Studenţii, în grevă japoneză

ANOSR 25Studenţii dela Universitatea de Vest din Timişoara şi cei de la Politehnică a intrat în grevă japoneză, în încercarea de a atrage atenţia că trebuie făcute schimbări în Legea educaţiei, astfel încât să aibă reprezentare 25% în alegerile pentru rectori. Ei se alătură astfel studenţilor lin mai multe centre universitare din ţară.

 

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România anunţă, printr-un comunicat remis redacţiei, că, azi, studenţii din mai multe centre universitare din ţară sunt în grevă japoneză. Este vorba despre studenţi de la Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea „Dunărea de Jos”, din Galaţi, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi, Universitatea „Babeş-Boylai”, din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Univesitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Hatieganu”, din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea Politehnica Timişoara.

Studenţii poartă pe braţ banderole albe, inscripţionate „25%”, pentru a atrage atenţia că ei trebuie să conteze atunci când sunt aleşi cei care conduc şi dau direcţiile în universităţi. Conform ANOSR, prin intrarea în grevă japoneză este susţinută solicitarea lor de a li se asigura participarea în procent de 25% în alegerile pentru rectori.

Reprezentanţii ANOSR mai spun că această solicitare vine în urma analizei modului în care au fost respectate drepturile studenţilor în universităţi, în ultimii trei ani, şi a atenţiei pe care au acordat-o universităţile în serviciile studenţeşti şi în investiţiile pentru îmbunătăţirea vieţii sociale a acestora. „Studenţii sunt nemulţumiţi de faptul că nu sunt consultaţi referitor la informaţiile de multe ori învechite din cursurile pe care le primesc, că nu s-au mai făcut investiţii în construirea de cămine şi cantine noi, că nu au mai crescut bursele de câţiva ani de zile, că bursele sociale nu acoperă nici jumătate din cheltuielile minime de cazare şi masă sau că universităţile percep o serie de taxe din ce în ce mai mari, undele dintre ele fiind chiar ilegale”, se mai arată în comunicatul ANOSR.

Cristi Popescu ANOSRANOSR a lansat şi o scrisoare adresată tuturor membrilor comunităţilor academice şi reprezentanţilor societăţii civile prin care îi îndeamnă să susţină demersul lor. Cristi Popescu, preşedintele ANOSR, declară că anul universitar 2015 – 2016 este cel în care se vor alege conducerile universităţilor, pe următorii patru ani, iar studenţii nu contează „mai deloc” în acest proces. „Deşi în universitate studenţii sunt aproximativ 90% din membrii comunităţii academice, iar cadrele didactice doar 10%, atunci când vine vorba de alegerea rectorului lucrurile stau exact invers. Rectorul dă tonul schimbărilor în universitate, iar atunci când studenţii nu contează la alegeri, majoritatea schimbărilor vor fi pentru binele cadrelor didactice şi nu ale studenţilor. Greva japoneză de azi e doar un avertisment pentru Parlamentul şi Guvernul României că vrem ca legea educaţiei să se schimbe în cel mai scurt timp posibil, iar dacă în următoarele două săptămâni nu vedem acţiuni concrete în acest sens ne vom întoarce din vacanţă pregătiţi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a arăta că universităţile trebuie să fie pentru studenţi, nu invers”, mai spune Cristi Popescu.

Până în 2011 studenţii participau în procent de 25% la alegerile pentru rectori, iar odată cu noua lege a educaţiei s-a schimbat procedura de alegere a acestora, studenţii reprezentând doar 10% din electorat, în majoritatea cazurilor.

Print Friendly, PDF & Email