Vernisaj expoziţie Matisse, la Muzeul de Artă Timişoara

Litografii Henri Matisse (Fb) Foto LuxuryMuzeul de Artă Timișoara organizează vernisajul expoziției internaționale „Henri Matisse – Triumful modernismului”.

 

În cadrul vernisajului, care va avea loc duminică, 16 august, de la ora 18, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii, vor vorbi prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara, și Thomas Emmerling, curatorul expoziției. Deschisă în 22 iulie, aceasta mai poate fi vizitată până în 20 septembrie, de marți până duminică, între orele 10 – 17.30.

Expoziţia „Henri Matisse – Triumful modernismului”, dedicată lui Henri Matisse, este parte a proiectului prin care Muzeul de Artă doreşte să ofere publicului său oportunitatea de a admira la Timişoara lucrări semnate de mari maeştri ai artei europene: Rembrandt, Picasso, Dali, Tolouse-Lautrec sau Chagall, anunţă reprezentanţii Muzeului de Artă din Timişoara.  

Cuprinzând 110 litografii, expoziția deschisă la etajul al doilea al Muzeului de Artă Timişoara prezintă una dintre cele mai directe expresii ale gândurilor şi expresivităţii genialului artist. „Privitorul va putea distinge în lucrările de pe simeze încercările lui Matisse de a rezolva anumite probleme de ordin ideatic, compoziţional sau stilistic care se regăsesc în multe dintre celebrele sale picturi”, transmit oficialii muzeului.

Matisse iubea numeroasele posibilităţi pe care le oferea litografia, pasiunea sa transformându-l într-unul dintre cei mai importanţi artişti grafici din istorie. Acesta i-a influenţat pe numeroşi alții precum Marc Chagall, George Roualt sau Georges Braque”, mai spun aceştia.

„Întotdeauna am considerat desenul altceva decât un exerciţiu al unei anumite dexterităţi. Pentru mine, este o modalitate deliberat simplificată de expresie a spontaneităţii, care ar trebui să pătrundă fără stângăcie direct în mintea spectatorului. Compar desenul cu un gest expresiv, posedând în acelaşi timp avantajul permanenţei”, declara Henri Matisse.

Henri Matisse, care a trăit în anii 1869 – 1954, este unul dintre cei mai importanți pictori și graficieni ai sfârșitului de secol al-XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, fiind cel care a deschis calea noii arte abstracte. Este artistul pe care Pablo Picasso l-a numit „cel mai bun dintre noi”.

Print Friendly, PDF & Email