Societatea Timişoara îi solicită preşedintelui Iohannis retragerea ordinelor naţionale ale României persoanelor condamnate sau care au făcut poliţie politică

Pe listă sunt Adrian Năstase şi Rodica Stănoiu

Societatea Timisoara sediuSocietatea Timişoara îi solicită preşedintelui României, printr-o scrisoare deschisă, să retragă ordinele naţionale ale României conferite unor persoane condamnate la închisoare sau care au făcut poliţie politică.

 

Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României, Klaus Iohannis, Societatea Timişoara anunţă că constatat că ordinele naţionale ale României (Steaua României, Serviciul Credincios, Pentru Merit) sunt deţinute în prezent de persoane care se încadrează în prevederile art. 51 din Legea nr. 29/2000, privind sistemul naţional de decoraţii al României, republicată. „Vă solicităm să binevoiţi a da publicităţii în ce măsură prevederile acestui act normativ sunt respectate şi în ce măsură ordinele naţionale au fost retrase celor care sunt condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate (art. 51 lit. a din lege) sau se află în situaţii de nedemnitate (art. 51 lit. b din lege), prin faptul că au desfăşurat activităţi de poliţie politică”, se arată în scrisoarea deschisă, semnată de Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

Reprezentanţii Societăţii Timişoara îi mai solicită preşedintelui să dispună retragerea ordinului, în cazul în care aceasta nu s-a realizat, celor care, potrivit legii, nu mai sunt compatibili cu deţinerea decoraţiei.

Persoanele aflate în această situaţie, identificate de către Societatea Timişoara, îi vizează pe Adrian Năstase, Irina Jianu, Miron Mitrea, Şerban Brădişteanu, Emilian Cutean şi Rodica Stănoiu. Aceştia fie au avut o condamnare, fie au făcut poliţie politică.

Adrian Năstase – Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, în anul 2002.

Acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru şantaj şi luare de mită, şi la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, folosirea influenței sau autorității funcției de președinte al unui partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de patru ani şi şase luni închisoare. Adrian Năstase a executat efectiv 500 de zile de pedeapsă, respectiv 228 de zile din pedeapsa primită în dosarul «Zambaccian» şi 272 de zile din condamnarea dispusă în «Trofeul calităţii». La acestea s-au adăugat 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrări ştiinţifice. Astfel, s-a considerat că Adrian Năstase a executat 605 zile din pedeapsă”, se arată în scrisoarea deschisă.

Irina Paula Jianu – Ordinul pentru Merit, în grad de Cavaler, în 2004.

Aceasta a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice  în formă calificată, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual la Legea contabilităţii, folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor societăţii, la patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru spălare de bani, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi folosire la autoritatea vamală de documente false, şi la cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită în dosarul „Casa din Băneasa”.

Miron Mitrea – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, în 2002.

Fostul senator PSD a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Casa din Băneasa”, pentru luare de mită.

Şerban Alexandru Brădişteanu – Ordinul Steaua României, în grad de Mare Ofiţer, în 2002. 

Fostul senator PSD, medicul Şerban Brădişteanu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de trei ani, pentru favorizarea făptuitorului. Şerban Brădişteanu a fost acuzat că a încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei din 20 iunie 2012 de condamnare a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”.

Emilian Cutean – Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, în 2004.

Acesta a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare, pentru infracţiuni de corupţie, fiind eliberat în 14 aprilie 2015. Cererea de revizuire se află în curs de judecată la Curtea de Apel Bucureşti.

Rodica Stănoiu – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, în 2002.

Societatea Timişoara îi reaminteşte preşedintelui Klaus Iohannis că CNSAS a stabilit prin decizia nr.1676/7 decembrie 2006, menţinută prin decizia nr. 85 din 6 februarie 2007, că Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Năstase, a desfăşurat activităţi de poliție politică din anul 1983 până în 1987 și că a semnat note informative sub pseudonimele „Sanda” și „Georgeta”. Contestația Rodicăi Stănoiu a fost respinsă ca nefondată de Curtea de Apel Oradea prin sentinţa nr. 213/19 iunie 2012, rămasă definitivă prin decizia nr. 968/26 februarie 2014 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Print Friendly, PDF & Email