Dan Popa, co-președinte al PNL Timiș: „Ne dorim să ajungem la guvernare, dar nu vrem să plătim orice preț pentru asta”

Dan Popa (2) Foto PNL TimisIntențiile PNL de a accede la putere trebuie să fie subsumate unui set de principii, iar configurarea unor viitoare noi majorități politice nu ar trebui făcută cu orice preț, în baza angajării unor negocieri care să implice asumarea, de către PNL, a unor condiționalități, au opinat, vineri, cei doi co-președinți ai PNL Timiș. Care au anunțat și că procesul intern de selecție a viitorilor candidați ai PNL la alegerile din 2016 va debuta în toamnă.

 

Intenția PNL de a obține o viitoare majoritate în plenul Consiliului Județean Timiș, cât și aspirația de a accede la guvernare sunt obiective în vederea materializării cărora se va ține cont de un set de principii pe care PNL și l-a asumat, anunţă co-președintele PNL Timiș, Dan Popa.

Acesta a opinat și că reconfigurarea majorității politice necesară preluării puterii de către PNL nu este oportun să se facă în orice condiții și cu orice preț. Și aceasta întrucât, și-a nuanțat Dan Popa poziția, reprezentanții PNL, atât cei de la nivel județean, cât și cei de la nivel național, nu sunt dispuși să accepte condiționalități care, prin implicațiile lor, i-ar putea angaja la compromisuri nedorite. Dan Popa a mai precizat și că abordarea în sine este aplicabilă atât situației de la nivel județean – unde PNL, deși își dorește un vicepreședinte care să reprezinte partidul în fruntea Consiliului Judeţean Timiş, nu este dispus să plătească orice preț pentru îndeplinirea acestui obiectiv –, cât și situației de la Senat, acolo unde PNL nu a acționat intempestiv în vederea reinstalării lui Vasile Blaga ca președinte al Senatului, din aceleași rațiuni. Tocmai pentru că, explică Dan Popa, la nivel național, parlamentarii cu care s-ar fi putut negocia, în vederea obținerii unei noi majorități politice, ar fi pus condiții legate de obținerea de locuri eligibile pe listele PNL la alegerile de anul viitor. „Nu răspundem unor astfel de condiționări. Trebuie să fim demni, să ne facem treaba. Ne dorim să ajungem la guvernare, dar nu vrem să plătim orice preț pentru asta”, a declarat Dan Popa. Care a adăugat că, potrivit aprecierii sale, atât la nivel județean, cât și la nivel național, cei care gândesc în perspectivă și nu recurg la condiționări, pot să se alăture PNL, configurând astfel o viitoare majoritate politică. Liderul liberal a mai apreciat și că, în acest moment, în Parlamentul României sunt peste 500 de parlamentari care încearcă să își găsească niște variante pentru a obține o serie de certitudini legate de obținerea unui viitor mandat, într-o configurație numeric redusă a viitorului Legislativ. Context în care, ,nu cred că trebuie să ne prostituăm intelectual și politic. Nu are rost să facem compromisuri de ultim moment. Pentru că acestea exact atât durează, trei – patru luni”.

Referindu-se la modul în care reprezentanții PNL Timiș văd posibilă o reconfigurare a actualei majorități politice, co-președintele PNL Timiș, Nicolae Robu a apreciat, la rândul său, că „se fac înțelegeri politice oriunde în lume, există cedări pentru a obține ceva între viitori parteneri”. Dar, a adăugat, „noi nu dorim să ne compromitem pentru a ajunge la guvernare. Putem face compromisuri, dar nu ne compromitem”.

Cei doi co-președinți ai PNL Timiș s-au referit, succint, și la problema stenogramelor recent apărute în presă, în cuprinsul cărora unul dintre liderii naționali ai PNL, Teodor Atanasiu, vicepreședinte al PNL, făcea o serie de aprecieri care au ridicat semne de întrebare cu privire la onestitatea raportării unora dintre reprezentanții vechiului PNL la colegii de partid proveniți din rândurile fostului PDL. Dan Popa a asigurat, în context, că PNL Timiș nu s-a confruntat cu astfel de situații: „Am discutat în comitetul judeţean problema stenogramelor. Pe noi, în Timiş, acest lucru ne afectează doar ca imagine generală a partidului. Nu am avut și nu avem situaţii de genul acesta. Încercăm, și chiar am reușit în bună parte, să facem din cele două echipe, din cele două entități, o entitate”.

Print Friendly, PDF & Email