Cinci rectori părăsesc Consiliul Naţional al Rectorilor

Printre ei, şi cel al Universităţii de Vest din Timişoara

universitatea-de-vest-timisoara-sigla-foto-uvtCinci rectori, membri ai Consorţiului „Universitaria”, au decis să se autosuspende din Consiliul Naţional al Rectorilor, deranjaţi de recente abordări ale acestuia în îndeplinirea misiunii academice.

 

Rectorii Universităţilor București, „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca, Vest din Timișoara, „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, şi ai Academiei de Studii Economice – membre ale Consorţiului „Universitaria” – întruniţi la Iaşi, în perioada 24 – 27 noiembrie, au decis autosuspendarea din Consiliul Naţional al Rectorilor, până la redefinirea statutului acestuia.

Cei cinci îşi motivează hotărârea prin patru argumente: lipsa unei viziuni/stragegii a CNR pentru evoluţia învăţământului superior din România, recentele abordări al CNR în îndeplinirea misiunii academice, necesitatea modificării procedurilor de adoptare a hotărârilor CNR, prin luarea în considerare a ponderii fiecărei universităţi, şi necesitatea creşterii rolului CNR în procedurile normative referitoare la învăţământul universitar.

La reuniunea Consorțiului Universitaria, din perioada 24 – 27 noiembrie, cele cinci universități au hotărât, totodată, să își asume nu doar o voce unitară, ci și acțiuni comune în domeniul didactic, al cercetării, al relațiilor internaționale și al inițiativelor studențești, care să poată modela viitoarele politici educaționale.

Potrivit unui comunicat al Consorţiului Universitaria, în perioada următoare, preocupările fundamentale ale celor cinci universități sunt creșterea calității învățământului superior și a cercetării, realizarea clasificării instituționale și ierarhizarea domeniilor de studiu. „Rectorii Consorțiului, reuniți la Iași, susțin fără echivoc continuarea demersurilor inițiate de actuala conducere a Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice precum realizarea Meta-rankingului, clasament care a identificat cele mai vizibile universități la nivel internațional”, se mai arată în comunicat.

Cele cinci universități solicită diferențierea clară a finanțării de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, astfel încât să poată fi alocate fonduri pentru susținerea excelenței în instituții de interes național.

Reprezentanții celor cinci universități au stabilit că este necesară o atitudine mai puternică comună nu doar la nivel național, ci și la nivel european. Astfel, „universitățile vor avea o poziție comună la Bruxelles și vor participa cu un singur stand la târgurile educaționale internaționale.

Finanțarea accesului la literatură științifică va fi o altă direcție a demersurilor Consorțiului în perioada următoare”. Reprezentanţii Consorţiului Universitaria atrag atenţia că, în prezent, universitățile românești riscă să piardă accesul la jurnalele internaționale de cercetare, proiectul ANELIS, finanțat până acum de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare, aflându-se la final. Cele cinci universități susțin, în comun, necesitatea alocării de fonduri de la ANCSI pentru acest proiect și în următorii ani.

Un alt subiect a fost realizarea de mobilități interne între instituțiile de învățământ din Consorțiul Universitaria, după un model asemănător programului Erasmus, Consorțiul solicitând Ministerului Educației să elaboreze cadrul legal pentru implementarea acestei inițiative.

A fost de asemenea subliniată necesitatea găsirii de soluții pentru finanțarea pozițiilor de cercetare în universități, momentan subfinanțate, inclusiv în cadrul proiectelor europene de tipul Orizont 2020.

Print Friendly, PDF & Email