Timișoara, gazda primului eveniment din România dedicat culturii și tehnologiei

Timisoara Open Culture Hackathon (2)Cărți poștale, tablouri, portrete ale familiei regale care pot fi găsite în mod obișnuit pe website-urile muzeelor au fost transpuse pe platforme online. În cadrul primului eveniment din România de reutilizare a datelor culturale deschise, organizat la Timişoara.

 

Monumente, cărți poștale, tablouri, portrete ale familiei regale care pot fi găsite în mod obișnuit pe website-urile muzeelor, arhivelor, în colecțiile organizațiilor culturale au fost preluate de programatori și transpuse pe platforme online care oferă nu numai o interacțiune prietenoasă cu operele de artă pentru publicul larg, ci și informații utile despre conținutul operelor, în cadrul Timișoara Open Culture Hackathon. Un eveniment organizat la finalul acestei săptămâni, în 18 şi 19 aprilie, la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” Timişoara, care provocat programatorii și reprezentanții instituțiilor de cultură să dezvolte împreună aplicații culturale web și pentru telefoane mobile, ca un preambul în pregătirea proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Claudia Iordache, specialist în comunicare la Fundația pentru o societate deschisă, spune că, timp de 14 ore, participanții la acest eveniment, grupați în echipe multidisciplinare, au dezvoltat patru proiecte, relevante la nivel local și național, demonstrând că accesul la operele culturale și permisiunea de reutilizare fără restricții  a conținutului cultural creează noi oportunități de atragere a publicului către instituțiile de cultură.

„Timișoara City Art”, de exemplu, este o aplicație pentru telefonul mobil care ajută timișorenii și turiștii să descopere monumentele din spațiul public. Autorii acestei aplicații sunt Silviu Vert, Victor Holotescu, Aurel Chiper, Sorina Voina, Daniela Imbrescu şi Fundația Triade. „La un click distanță, pot fi identificate pe hartă locurile în care se găsesc monumentele, distanța care trebuie parcursă de utilizator, din punctul în care se află, mijloacele de transport care îți permit să ajungi la destinație și, ceea ce este cel mai impresionant, posibilitatea de a afla, cu ajutorul tehnicii «realitate augmentată», când a fost construită opera, de cine, prin simpla scanare a unui cod de pe monument”, spune Claudia Iordache.

„Open MarT” este un website care prezintă într-o formă inovatoare tablouri puse la dispoziție de Muzeul de Artă Timișoara. Pe lângă expunerea online a operelor de artă deținute de Muzeu, platforma creată de Petru Ișfan, Daniel Pop, Marius Jurca și Livia Mateiaș, mai spune Claudia Iordache, conține informații despre 50 de tablouri, permite vizitatorului virtual să scrie un comentariu despre operă și să găsească mai ușor tablouri celebre, folosind un motor de căutare după cuvinte-cheie din titlu.

„Cartea mea poștală”, un proiect creat de Silviu Iacob și Timea Retek, combină cărți poștale din Bucureștiul anilor 1900, oferite de Muzeul Național de Istorie a României și imagini noi din Bucureștiul de azi, fiind o mărturie a schimbărilor arhitecturale și urbanistice ale orașului. „Vizitatorii website-ului pot localiza pe hartă clădirile de pe cărțile poștale și pot vedea dacă și ce s-a construit pe locul construcțiilor de altădată”, detaliază Claudia Iordache. Aceasta mai spune că albumul regal este o galerie a portretelor familiei regale, pusă la dispoziție de Arhivele Naționale, pe care Alex Morega, Nicolaie Constantinescu și Valentina Pavel au transformat-o într-o platformă care permite utilizatorilor să identifice membrii familiei regale și să afle lucruri inedite din viața fiecăruia.

Timișoara Open Culture Hackathon este un eveniment organizat de Coaliția pentru date deschise, Departamentul pentru Servicii Online și Design, din cadrul Cancelariei Primului-ministru, Asociația Smart City, Open Knowledge Romania, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara, Open Knowledge Romania și comunitatea Kosson. Evenimentula fost organizat prin proiectul Coaliția pentru date deschise, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Print Friendly, PDF & Email