Cornel Sămărtinean: „România modernă înseamnă România în care şcolile şi facultăţile nu sunt fabrici de şomeri”

Cornel Samartinean bustLa început de sesiune parlamentară, Partidul Naţional Liberal rezultat din fuziunea PNL cu PDL îşi propune să atingă obiective importante pentru România.

 

Într-o declaraţie politică referitoare la priorităţile legislative ale noului PNL, deputatul PNL (fost PDL) de Timiş Cornel Sămărtinean spune că obiectivele propuse provin din realitatea de zi cu zi a românilor. „Reducerea decalajelor care ne separă de vestul Europei este, poate, cel mai realist obiectiv pe care îl putem avea. Vom şti că am reuşit doar atunci când românii nu vor mai fi în situaţia de a supravieţui de pe o zi la alta, când nevoile zilnice nu vor mai reprezenta o adevărată provocare”, a declarat Cornel Sămărtinean în Parlament.

Acesta mai spune că PNL are deja o listă de priorităţi legislative, unele ce ţin de cadrul general al activităţilor politice, cum ar fi: pachetul legilor electorale, Legea finanţării partidelor politice, votul prin corespondenţă, reducerea numărului de parlamentari, modificarea Constituţiei, adoptarea Codului fiscal, a Codului de procedură fiscală, precum şi adoptarea tuturor iniţiativelor propuse de PNL referitoare la domeniul economic, social, şi nu în ultimul rând regional.

Din partea PNL există 93 de proiecte legislative iniţiate, dintre care 13 aşteaptă votul în plenul Camerei Deputaţilor, 52 acte normative se află în dezbatere la comisiile de specialitate, iar 28 de acte normative se află în procedură legislativă la Senat, după cum afirmă Cornel Sămărtinean.

Acesta anunţă că PNL a depus încă de anul trecut o iniţiativă legislativă privind introducerea votului prin corespondenţă. „Este inadmisibil ca în secolul 21 să mai existe piedici în asigurarea votului persoanelor din diaspora, indiferent de ţara în care acestea au ales să muncească şi să trăiască. Votul din 16 noiembrie 2014 ne-a demonstrat că diaspora este extrem de implicată în viaţa societăţii româneşti”, declară deputatul timişean. Care susţine că PNL îşi asumă datoria de a găsi soluţiile tehnice pentru asigurarea dreptului fundamental la vot al românilor din străinătate. Şi, de asemenea, că PNL consideră ca fiind obligatoriu ca Legea alegerilor locale să intre în dezbaterea primei Camere sesizate, adică a Senatului, urmând apoi să intre în dezbaterea Camerei decizionale, Camera Deputaţilor. „Legea alegerilor parlamentare trebuie să intre în dezbatere şi să fie adoptată cât mai repede, pentru că altfel nu vom putea organiza alegerile după noua lege, evident, ţinând cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, care spune că legislaţia electorală trebuie finalizată cel mai târziu cu şase luni înainte de alegeri”, mai spune Cornel Sămărtinean.

Acesta avertizează şi asupra faptului că România are cea mai scăzută rată de utilizare a fondurilor europene, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană la investiţii în educaţie. La fel, sistemul medical din România este penultimul din Europa şi înregistrează şi cele mai mici cheltuieli pe cap de locuitor pentru sănătate, subliniază parlamentarul. Şi, spune el, tot pe ultimul loc în UE se află România şi în ceea ce priveşte nivelul de dezvoltare a infrastructurii autostrăzilor. „Suntem campionii negativi la sărăcie, corupţie, la IMM-uri active, productivitatea resurselor şi lista poate continua”, adaugă Cornel Sămărtinean.

Acesta apreciază că este timpul ca politica să coboare „de la nivelul rarefiat al marilor aşteptări” la rezolvări concrete, care să aducă modernizarea statului român: „România modernă înseamnă România în care şcolile şi facultăţile nu sunt fabrici de şomeri, România în care spitalele nu sunt lipsite de personal medical şi de aparatură de specialitate, România în care oamenii de afaceri trebuie să fie trataţi de către statul român ca parteneri, nu să fie copleşiţi şi încărcaţi de taxe şi impozite care mai de care mai aberante. Fără dezvoltarea sectorului privat, nici statul nu va avea mai mulţi bani, nici oamenii salarii şi pensii mai mari”.

Cornel Sămărtinean anunţă că, în această sesiune parlamentară, liberalii şi democrat-liberalii au decis să pună punct competiţiei din sânul dreptei şi să colaboreze pentru succesul ideilor de centru-dreapta. „Împreună, suntem nu doar mai puternici, ci, în primul rând, mai capabili să ne asumăm tot ceea ce am promis cetăţenilor României de-a lungul campaniilor electorale din anul 2014. Împreună avem şansa de a demonstra cetăţenilor României că am înţeles cu toţii mesajul celor care au votat în proporţie covârşitoare cu dreapta la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014”, argumentează el.

Cornel Sămărtinean subliniază că elita politică nu are voie să monopolizeze instituţiile şi să le folosească în interes personal: „România este a românilor, iar instituţiile statului, Parlamentul României şi Guvernul României au obligaţia şi trebuie să lucreze în folosul şi pentru bunăstarea cetăţenilor ţării lor”.

Print Friendly, PDF & Email