La zece ani de la anunţul făcut de José Manuel Durão Barroso, privind acceptarea României ca stat membru UE

Arhitectul celui mai amplu proces de extindere a UE, recompensat de Universitatea de Vest Timişoara cu titlul de Doctor Honoris Causa

Jose Manuel Durao Barroso DHC al Universitatii de Vest Timisoara Foto UVTUniversitatea de Vest din Timişoara i-a decernat lui José Manuel Durão Barroso, cel mai longeviv președinte al Comisiei Europene, titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum.

 

Universitatea de Vest din Timişoara i-a acordat, azi, lui José Manuel Durão Barroso, fost președinte al Comisiei Europene pentru o perioadă de zece ani, distincția de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum, numindu-l remarcabilă personalitate politică a Europei, vizionar şi adevărat profesionist al relaţiilor internaţionale. Acordarea acestui titlu s-a făcut ca omagiu la adresa contribuţiei pe care şi-a adus-o la consolidarea construcţiei europene.

José Manuel Durão Barroso a fost numit în funcția de președinte al Comisiei Europene în 29 iunie 2004, fiind ales în unanimitate de Guvernele celor 25 de state membre ale UE. Apoi a fost reales în funcție și pentru legislatura 2009 – 2014.

În perioada mandatului de preşedinte al Comisiei Europene, UE s-a lărgit cu încă trei state: România, Bulgaria şi Croaţia. Sub conducerea lui José Manuel Durão Barroso, munca depusă de CE nu a fost uşoară, într-o perioadă în care curentul de euroscepticism a prins contur mai ales în statele fondatoare. Cu toate acestea, în perioada celor zece ani de mandat de preşedinte al CE, a reuşit să conducă la negocieri importante, fiind finalizate în 2007 (cu intrare în vigoare în 2009) negocierea Tratatului de la Lisabona, tratat ce a avut ca scop transformarea UE într-o entitate mai democratică, mai eficientă şi mult mai pregătită să abordeze, ca o construcţie solidă, probleme globale, cum ar fi crizele financiare sau schimbările climatice”, a declarat rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, în cuvântul de deschidere care a precedat ceremonia de acordare a titlului.

În Laudatio se menţionează, printre altele, că, în mandatele sale la CE, UE a cunoscut cea mai amplă extindere – de la 15 la 28 de state –, fiind astfel numit arhitectul de succes al celui mai amplu proces de extindere a UE, ceea ce reprezintă una dintre cele mai importante realizări din istoria Europei. În plus, acesta a fost primul politician european care a avansat oficial ideea necesităţii unei uniuni monetare, alături de uniunea fiscală şi cea politică. Iar la finalul celui de-al doilea mandat al său, era deja constituită Banca Centrală Europeană, un proiect susţinut în unanimitate de toate cele 28 de state membre.

Jose Manuel Durao Barroso DHC al Universitatii de Vest Timisoara (2) Foto UVTPrezentul eveniment care are loc la Timişoara este, în parte, o modestă dovadă a aprecierii faţă de Excelenţa Voastră, domnule preşedinte José Manuel Durão Barroso, pentru rolul-cheie pe care l-aţi avut în încercarea de a nu lăsa România în afara Europei unite. De asemenea, suntem aici pentru a sărbători încă o dată evenimentul din 26 septembrie 2006: anunţarea acceptării României ca stat membru al UE, un anunţ pe care l-aţi făcut în persoană şi care a fost rezultatul unui proces laborios, la al cărui succes aţi contribuit în mod crucial”, se mai arată în Laudatio.

Comisia de evaluare şi elaborare a Laudatio este compusă din prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara, ambasadorul Simona Miculescu, reprezentant al Secretariatului General al ONU şi director al Biroului ONU de la Belgrad, prof. univ. dr. Vasile Popovici, ambasador al României la Lisabona, Leonard Orban, consilier prezidenţial la Departamentul Afaceri Europene, academician prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai”, din Cluj Napoca, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, de la Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj Napoca, prof. univ. dr. Alexandru Buglea, preşedintele Senatului UVT, prof. univ. dr. Mircea Mihăieş şi prof. univ. dr. Silviu Rogobete, de la UVT.
José Manuel Durão Barroso a mulţumit pentru acest titlu, subliniind că, pentru el înseamnă foarte mult, dat fiind că vine la o universitate importantă, de la o țară pe care o iubeşte. „Sunt foarte mândru de România și de Timișoara, al cărei nume este legat de Revoluție și de căderea comunismului. Fiind portughez și văzând căderea unei dictaturi în propria mea țară, mă simt foarte apropiat de voi. Încă mai țin minte experiențele pe care țara le-a trăit atunci și știu ce înseamnă construirea unui nou sistem. (…) Vă rog să mă considerați un prieten al României”, a mai spus fostul preşedinte al CE.

Dacian Ciolos la UVT Foto UVTReferindu-se la perioada în care a fost comisar european, într-unul din mandatele lui José Manuel Durão Barroso, actualul premier Dacian Cioloş, prezent la ceremonie, spune că au fost patru ani în care nu doar că s-a ataşat de valorile Europei, dar, lucrând cu acesta, a înţeles Europa foarte bine, „pentru că am avut în fruntea mesei de întâlniri de colegiu un optimist incurabil, ataşat de Europa, dar nu numai prin idealism, ci prin cunoaşterea ei profundă”.

Dacian Cioloş mai spune că fostul preşedinte al CE a transmis foarte bine mesajul că, dacă vrem să înţelegem Europa şi UE, nu o puteam face prin stop-cadre, pentru că, dacă luăm doar stop-cadre, vom vedea doar crizele succesive prin care trecem: „Doar dacă ne uităm la filmul evoluţiei UE, putem înţelege ce înseamnă construcţia europeană. Aşa cum spunea şi Jean Monnet, UE este o succesiune de crize. Criza este o oportunitate. Dar dacă analizăm doar criza, rămânem ancoraţi în trecut, Dacă, însă, o înţelegem ca pe o oportunitate şi luăm deciziile care trebuie luate, de foarte multe ori, curajoase, vizionare, atunci putem vorbi despre evoluţie. Şi asta a făcut José Manuel Durão Barroso în timpul mandatelor sale. Şi-a transmformat idealismul vizionar, pe care l-a cultivat încă din tinereţe, şi l-a transpus într-un context în care Europa a avut nevoie de vizionari, a avut nevoie de idealişti, de idealişti pragmatici, capabili să ia decizii în momente în care toată lumea vedea doar situaţia de criză şi doar rezultatul negativ”.

Stefan Popa Popas, Marilen Pirtea si Jose Manuel Durao Barroso Foto UVTLa finalul ceremoniei, José Manuel Durão Barroso a primit din partea lui Ștefan Popa Popa’s o caricatură realizată de chiar de către acesta.

La evenimentul de decernare a titlului de DHC lui José Manuel Durão Barroso au fost prezenţi, alături de oficialităţi locale, premierul Dacian Cioloș, vice-premierul Vasile Dâncu, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, foştii miniştri Sorin Câmpeanu şi Mihnea Costoiu.

 

Print Friendly, PDF & Email