Preşedintele Iohannis, invitat la Timişoara, la dezvelirea unui monument închinat deportaţilor germani în fosta URSS

Klaus-Iohannis-la-TimisoaraPeste 20 de ani i-au fost necesari Asociaţiei Foştilor Depportaţi în URSS să economisească din contribuţiile membrilor săi pentru a le putea ridica un monument memorial la Timişoara. Acesta va fi dezvalit într-o ceremonie la care a fost invitat şi preşedintele Klaus Iohannis.

 

Peste 70.000 de etnici germani au fost deportaţi în 1945 în lagărele de muncă sovietice, pentru a depune aşa-numită “muncă reparatorie pentru daunele de război provocate de armata nazistă”. Ultimii deportaţi s-au reîntors acasă abia la sfârşit de decembrie 1949. Azi, cei mai tineri dintre ei sunt trecuţi de 85 de ani, numărul lor total în România fiind de aproximativ o mie de persoane.

Asociaţia Foştilor Deportaţi în URSS comemorează duminică, 8 martie, 70 de ani de la deportarea la muncă silnică în fosta Uniune Sovietică, a germanilor din România. Cu acest prilej, la Timişoara va avea loc o manifestare de amploare, din care fac parte o liturghie episcopală şi dezvelirea primului monument memorial din oraş, care să amintească de una dintre cele mai negre file din istoria etnicilor germani din România.

Astrid Weisz, de la Forumul Democrat al Germanilor din Banat, spune, într-un comunicat de presă trimis redacţiei, că liturghia comemorativă va fi celebrataă de Excelenţa Sa Episcopul Diecezei romano-catolice de Timişoara, Martin Roos, de la ora 10, în Domul din Piaţa Unirii. Muzica – lucrări de Franz Schubert şi Wolfgang Amadeus Mozart – va fi interpretată de corul şi orchestra Domului Catolic şi de soliştii Daniela Ciucur, Daniel Zah şi Lucian Oniţă, sub bagheta dirijorală a capelmaestrului prof. dr. Walter Kindl şi a concertmaestrului dr. Ioan Fernbach.

.După liturghie, în Sala festivă a Casei „Adam Müller-Guttenbrunn“ vor avea loc alocuţiunile şi  discursul festiv, rostit de preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi în URSS, Ignaz Bernhard Fischer. Invitaţi sunt preşedintele României, Klaus Iohannis, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, subsecretarul de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Christiane Gertrud Cosmatu, prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu. Oaspeţii de onoare, mai spun organizatorii, vor fi împuternicitul Guvernului Gederal german pentru problemele imigranţilor de origine germană si minorităţi naţionale din cadrul Ministerului Federal de Interne al Republicii Federale Germania, Hartmut Koschyk, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Werner Hans Lauk, consulul german din Timişoara, Rolf Maruhn, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, dr. Paul-Jürgen Porr, preşedintele de onoare al FDGR, dr. Paul Philippi, şi deputatul FDGR Ovidiu Ganţ.

Monumentul – realizat din marmură de la Rusca Montană, din banii economisiţi de AFD – va fi dezvelit în curtea Casei Adam Müller-Gutterbrunn şi sfinţit de către episcopul romano-catolic Martin Roos, după cum spune preşedintele AFD, Ignaz Bernhard Fischer. Pentru soclu Asociaţia Şvabilor emigraţi din Banat în Germania a donat o mie de euro. Forumul Germanilor din Banat a susţinut proiectul din punct de vedere organizatoric. “Ne bucurăm foarte mult de buna colaborare cu episcopia romano-catolică şi sperăm ca pe viitor să mai avem parte de multe proiecte comune”, declară preşedintele FDGB, Ioan Fernbach.

Print Friendly, PDF & Email