Un consilier local acuză: „PSD Timiş utilizează abuziv un imobil care aparţine patrimoniului Timişoarei”

Sediu PSD Timis Foto Timisoara ExpresPeste 44.000 de lei este valoarea totală cumulată a datoriei PSD Timiş către bugetul local al Timişoarei, spune un consilier local. Care acuză PSD Timiş că utilizează în mod abuziv un imobil care aparţine oraşului.

 

PSD Timiş utilizează în mod abuziv un imobil aflat în patrimoniul Timişoarei, a semnalat public, la finalul celei mai recente şedinţe de plen a Consiliului Local Timişoara, consilierul local Petrică Folică. Acesta a evocat situaţia legată de acumularea unor datorii restante la plata chiriei aferente utilizării, de către PSD Timiş, a actualului sediu, precizând că, astfel, a fost generat bugetului local un prejudiciu de peste 32.000 de lei.

Aactul de închiriere dintre cele două părţi, datat 1 februarie 2013, prevede o chirie lunară de 1.462,63 lei.

Petrica FolicaPetrică Folică precizează că, ulterior semnalării sale, de zilele trecute, referitoare la neachitarea, de către PSD Timiş, a chiriei restante, s-ar fi încercat, în loc de asumarea şi prezentarea corectă a situaţiei, dezinformarea opiniei publice: „Purtătorul de cuvânt al PSD Timiş, continuând binecunoscuta tradiţie mitomană a PSD, populistă şi electorală, a declarat, după şedinţa de plen a Consiliului Local, că nu e vorba de neachitarea chiriei din 2013, ci de o perioadă mai scurtă de neplată, şi că suma datorată nu este în niciun caz atât de mare ca cea pe care o menţionasem, ci mult mai mică”. Petrică Folică afirmă, însă, că documentele prezentate de el zilele trecute probează faptul că şi-a informat în mod corect colegii din Consiliul Local şi cetăţenii Timişoarei. În vreme ce „purtătorul de cuvânt al PSD, dl Ursuleţu a încercat să păcălească opinia publică cu poveşti tovărăşeşti”.

Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara informează, la solicitarea consilierului local, că, începând din septembrie 2013 şi până în prezent, PSD Timiş nu şi-a achitat chiria datorată, situaţie în care datoria acumulată de PSD Timiş este de 44.527 de lei, însumând chiria neplătită cumulată (32.337,45 de lei) şi majorările conform contractului (12.190,43 de lei).

Petrică Folică mai semnalează şi faptul că documentele oficiale atestă că PSD Timiş utilizează în mod abuziv imobilul care aparţine patrimoniului Timişoarei. Şi aceasta în condiţiile în care, potrivit prevederilor contractului de închiriere, „nerespectarea termenului de plată, respectiv ultima zi a lunii pentru care se face plata, se penalizează cu 0,5% pe zi întârziere din suma datorată. După perioada de 60 de zile contractul este reziliat de drept. În termen de şapte zile, chiriaşul se obligă să pună la dispoziţia locatorului spaţiul în cauză”.

„Prin urmare, conform celor prevăzute în contract, PSD Timiş ocupă, de un an şi şase luni, în mod abuziv, o clădire ce aparţine timişorenilor”, relevă Petrică Folică. În context, acesta pune sub semnul îndoielii buna-credinţă şi capacitatea reprezentanţilor PSD Timiş de a acţiona în beneficiul cetăţenilor, în condiţiile în care utilizează în mod abuziv un imobil care aparţine patrimoniului oraşului, generând prejudicii financiare, prin neplata chiriei datorate către bugetul local. „Judecând după faptele PDS Timiş, mai pot avea timişorenii încredere că reprezentanţii PSD din Consiliul Judeţean Timiş şi din Consiliul Local vor administra patrimoniul oraşului servind interesul public?”, conchide consilierul local Petrică Folică.

Un subiect tratat cu tăcere

TIMPOLIS a solicitat în scris, luni, reprezentanţilor Primăriei Timişoara şi ai PSD Timiş să informeze asupra situaţiei la zi, legată de achitarea, de către PSD Timiş, a chiriei datorate pentru sediul situat pe Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 26. Am solicitat, de asemenea, să ni se prezinte informaţii cu privire la prevederile stipulate în contractul de închiriere încheiat între părţi. Până miercuri, la închiderea ediţiei, însă, nici reprezentanţii Primăriei Timişoara şi nici cei ai PSD Timiş nu au transmis informaţiile solicitate.

