ 200.000 de euro.
Referindu-se la centrul medical a cărui activitate o coordonează, prof. univ. dr. Dan V. Poenaru, directorul Clinicii II Ortopedie şi Traumatologie Timişoara şi manager al Centrului de Tratament, Cercetare Medicală Clinică şi Training al acestei clinici, a precizat că acesta este cel de-al treilea centru de excelenţă din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara, existând toate premisele transformării sale într-un Centru Naţional de Excelenţă. Domeniile de aplicare şi cercetare sunt numeroase şi constau în aplicarea endoprotezelor de genunchi şi de şold, chirurgia coloanei vertebrale, chirurgia artropatiilor hemofilice A şi B, osteotomiile de tibie şi femur, tratamentul unor malformaţii congenitale a membrelor inferioare, precum şi tratamentul chirurgical al tumorilor osoase ale membrelor inferioare şi a coloanei vertebrale.
În ceea ce priveşte utilizarea noului sistem de navigaţie GPS în intervenţiile chirugicale în premieră efectuate în cadrul Centrului de Tratament şi de Cercetare Medicală, Dan V. Poenaru declară că acesta oferă precizie în aplicarea protezelor de genunchi şi de şold, generând astfel costuri considerabil mai scăzute, întrucât diminuează riscurile de nereuşită a intervenţiilor chirurgicale şi contribuie la creşterea calităţii actului medical.
Utilizarea unui astfel de sistem de navigaţie în practica medicală, mai spune dr. Poenaru a început în urmă cu mai mulţi ani, un sistem similar fiind utilizat, în 1987, în SUA, în chirurgia craniană. În prezent, astfel de metode se utilizează, însă, în mod uzual, în clinicile medicale din Europa şi din Statele Unite, inclusiv în chirurgia coloanei vertebrale. În România, afirmă Dan Poenaru, un astfel de sistem de navigaţie a mai fost utilizat, însă cu un soft mai vechi, în urmă cu zece ani, pentru efectuarea unor intervenţii chirurgicale. În prezent, mai există la nivel naţional doar două clinici publice în care se utilizează sisteme de navigaţie în intervenţiile chirurgicale, una dintre clinici fiind din Capitală, iar alta din Iaşi, acolo unde sistemul de navigaţie GPS este utilizat, însă, în chirurgia craniană, nu în cea osteoarticulară. Clinicile private din România nu dispun, însă, de un astfel de sistem de intervenţie, serviciile medicale de acest gen oferite de noul Centru de Tratament şi de Cercetare Medicală al Universităţii de Medicină şi Farmacie fiind, de aceea, o noutate în regiune.
Conf. dr. Jenel Marian Pătraşcu, manager adjunct al acestui Centru, spune că pacienţii din întreaga ţară pot beneficia de servicii medicale în cadrul Centrului. Singura condiţie pe care trebuie să o îndeplinească este aceea de a se prezenta cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pentru a fi înscrişi pe lista de aşteptare.
„Se poate aplica, practic, orice tip de proteză”, a completat dr. Poenaru, care a informat şi că atât proteza, cât şi substanţa utilizată la cimentarea acesteia sunt decontate de către CNAS, fiind incluse în Programele Naţionale. Costurile suplimentare, generate de necesarul de consumabile, mai pot adăuga un plus de 20 – 40 de euro la costul total al intervenţiei, a mai explicat prof. univ. dr. Dan V. Poenaru, adăugând că importante sunt, însă, costurile sociale, mult mai reduse, datorită diminuării posibilităţilor de eroare sau de aplicare a protezelor cu extrem de mici imprecizii, situaţii care pot avea, însă, un impact nedorit. „Vorbim, cel mai adesea, despre pacienţi vârstnici, în cazul cărora nu şti dacă starea generală îţi mai permite sau nu efectuarea unei alte intervenţii chirugicale, de corectare”, au explicat reprezentanţii echipei de medici ortopezi care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Centrului.
La rândul său, prof. Marvin Mateo, din Dubai, a oferit o ilustrare practică a modului în care se efectuează intervenţiile chirurgicale care utilizează sistemul de navigaţie GPS. În plus, au mai informat reprezentanţii Centrului de Tratament, Cercetare Medicală Clinică şi Training al Clinicii a II-a Ortopedie Traumatologie, în zilele care urmează vor mai fi efectuate două astfel de intervenţii chirugicale de protezare a genunchiului, respectiv a şoldului, prin aceeaşi metodă. Protezele necesare vor fi donate pacienţilor de către compania Stryker.
Pacienţi din toată ţara vin la Clinica II Ortopedie Timişoara
La serviciile Clinicii II Ortopedie apelează anual pacienţi din întreaga ţară. „Am avut pacienţi din 17 judeţe anul trecut, dintre care foarte mulţi, din Bucureşti. Iar listele de aşteptare au fost pe aproape şase luni”, afirmă Dan V. Poenaru.
Acesta a informat că valoarea unei proteze, decontată prin Programul Naţional de Ortopedie, se ridică la aproximativ 2.000 de euro. Chiar şi în aceste condiţii, a mai relevat şeful Clinicii a II-a de Ortopedie Traumatologie, numărul intervenţiilor chirurgicale pentru protezarea şoldului sau a genunchiului care se efectuează la noi în ţară rămâne extrem de scăzut în raport cu media înregistrată în alte ţări ale lumii.
„Media de vârstă a populaţiei europene este în creştere. În aceste condiţii, în România se efectuează anual aproximativ 6.500 de intervenţii de protezare de şold, la o populaţie de 18 milioane de locuitori. În timp ce, în Elveţia, spre exemplu, se efectuează 36.000 de astfel de intervenţii anual. E o diferenţă”, a explicat prof. univ. dr. Poenaru.
Ultimele comentarii