Veniturile încasate de la pieţe de Primăria Timişoara, în scădere

piata-daciaÎn loc să crească, în urma procesului de reabilitare şi a extinderii spaţiilor destinate desfacerii produselor agroalimentare, veniturile obţinute de Primăria Timişoara de pe urma pieţelor din oraş au scăzut anul trecut.

 

Mai puţini bani încasaţi în 2015

Anul trecut, veniturile declarate ca obţinute de pe urma exploatării pieţelor agroalimentare din Timişoara de către societatea SC Pieţe SA au scăzut în comparaţie cu anul precedent, de la 8.037.643 de lei la 7.768.640 de lei. Din aceşti bani, majoritatea,7.260.420 de lei, reprezentând un procent de 99% din venituri, profitul rămas fiind de doar 508.215 lei, au fost investiţi în cheltuieli.

Pentru a justifica procentul mare de cheltuieli, Pieţe SA spune că în Piaţa Badea Cârţan a fost finalizat proiectul de modernizare al pieţei, prin realizarea unei hale pentru comercianţi, sub copertina existentă, necesară „pentru a proteja producătorii şi comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în această piaţă de vreme rea”. Pe lângă această investiţie, „în toate pieţele s-au făcut reparaţii la îmbrăcămintea asfaltică, canalizare, tinichigerie, reparaţii la a coperişuri, platforme pentru gunoi, etc., reparaţii absolut necesare pentru buna funcţionare a acestora, pentru realizarea unui cadru civilizat de desfăşurare a comerţului.”

Stefan-SanduConsilierul local PNL Ştefan Constantin Sandu spune că nici nu ar conta atât de mult veniturile care se obţin de pe urma pieţelor, dacă cetăţenii ar avea într-adevăr acces în aceste spaţii la alimente sănătoase, într-un cadru controlat.

Nici în 2016 probabil că profitul obţinute de la pieţele timişorene nu vor fi mai mari, pentru că din veniturile obţinute sunt prevăzute cheltuieli pentru obiective majore de investiţii, printre care, după cum specifică reprezentanţii Pieţe SA, „în cazul în care se rezolvă problema terenului, se doreşte extinderea Pieţei de Gros pe o suprafaţă de cinci hectare, care va fi un proiect ce necesită şi atragerea de fonduri europene”, şi în Piaţa Iosefin, „în cazul în care Consiliul Local Timişoara ar putea răscumpăra terenul din vecinătatea pieţei, societatea Pieţe SA. Timişoara ar amenaja spaţii pentru vânzarea produselor în vrac: pepeni, varză, cartofi, brazi, etc. Totodată s-ar amenaja şi o parcare pentru piaţă.”

Probleme vechi în curs de rezolvare

Până la aceste investiţii, există probleme mai presante care trebuie rezolvate în privinţa unor pieţe timişorene, printre acestea numărându-se clarificarea situaţiei cadastrale şi autorizarea unor astfel de spaţii. Aceasta după ce Curtea de Conturi a constatat la ultimele controale că o parte din pieţele agroalimentare timişorene nu sunt intabulate şi nu au autorizaţii de funcţionare – noţiuni care depind una de alta. Municipalitatea a recunoscut că, în urma unor controale ce vizau patrimoniul său, Curtea de Conturi a cerut Primăriei să obţină autorizaţiile de funcţionare a pieţelor, pentru care este necesară întocmirea  unor documentaţii cadastrale, şi să le intabuleze.

Cele cinci pieţe care nu sunt nici intabulate şi nu au nici autorizaţie de funcţionare sunt Dacia, de pe strada Stelelor, din zona Circumvalaţiunii, Mehala, de pe strada Grigore Alexandrescu, Giroc, de pe strada Naturii, Doina, din strada Mureş, şi Iosefin, din zona străzilor Văcărescu – Iosefin. „Situaţia este în curs de rezolvare, se lucrează la intabulare, în urma contractării acestor servicii de către Primărie. La noi a venit firma care şi-a adjudecat contractul, ne-a solicitat documentaţiile necesare, şi urmează ca problema să se soluţioneze în perioada următoare. După ce se rezolvă intabularea, urmează să se facă şi autorizarea”, menţionează Victor Ştefan, directorul SC Pieţe SA.

 

Print Friendly, PDF & Email