Pentru a marca 206 ani de la nașterea lui Charles Darwin

“Descendenţa speciei umane”, o expoziţie în premieră la Timișoara

Descendenta speciei umaneÎn contextul aniversării a 206 ani de la nașterea lui Charles Darwin, la Timişoara va ajunge, zilele acestea, expoziţia “Descendenţa speciei umane”.

 

Expoziția “Descendenţa speciei umane”, realizată de către artistul plastic și paleoantropologul amator Eduard Constantin Olaru, va putea fi vizitată, la Timişoara, în perioada 12 – 27 februarie.

Expoziţia abordează o tematică unică în România, evoluţia speciei umane. Studiile anatomice faciale sunt prezentate într-o manieră ştiinţifică, având la bază tehnicile utilizate de către criminalistică în reconstrucţia chipului. Exponatele oferă vizitatorului atât o exeriență educațională, prin intermediul acurateței științifice cu care au fost create, cât și o experiență emoțională, datorată reprezentării artistice realizată cu măiestrie.

„În România, publicul nu este prea bine informat cu privire la teoria evoluţiei în general şi a omului în special, prin urmare consider că o astfel de expoziție este cu adevărat necesară. Am încercat să realizez exponatele într-o manieră cât mai atractivă, pentru a putea reda informațiile științifice pe înțelesul publicului larg, fie că vorbim de copii sau adulți”, spune Eduard Olaru.

Această expoziţie a stat şi pe simezele Muzeului Antipa, din Bucureşti. Reprezentanţii Muzeului Antipa spun că, deşi, expoziţia are un caracter preponderent ştiinţific, prezentând publicului şi o serie de informaţii succinte în legătură cu specia de homonide prezentată, zona geografică în care s-a efectuat descoperirea ori amănunte legate de antropologul care a găsit primele rămăşiţe fosilizate, compoziţiile reprezentând scene din viaţa acestor fiinţe demult dispărute, îi oferă privitorului o imagine mult mai amănunţită asupra acelei lumi decât informaţia rece, ştiinţifică.
Având în vedere lipsa informării publicului larg din România cu privire la teoria evoluţiei în general şi a omului în special, necesitatea unei astfel de expoziţii este reală. Informaţiile trunchiate dezinformează adesea oamenii şi îi induc în eroare. Din nefericire, în acest context nefavorabil, subiectul devine din ce în ce mai obscur în spaţiul cultural românesc.
Artistul plastic Eduard Constantin Olaru a creat această expoziţie sub expertiza domnului prof. dr. Gheorghe Mustaţă, de la Universitatea «Alexadru Ioan Cuza», din Iaşi, în ideea de a promova teoria evoluţiei în rândul publicului român
”, se arată pe pagina oficială a Muzeului Antipa.

Expoziția este adusă, acum, la Timișoara prin intermediul Asociației Secular-Umanistă din România, în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltare Intelectuală și Personală și cu Știință și Tehnică, care au dorit să marcheze în acest fel 206 ani de la nașterea celebrului naturalist britanic, Charles Darwin, fondatorul teoriei evoluției.

Deschiderea oficială a expoziției va avea loc joi, 12 februarie, de la ora 18, la Bastionul Maria Therezia, de pe str. Hector. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 12 – 27 februarie, programul de vizitare fiind între orele 11 – 19.

Print Friendly, PDF & Email