Pieţe SA rămâne fără comisie de cenzori

Piata de legumeDeşi probabil că un plus de control nu strică niciodată într-un sector precum cel al pieţelor agroalimentare timişorene, care a generat numeroase controverse de-a lungul timpului, după viitoarea şedinţă de Consiliu Local SC Pieţe SA ar putea rămâne fără comisie de cenzori. Se invocă în acest sens faptul că există un audit extern şi că se fac economii de… 44.000 de lei pe an.

 

Un instrument de control mai puţin

Conform unui proiect propus aprobării de către Pieţe SA Consiliul Local al Timişoara nu va putea decât să ia act de Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor prin care s-a revocat comisia de cenzori din cadrul SC Pieţe SA Timişoara. În urma acestei decizii, societatea Pieţe SA va rămâne fără o formă suplimentară de control. Motivul ar fi faptul că Pieţe SA a desemnat din anul 2013 un auditor al societăţii, într-o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor, şi că societăţile pe acţiuni ale căror situaţii financiare sunt supuse auditului financiar pot să nu aplice prevederile ce prevăd obligativitatea numirii unor cenzori.

„În condiţiile în care dispoziţiile legale nu obligă societatea noastră să aibă atât cenzori, cât şi auditor financiar, apreciem că nu se mai justifică menţinerea cenzorilor. Aceasta, cu atât mai mult cu cât cheltuielile anuale cu remuneraţia celor trei cenzori se ridică la suma considerabilă de 44.000 de lei, sumă ce poate fi folosită pentru investiţii în diverse proiecte de interes public local”, este punctul de vedere oficial al societăţii Pieţe SA.

„Atâta vreme cât avem un audit intern şi unul extern, nu se mai justifică menţinerea acelei Comisii de cenzori. Nimeni nu bagă în seamă deciziile ei, şi la Finanţe ni se cere audit extern. De aceea am decis revocarea Comisiei de cenzori, nu există alte motive”, ne-a declarat directorul Pieţe SA, Victor Ştefan.

Profit de aproape 700.000 de lei, în 2014

Conform raportului anual, activitatea Pieţe SA s-a încheiat anul trecut cu raportarea unor venituri de 8.030.000 de lei. Cu toate acestea, profitul a fost de doar 687.178 de lei, pentru că s-au făcut cheltuieli de 7.280.109 lei.

Aceasta deşi chiar Pieţe SA recunoaşte că în 2014 singura investiţie notabilă a fost realizarea de parasolare pe partea vestică a pieţei Badea Cârţan, pentru protecţia mărfii şi a utilizatorilor pieţei, şi că „investiţiile în anul 2014 au fost mai reduse deoarece societatea acumulează bani la fondul de dezvoltare, pentru realizarea investiţiilor de amploare în a nul 2015 cum ar fi Piaţa Soarelui şi extinderea Pieţei de Gros”.

Pe de altă parte, reprezentanţii Pieţe SA susţin că în toate pieţele s-au făcut reparaţii la îmbrăcămintea asfaltică, canalizare, tinichigerie, reparaţii la acoperişuri, platforme pentru gunoi, reparaţii absolut necesare pentru buna funcţionare a acestora, pentru realizarea unui cadru civilizat de desfăşurare a comerţului.”

Şi mai menţionează că au planuri mari pentru acest an. De exemplu, în Piaţa Soarelui se intenţionează amenajarea unei hale moderne, prin continuarea lucrărilor la construcţiile existente. Totodată, societatea mai vrea ca în cazul în care se rezolvă problema terenului, să se extindă Piaţa de Gros, pe o suprafaţă de cinci hectare, un proiect ce necesită şi atragerea de fonduri europene. Nu în ultimul rând, se doreşte ca în zona Dâmboviţa, la solicitarea cetăţenilor din această zonă şi dacă se poate identifica un teren liber, să se construiască o piaţă de cartier. Se mai are în vedere, de asemenea, Piaţa Iosefin, unde în cazul în care Consiliul Local Timişoara ar putea răscumpăra terenul din vecinătatea pieţei, se ia în calcul amenajarea de spaţii pentru vânzarea produselor în vrac – de la pepeni, varză şi cartofi la brazi – şi amenajarea unei parcări pentru piaţă. Suprafaţa acestui teren vizat pentru achiziţie, în varianta în care Primăria ar avea banii necesari ar fi de aproximativ 2.500 de metri pătraţi.

Print Friendly, PDF & Email