O decizie de vânzare, la un preţ de şapte ori mai mic, respinsă în ultimul moment

Plen Consiliu Local Tmisoara iunie 2014Problemele legate de solicitarea PSD Timiş de a achiziţiona, de la Primăria Timişoara, imobilul în care se află în acest moment sediul social-democraţilor timişeni, s-au aflat o vreme într-un con de umbră. Şi aceasta după ce, în septembrie 2013, soarta tranzacţiei a fost tranşată, la o diferenţă de doar un vot, de decizia asumată de consilierul local (pe atunci, PP-DD) Petrică Folică de a se opune proiectului de vânzare a respectivului imobil pentru suma de aproximativ 100.000 de euro. Numeroşi consilieri locali au absentat la votul din plenul CLT în care s-a votat proiectul de hotărâre privind vânzarea sediului de pe splaiul Tudor Vladimirescu nr. 26, către PSD Timiş.

Proaspăt intrat în Consiliul Local, după decesul unui consilier PPDD, Mircea Purceld, Petrică Folică s-a opus atunci voinţei exprimate de 17 dintre consilierii locali prezenţi la şedinţa de plen în care s-a dezbătut proiectul de hotărâre de Consiliu Local care ar fi îngăduit achiziţionarea imobilului de către reprezentanţii PSD. Doar astfel, proiectul, care ar fi avut nevoie de votul a 18 consilieri locali, a fost respins.

Clădirea a făcut apoi obiectul unei alte evaluări, preţul avansat de această dată de către aceeaşi companie de evaluare ajungând, de la 100.000 de euro la 700.000 de euro. Imediat după această nouă evaluare, peste problema legată de tentativa de încredinţare către PSD a unui imobil aparţinând Municipalităţii, la un preţ mult subevaluat, s-a aşternut tăcerea, cunoscându-se doar faptul că PSD utilizează, cu chirie, respectivul imobil.

După efectuarea celei de-a doua evaluări, însă, voci din rândul consilierilor locali din Opoziţie au apreciat că, dată fiind diferenţa foarte mare dintre cele două evaluări, nu ar trebui să se procedeze, pur şi simplu, la redactarea unei noi hotărâri de Consiliu Local, fără să se întreprindă măsuri concrete care să elucideze circumstanţele care au determinat aceste diferenţe. “Rămâne de văzut dacă şi în ce condiţii se va perfecta vânzarea. Cert este că lucrurile nu trebuie lăsate aşa, şi Primăria Timişoara trebuie să vadă cum e posibil ca două evaluări ale aceleiaşi clădiri să aibă valori total diferite. Nu se poate să se constate doar că prima evaluare era de şapte ori mai mică decât cea de a doua şi să nu se ia nicio măsură”opina atunci consilierul PNL Ştefan Sandu. Acesta a anunţat şi că va solicita Primăriei Timişoara să analizeze retroactiv toate evaluările făcute de aceeaşi societate de evaluare:“Va trebui să se vadă ce evaluări au mai fost făcute în acelaşi mod pentru Primăria Timişoara şi să se ia măsurile legale care se impun. Trebuie iniţiată o anchetă pe această temă în cadrul Primăriei şi să se analizeze, retrospectiv, toate evaluările de imobile realizate în aceleaşi condiţii”.

700.000 de euro, jumătate din evaluarea făcută de surse din cadrul fostei ADP

TIMPOLIS a prezentat în mai multe articole situaţia legată de imobilul de pe splaiul Tudor Vladimirescu numărul 26, clădire aflată de ani de zile în proprietatea Administraţiei Domeniului Public, care a cheltuit sume consistente pentru renovarea şi întreţinerea acesteia.

Municipalitatea timişoreană a decis la un moment dat să solicite transferul imobilului în patrimoniul Timişoarei, menţionând că are nevoie de el cât mai repede. Apoi, clădirea a fost atribuită PSD, pe post de sediu.

Propunerea de vânzare către PSD, situată la un vot distanţă de a fi aprobată de Consiliul Local, a propus ca valoare de tranzacţionare suma de 441.176,71 lei fără TVA. Ulterior, după ce subiectul a provocat iureş pe unele canale media locale, la a doua evaluare, preţul a crescut de şapte ori. Chiar şi aşa, conform unor surse din cadrul fostei ADP, valoarea celei de-a doua evaluări de 700.000 de euro, ar reprezenta jumătate din valoarea reală, de piaţă, a imobilului.

Surse din ADP, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, au declarat, în context, că doar renovările şi îmbunătăţirile făcute imobilului se apropie ca valoare de preţul cu care a fost scos iniţial la vânzare, 100.000 de euro“Să nu uităm că este vorba despre 1.200 de metri pătraţi. Dacă ai scoate la vânzare o clădire de acest gen printr-o agenţie imobiliară, cred că preţul cerut şi obţinut ar fi de cel puţin 1,5 milioane de euro”, au susţinut sursele din cadrul fostei ADP.

 

De peste doi ani, PSD Timiş nu a mai plătit Primăriei Timişoara chiria pentru sediu

Print Friendly, PDF & Email