Societatea Timișoara: „Clasa politică s-a erijat într-o conspirație a nerușinării și fărădelegii”

Florian Mihalcea Societatea TimisoaraClasa politică din România s-a erijat într-o conspirație a nerușinării și fărădelegii, acuză reprezentanții Societății Timișoara. Aceștia sancționează opțiunea recentă a Senatului de a nesocoti așteptările electoratului și de a încălca o decizie a Curții Constituționale, pentru a-l proteja pe senatorul PSD Dan Șova de solicitarea DNA vizând încuviințarea reținerii și arestării sale preventive.

 

Societatea Timișoara amendează, prin intermediul unui comunicat, situația votului de miercuri, 25 martie, din Senat, în cazul solicitării procurorilor DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului PSD Dan Șova. Aceştia apreciază că votul din Senat ilustrează, la fel ca și în recentele cazuri anterioare, cel al senatorului PNL Varujan Vosganian și cel al deputatului UDMR Borbely Laszlo, desconsiderarea așteptărilor electoratului român vizând o necesară salubrizare a scenei politice românești. „Societatea Timișoara își exprimă consternarea și revolta față de poziția incalificabilă a Senatului României de respingere a cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, poziție care ilustrează desconsiderarea gravă a corpului electoral și a așteptărilor românilor pentru o curățare a scenei politice de personaje care au probleme cu legea”, se arată în comunicatul trimis redacţiei, semnat de președintele Societății Timișoara, Florian Mihalcea.

În plus, relevă el, hotărârea Senatului este cu atât mai gravă cu cât reflectă o încălcare deliberată și flagrantă a unei decizii a Curții Constituționale, în baza căreia este reglementată modalitatea de vot în astfel de cazuri: „Hotărârea Senatului se înscrie într-o serie nefericită de gesturi politice similare recente (cazurile Varujan Vosganian și Laszlo Borbely) și este agravată de opțiunea asumată de către senatori de a sfida până și o decizie a Curții Constituționale, care reglementa modalitatea de vot în aceste spețe”.

Reprezentanţii Societăţii Timişoara amendează, în context, frecventele derapaje instituționale care probează disprețul reprezentanților clasei politice față de statul de drept și apreciază că situația în sine impune o mobilizare a forțelor politice consecvent democratice și a societății civile, în vederea contracarării acțiunilor a ceea ce califică a fi o conspirație a nerușinării și fărădelegii: „Considerăm că prin asemenea derapaje instituționale s-a atins o masă critică a disprețuirii statului de drept, fapt ce impune regruparea forțelor politice consecvent democratice și a societății civile, în vederea coalizării împotriva acestei conspirații a nerușinării și fărădelegii”.

Miercuri, 25 martie, Senatul a respins, în cazul lui Dan Şova, solicitarea procurorilor DNA, prevalându-se de faptul că nu a fost întrunită majoritatea de voturi necesară în vederea încuviințării cererii de ridicare a imunității în cazul senatorului Dan Șova. Dintr-un total de 151 de voturi exprimate, 79 de voturi au fost favorabile, 67 de voturi au fost împotrivă şi 5 voturi au fost anulate. Solicitarea procurorilor DNA a fost respinsă, întrucât reprezentanții Senatului nu au emis o hotărâre de ridicare a imunității în cazul lui Dan Șova, invocând faptul că nu a fost întrunită o majoritate de 85 de voturi necesare.

Print Friendly, PDF & Email