Expoziţie Salvador Dali, la Timişoara

Salvador Dali 2Salvador Dali, unul dintre cei mai celebri creatori ai artei universale, va fi prezent la Muzeul de Artă Timișoara prin creațiile sale care impresionează prin stilul inconfundabil rezultat din combinația dintre tehnică și imaginație, prin diversitatea temelor și originalitatea simbolurilor.

 

Expoziția “Victoria/Cucerirea iraționalului”, care va fi expusă începândf de duminică, 14 iunie, la Muzeul de Artă din Timişoara, conține peste două sute de gravuri originale, o sută dintre acestea reprezentând ilustrațiile la Divina Commedia, de Dante Alighieri. Acestea, anunţă Muzeul de Artă, ar fi trebuit să însoțească ediția aniversară a operei literare celebrând 700 de ani de la nașterea lui Dante. Ele au fost  comandate de Guvernul Italiei și respinse de publicul italian. Opera cu ilustrațiile lui Dali a fost tipărită la Editura Les Heures Claires, din Paris, între anii 1960 – 1963. „Toți cititorii imaginilor vor recunoaște în amintitele ilustrații preocupările și trăirile spiritual-intelectuale ale artistului. Înțelesul propriu conferit celor trei lumi ale «Vieții de apoi», Infernul, Purgatoriul și Paradisul are la bază forma și construcția lucrării lui Dante”, spun reprezentanţii instituţiei de cultură.

Exponent de vârf al suprarealismului, Dali a fost pasionat de literatură, îndelung preocupat să ilustreze câteva dintre operele literaturii universale.

Pentru realizarea gravurilor în acuarelă au fost necesare 3.500 de plăci de lemn. Acuarelele lui Salvador Dali au fost transpuse în gravură de Raymond Jacquet și Jean Taricco, faimoși gravori în lemn care au lucrat sub directa supraveghere a artistului.

Expoziția mai cuprinde Tarot şi Tricornul (Pedro Antonio de Alarcon y Ariza) așa cum și le-a imaginat Dali. Aceste lucrări au fost realizate în acuarele şi guaşe create special pentru ele. Gravurile în lemn ce alcătuiesc Tricornul au fost publicate în 1959 de Editions du Rocher, Monaco şi Nouveau Cercle Parisien du Livre, Paris.

Lucrările acestea – expuse pentru prima dată la Muzeul de Artă din Timișoara – fac parte din colecția Dr. Heinz Ess.

Sunt convins că publicul va ști să aprecieze importanța exponatelor, descoperind multiplele convergențe dintre literatură, istorie, spiritualitate și arte, identificând măreția unei creații care a marcat și va continua să marcheze din ce în ce mai mult cultura europeană, redând înțelesul ei autentic, acela intercultural și transfrontalier”, spune Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timişoara.

Alături de acesta, la vernisajul care va avea loc în 14 iunie, de la ora 18, vor vorbi prof. univ. dr. Carol David, critic şi istoric de artă, profesor la Facultatea de Arte a Universităţii de Vest din Timişoara, şi domnul lect. univ. dr. Gabriel Kelemen, artist şi lector la Facultatea de Arte a Universităţii de Vest din Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email